A GYSEV állomás

Hozzászólok
A GYSEV állomás
A GYSEV állomás
Készítés ideje: 
1900-as évek eleje
Készítés ideje: 
2012
Készítette: 
Ismeretlen
Készítette: 
Wallon-Hárs Viktor

A két felvétel között eltelt több, mint száz év alatt gyakorlatilag teljesen átalakult a vasútállomás környéke. A villamosok csak 1923-ig jártak Sopronban, így ezek nyomait a jelenkori fotón már hiába is keresnénk, a régi állomás épülete pedig a háborúban súlyosan megsérült, helyére 1977-ben emelték a ma is látható, modern épületet.

Kapcsolódó bejegyzés: 
A bejegyzés létrehozása: 2013. december 22.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Hát jelentősen átalakult, a villamossínek helyén jelenleg a pénztárak működnek az utasváróban. A régi állomásépület kb. a perontól kezdve az I. II. vágány helyén állt. Az állomás előtti teret a Bartók Béla utca nyugati házsora helyén alakították ki.

Tóth Sándor Frigyes képe

Az 1920 előtt készült felvételen (Sopronban a villamosközlekedést 1920.01.10-től szüneteltették, 1923.05.31-től pedig véglegesen megszűntették) jobboldalt az 1880-ban épült állomásépület részlete (emeletes rész), mellette a Fertővidéki hév 1897 évi megnyitása miatt szükségessé vált és hatóságilag előírt 1897 évi bővítése látható. A II. világháborúban súlyosan sérült bővitményt (3 kerek ablakos rész és az eredeti épülettel összekötő rész) részlegesen állították helyre (1953/1954). A körablakos emeleti részt elhagyták, az összekötő épületrészt pedig nem építették újra. A két épület között így létrejött átjárón tudták az utasok a peront megközelíteni egészen a mai felvételi épület átadásáig.
A "Győri vasút" megnevezés - noha a mai, elsősorban osztrák, köznyelvben így használatos - helytelen. Felmenőink Győri vasútként a Wien-Raaberbahn-t (Bécs-Győri Vasutat) hívták így, nem a később Győr és Sopron között megépült GySEV-et. Felmenőink késhegyre menő harcot vívtak, hogy a GySEV első "városi irodája" (üzleti főfelügyelőség) Győrből Sopronba költözzön. Ma meg a vasúti járművekre felírt öles betükkel hírdetjük annak a városnak a nevét, amely saját Duna-kikötőjének forgalmát (gabona) féltve a végsőkig küzdött a GySEV létrejötte ellen. A GySEV német nevének hivatalosan is "Raaberbahn"-ra változtatása a GySEV döntéshozóinak saját cégtörténetük ismeretének (teljes)hiányára vall. Sajnos.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Sándor, hálásan köszönöm ezt a tartalmas hozzászólást!