A Várkerület az 1900-as évek elején

facebook

A korabeli képeslapon a Várkerület látható, balra a Lenck (Lenk)-ház, melyben a kép készültekor a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank működött. A középen illetve a jobb oldalon lévő épületeket a II. világháborúban bombatámadás érte, helyükön ma a Bástya tér található.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
1902
2905-1515
Térképre kerül

Hírmondó

Honlapunk tartalmi és technikai módosításai, újdonságai.

2015. augusztus 29.
Frissített bejegyzés!

Egy újabb, remek felvétellel frissült a Hattyúskútról szóló egyik írásunk.

2015. augusztus 28.
A nagy bejelentés!

Hamarosan könyvalakban is elérhetők lesznek Dér Zoltán visszaemlékezései! A honlapunkon közel egy évig publikált anyag csak egy része volt a SZIG egykori tanára által írt memoárnak. A karácsonyra a Sopron Anno Egyesület - www.sae2013.hu - által kiadandó kötet jóval hosszabban adja majd közre az emlékiratokat. A munka már elkezdődött, gőzerővel dolgozunk! További hírek hamarosan.

Dér Zoltán élete (1897-1994)

facebook
Dér Zoltán 1949-ben

Volt egyszer egy szorgalmas bognár mester Apostagon. Volt három fia: kettőt kitaníttatott, egy a gazdaságot vitte tovább. A legidősebb, diplomás fiúból tanár lett a XIX. század utolsó évtizedében. 1895 nyarán, a vakációban otthon tartózkodik a jóvágású, pontosságot szerető fiatalember, Dér István. Kezében sétapálcával naponként eljár a postahivatalba megigazítani az óráját. „Főként a nemrégiben Apostagra került győri származású posta-tisztviselőnőtől, a 22 éves Odor Margittól szereti megkérdezni, hogy hány óra van?

2015. augusztus 9.
Pontosítottuk a dátumot!

Egy hozzászólásnak köszönhetően sikerült pontosítani a kép készítésének dátumát a városunkról készült egyik légifelvételünknél.

2015. augusztus 6.
Újabb felvétel a KRESZ-parkról.

Egyik korábbi bejegyzésünk ma újabb fotóval bővült!

2015. augusztus 2.
Új galéria honlapunkon!

Új galériával frissült honlapunk! Az 1929-es soproni Művésztelep egykori résztvevője, a későbbi festőművész Petrich Kató művei mától elérhetők honlapunkon.
Tekintse meg a galériát!

Petrich Kató

facebook

1908. október 20.-án született Budapesten polgári családban. Tanulmányait 1924-től 1928-ig az Iparrajziskolában, majd 1928-tól 1934-ig a Képzőművészeti Főiskolán végezte, ahol festőművész-rajztanári diplomát szerzett. A főiskolán tanárai voltak: Glatz Oszkár, Baranski Károly, Kisfaludi Strobl Alajos, Lyka Károly és Varga Nándor. Magát elsősorban Glatz tanítványának vallotta.

2015. július 26.
Ismét frissült egy bejegyzésünk!

Egy korábban közzétett bejegyzésünkbe ún. Kapcsolódó bejegyzés link került, ami annyit jelent, hogy a témával kapcsolatban a linkre kattintva további fotók és információk érhetők el. A Kapcsolódó bejegyzés linkje a szöveg alatt található.

2015. július 23.
Olvasóink segítettek!

Egy ismeretlen időpontban készült felvétel készítésének dátumát sikerült olvasóink segítségével megfejteni.

2015. július 18.
Javított dátum

Dávid Ferenc hozzászólása alapján frissítettük bejegyzésünket!

2015. július 7.
Kiegészítés egy bejegyzéshez

Láng Péter pontosította az egyik bejegyzéshez írott sorainkat. Köszönjük.

2015. július 7.
Újabb fotó a műteremről!

Régóta őrzünk egy második fotót Brückner Ignác egykori műterméről, mától elérhető a kép a frissített bejegyzésben.

2015. július 6.
Fontos változás honlapunkon!

Hosszas töprengés után úgy döntöttünk, hogy az 1990-es határt meghosszabbítva a Sopron anno-n mostantól egészen 2000-ig közlünk a városunkról készült fotókat. Honlapunk ettől még "anno" marad, de nem szerettük volna, ha a huszadik század végének átalakuló városáról készült képek kiszorultak volna az oldalról. Elbontott vagy átépített épületek, megismételhetetlen élethelyzetek, kordokumentumok 1990 és 2000 között.Ha van ilyen fotójuk - vagy akár régebbi, amit szívesen megosztanának velünk -, küldjék el nekünk az info kukac sopronanno pont hu címre. Köszönjük!

2015. június 27.
Fotók a lebombázott üzlet belső tereiről

Két fotóval frissült a Nagyrondellánál lebombázott üzletet bemutató bejegyzésünk. Ezúttal beléphetünk az üzletbe is!

2015. június 22.
Új felvételek Hoffmann Ödön cukrászdájáról

G.Nagy László és Schöberl Miklós Béla jóvoltából három újabb felvétellel frissült a Hoffmann Ödön cukrászdájáról szóló bejegyzésünk.

2015. június 21.
Az előszóval és egy részlettel frissült a kiadvány bemutatója

Dr.Csatkai Endre 1938-ban kiadott művének eztán már nemcsak a borítója, hanem az előszava, sőt egy részlete is - Révai Miklós levele Sopronról - megismerhető honlapunkon.

2015. június 21.
Újságcikkel frissült Bolodár Zoltán írása

Bolodár Zoltán Hadüzenet Szerbiának című írásához egy, a korabeli sajtóban megjelent újságcikket mellékeltünk, melyben a fotón is látható eseményekről esik szó.