Széchenyi tér - Kaszinó

Hozzászólok
Széchenyi tér - Kaszinó
Széchenyi tér - Liszt Ferenc Művelődési Központ
Készítés ideje: 
1900 körül
Készítés ideje: 
2013
Készítette: 
Ismeretlen
Készítette: 
Wallon-Hárs Viktor

Az 1872-ben átadott kaszinó épülete a régi képen teljes pompájában látható, míg a jelenkori fotón az egyébként átalakított földszinti rész alig észrevehető. Érdemes viszont megfigyelni, miként rajzolódik ki az 1942-ben az épületre felkerült Magyar Művelődés Háza felirat a homlokzaton a csúszka balról jobbra mozgatásával.

Az 1942-ben a városunkban működő magyar egyesületek mindannyian beléptek az újonnan létrehozott Soproni Magyar Szövetségbe, melynek - ugyan kimondatlanul - az erők egyesítése volt a célja a Volksbund ellenében. A kaszinó épületében működő szervezet szerette volna megvenni a Soproni Takarékpénztár tulajdonában lévő épületet, de mivel erre egyesületként nem volt lehetősége, céljaik eléréséhez létrehoztak egy részvénytársaságot is. Így sikerült megakadályozni, hogy német kézre kerüljön az 1872 óta a kaszinónak otthont adó épület, melyet az új bérlő, a Soproni Magyar Szövetség a Magyar Művelődés Házának nevezett el. Eztán került a ma is látható felirat, melyet Hárs György tervezett, az épület homlokzatára. (Forrás: Hárs József: Magyar Művelődés Háza - VÁRhely 2002/4)

A bejegyzés létrehozása: 2013. június 11.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Gyönyörű az "ernyőerdő"...

Horváth Péter Pál képe

A kép érdekessége még, hogy a háromszögű sziget közepén gázlámpa áll, csak később cserélték le órára.
A lámpákat nem központilag kapcsolták fel, hanem sötétedéskor jött a lámpa gyújtó és sorban meggyújtotta a csapok kinyitása után a lámpákat.