A Lackner Kristóf utca a Patak utca felől

Hozzászólok
A Lackner Kristóf utca a Patak utca felől
A Lackner Kristóf utca a Patak utca felől
Készítés ideje: 
1920 körül
Készítés ideje: 
2013
Készítette: 
Ismeretlen
Készítette: 
Wallon-Hárs Viktor

Az 1896-ban megnyitott Lackner Kristóf utcában már a régi képeslap készültekor is állt az Igazságügyi Palota (ma kollégium) és az Iparkamara épülete (ma rendőrség), viszont a Lackner Kristóf utca 1-5. számú ház, melyet Hárs György és Winkler Oszkár tervei alapján az 1943-1944-ben építettek csak a 2013-as fotón látható. Érdekesség, hogy a régi képeslapon az utca bal oldala még viszonylag beépítetlen. További különlegesség, hogy mindkét képen kivehető a háttérben a Kecske-templom.

A bejegyzés létrehozása: 2013. május 17.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Az épületkomplexumok a régi lovassági laktanya helyén épültek, melynek bejárata az Ógabona térről nyílt. E létesítmény lebontása után nyitották a Lackner Kristóf utcát - először a Patak utca vonaláig. És ebben az időszakban a Patak utca a Bécsi kaputól "csak" az Ikva patakig létezett, 1910-ben még csak két házzal. A busz végállomással szemben állott lovarda csak később került lebontásra.

Csigó Ferencné képe

Az Igazságügyi Palotával nagy igazságtalanság ,hogy egyszerűen hagyják szétmállani ezt a gyönyörű építészeti műemléket , ha szegény az oktatás ,ha nem,ez egyszerűen rettenetes ,ahogy kinéz.