A Fegyvertár utca

Hozzászólok
A Fegyvertár utca
A Fegyvertár utca
Készítés ideje: 
1900-as évek eleje
Készítés ideje: 
2013
Készítette: 
Ismeretlen
Készítette: 
Wallon-Hárs Viktor

A kép bal oldalán fontos változás, hogy az Orsolya tér és a Fegyvertár utca sarkán egykor állt Lunkányi-ház helyén ma modern lakóház áll. A régi kép bal oldalán a Grieszler-féle könyvkerekedés látható. Érdemes az utca burkolatára is egy pillantást vetni.

Kapcsolódó bejegyzés: 
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 11.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Hát ha jól látom, a bal oldalon Grieszler Antal könyv és papírkereskedése látható.....

Horváth Péter Pál képe

A jobboldalon kiugró épület csak nem a fegyvertár volt? De hisz akkor erről az épületről kapta az utca a nevét. Egy időben feketére festve próbálta felhívni magára figyelmet (ez már a "mi" időnkben volt) - a póórnép meg elnevezte hullaháznak...

Horváth Péter Pál képe

Mert végül is mi volt a fegyvertár ( Zeughaus)? A város fegyvertárat tartott fenn, hogy a szegény, saját fegyverrel nem rendelkező polgárokat felfegyverezhesse a fenyegető támadás esetén. Jó példa erre - lehet, hogy az egyik - utolsóként látható fegyvertár - Grazban. A támadások csökkenése után oka fogyottá vált a fegyverek őrzése, így lett belőle Greiner-ház (az új tulajdonos után), Sopron első postahivatala és postakocsi állomása.

Horváth Péter Pál képe

Egyébként a Fegyvertár utca mindössze 4 házból állt (már persze házszám szerint), a (képen) bal oldali első ház a Templom 21. sz. ház volt, majd következett a Fegyvertár u.2. és a sarkon a Lunkányi ház - már az Orsolya tér 4-es számot viselte.
A jobb oldalon az 5-ös, 3-as (Zeughaus), 1-es számú épület után a Római katholikus elemi leányiskola (Ingyenes népiskola) kövekezett az Orsolya tér 3-2. sz. alatt (zárda). Közben a templom házszám nélkül. Pontosabban az iskola házszáma alatt.

Tarcsai Mária képe

A házat népiesen „hasas házként” is emlegetik, mivel az első emelet magasságában szemmel láthatóan minden irányba kidomborodik.

A házat 2011-ben lefotóztam , a képen jól látható domborulat ezúttal nem a fotós hibája.
http://indafoto.hu/tacsifoto/image/13976417-6d8ff0d8

Friedrich Rezső képe

Nekem a templom a kedvencem ebben a miliőben...annyira jól "zárja" a képet.