A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Az Erzsébet utca a Deák tér felől

Hozzászólok
Erzsébet utca a Deák tér felől
Erzsébet utca a Deák tér felől
Készítés ideje: 
1899
Készítés ideje: 
2013
Készítette: 
Wallon-Hárs Viktor

A múlt és a jelen közti legfontosabb változás, a ház, melynek homlokzatán egykor Deák Ferenc szobra állt, hiszen az épület egy szinttel magasabb már, a szobor pedig lekerült róla, ma a Deák étterem kerthelyiségében látható. Érdekesség még, hogy az utca ma sokkal szűkebbnek tűnik, valószínűleg a parkoló autók, és a hajdani képről "hiányzó" volt Pénzügyi palota, és 7-es számú társasház miatt.

Kapcsolódó bejegyzés: 
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 11.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Mára már nem látható azoknak a fa távíró oszlopoknak (összesen 14) sora sem, mely a GYSEV felső kijáratától az Erzsébet utcán és a Széchenyi téren át az akkori Posta- és távírdahivatal-ig (ma Szinház u. 33) vezetett.

Horváth Péter Pál képe

A távbeszélőhálózat vezetékeit a a tetőn felállított traverzeken helyezték el. Azért volt szükség olyan sok vezetékre, mert alközpontok híján, minden egyes készülékhez külön drótpár futott. A jobb oldali faoszlopok az elektromos hálózat drótjait tartották. A Széchenyi tér sarkán álló vastraverzes oszlopból ágaztak ki. A kép bal oldalán a Roth cukrászda előtt: http://sopronanno.hu/bejegyzes/haduzenet-szerbianak

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az addig különálló posta- és távírda-intézmények 1887. szeptember 1-én szervezetileg egyesültek. Ekkor került a távírda is az akkori posta (ma Szinház u. 33) épületébe. Ide már nem a Déli pu-ról, hanem a GYSEV állomásról hozták be a távíró vezetéket. Egy bizottság ezt így jelölte ki: "a távírdavezeték a Györ–Sopron–Ebenfurti vasút állomásának felső kijárójánál lévő 2. számú vasúti őrház melletti elosztóoszlopról indul ki és az Erzsébet utcai volt vámház épületéig (ma a 18-as honvéd háborús emlékmő áll a helyén) 6 faoszlopra erősítve halad. (.....) A vámháztól az Erzsébet utca és a Széchenyi tér sarkáig 4, ugyancsak faoszlopot alkalmazzanak (.....). A következő, 12. számú oszlop a Rupprecht-féle ház (Széchenyi tér 15. sz.) sarka előtt (....), a 13. számú a Casinó laktanya (ma: Petıfi téri ált. iskola) második ablaka előtt (..), a 14. számú a színház épületének főbejárati oldali sarka előtt a gyalogjáró és vízfolyás között nyerjen kerékvetőkkel ellátva elhelyezést. Innen a távírdavezetéknek az utcán keresztül legyenek a postaépületbe bevezetve." (SSz 1984/2) E leírás szerint ezen és a többi Erzsébet utcai képen látható oszlopok világosan azonosíthatók.

Horváth Péter Pál képe

Akkor viszont a kép datálása nem megfelelő, amit az is bizonyít, hogy nem láthatók rajta a villamos felső vezeték tartóoszlopai sem. A kép 1898 előtt készült L. Kummert kiadásában, ekkor valóban a távíró oszlopok szerepelnek a képen, majd az elektromos hálózat kiépítése után változott a helyzet, a későbbi képeken már villamosvezeték tartóoszlopok láthatók ...

Takács Tibor képe

Erzsébet(Köztársaság utca 9/a alatt laktunk.

Takács Tibor képe

Legjobb tudomásom szerint a Pénzügyör palota 1921-ben épült.Késöbb mi ott laktunk.

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Takács Tibor képe

Köszönöm!A mi bejáratunk a 9/a alatt volt ami a szomszédos Deák-téri sarokház hatsó ki/bejárata még most is.Az alagsorban laktak Balázsék.Az öreg Balázs bácsi fodrász volt,csakúgy mint a lánya.A lakásukban volt egy kis mühely rész is.A lánya a Várkerület Torna utca sarki fodrászüzletben dolgozott.