Templom utca - Kolostor utca elágazás

Hozzászólok
Templom utca - Kolostor utca elágazás
Templom utca - Kolostor utca elágazás
Készítés ideje: 
1900-as évek eleje
Készítés ideje: 
2013
Készítette: 
Ismeretlen
Készítette: 
Wallon-Hárs Viktor

A Templom utca és a Kolostor utca elágazásánál 1872-ben Handler Nándor tervei alapján épült a Schreiner-ház, mely a képeken látható. Az 1900-as évek elején készült képeslapon a ház jobb oldali üzlete Kummert Lajos egykori papírkereskedése, itt már utóda - Piri Dániel - üzemelteti a boltot. A bal oldalon lévő üzletben - amennyire kivehető - cukrot és kávét biztosan árulnak. A 2013-as képen a ház földszintjén már nincsenek üzletek, más jelentősebb változás nem tapasztalható.

Kapcsolódó bejegyzés: 
A bejegyzés létrehozása: 2013. július 19.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Kedves feleségem ebben a házban született...! (otthon szülés volt!!!) /lesz emléktábla???/

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Amint az én jelenlegi lakhelyem megkapja az SA emléktáblát. Csak szépen, sorban.. :))

Friedrich Rezső képe

Nemáááá...Te sokkal fiatalabb Vagy!!! (meddig várjunk?)

Tarcsai Mária képe

Élő személynek nem szokás emléktáblát állítani, ezért ne siettessétek ezt a dolgot...

Tarcsai Mária képe

Az 1950-es években Kiss Imre könyvkötőmester itt nyitott papírboltot, majd pár év múlva a Magyar utcába költöztette műhelyét és boltját. Ez után a helyiséget lakássá alakították át, vagy hozzácsatolták egy már meglévő lakáshoz, ezt nem tudom.

Faragó Mihály képe

Nem ismertem a ház történetét, ezért örülök az ismertetőnek. Annak is örülök, hogy sejtésem beigazolódott, mert a nagy portálablakok nekem mindíg azt sugalták, hogy ez nem lakás volt annó, hanem valamilyen üzlet. Ha arra járok, sokszor eszembe jut, hogy előtte a kis térrel milyen hangulatos , teraszos kávéházat lehetne itt nyitni. Olyanra gondolok, ahol nem ordít kereskedelmi rádió és nincs a falon lenémított lapostévé, hanem beszélgetnek az emberek és a thonett fogason ott lóg az ujság nádkeretes olvasóban. Na hamar be is zárna, mert ilyenre már nincs igény. Legalább is , ha a többiből indulok ki.

Tarcsai Mária képe

A belvárosban ma már szinte egyetlen kereskedő sem tud megélni....Nézd csak meg, milyen sorsra jutott a Gambrinus, Rondella, Bacchus étterem, Liszt szalon és sorolhatnám...

Friedrich Rezső képe

Nos, ott elöl valóban üzlethelyiség volt, méghozzá a "Pópa -Úriszabóság"... /Pópa bácsi keresztneve nem jut eszembe/ később, amikor elköltöztek, akkor kapta meg a Wágner család, bővítve lakásukat.
A kaputól jobbra pedig sokáig az "Ügyvédi Munkaközösség" működött...