Hozzászólások

5606 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Harkai László képe

Köszönöm,Mónika!

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Horváth Péter Pál képe

Valamint egy magasles a kis házakkal szemben ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ejha, ki nem szúrtam volna.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Sajnos nem tudom, a gyűjtemény sorsát ismerem, de a rokonokról nem tudok semmit.

Harkai László képe

Tudom,hogy nem ide tartozik: A fent említett Gyűrü Ernő fiáról,aki manapság (elvileg) az ötvenes éveiben jár(hat)tud-e valaki,hogy mi lehet vele?Egy-két éve még szinte napi gyakorisággal találkoztam vele,de mostanában nem nagyon láttam!Egyébként szintén Ernő nevezetű...

Harkai László képe

Az első képen a miniszter asszony mellett,illetve a mikrofonnál Görbe János színművész látható!Fiatalabbaknak: Görbe Nóra (Linda) édesapja!

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Póda gazdag életútját, eredményes, és olykor kudarcos küzdelmeit egyetlen írással bemutatni lehetetlen. Bősze erre nem is vállalkozhatott.
Póda különösen a katolikus olvasóegyletben érezte otthon magát, melynek jegyzője volt nyolc évig, majd huszonöt éven át haláláig elnöke. Ennek az egyletben harminchárom éven át kifejtett gazdag tevékenységnek ismerete nélkül Pódát nem lehet teljességgel megérteni, megismerni. Ugyanígy a helyi katolikus sajtó megteremtéséért, az Oedenburger Volksblatt alapításáért folytatott harcának ismerete nélkül sem.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a leírást.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A 2. képen Rádonyi László látható, aki a diákok nevében búcsúztat. (Ő a következő évben fog ballagni, velem együtt.)
A 3. képen meg már az utánunk következő évfolyam ballag. Tóth (közkedvelt nevén Gipsy) oszt. főnök jobboldalán Gerencsér András barátom, akinek invitálására én is ott voltam. A nézők között többek mellett Kozák, Tóth (Gatya), Pröhle Jenő (Atyus) tanáraink láthatók.
Mivel Piacsek tanár úr sorozatából a mi osztályunk kimaradt, pedig bennünket is tanított, küldök a honlapra néhány ballagási képet.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A két nevet a forrásom is említette, ugyanitt szerepelt a polgármester neve. Köszönöm a hivatkozásokat, sajnos számomra nem elérhetők, így a tartalmukkal nem tudom a bejegyzést frissíteni.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az emléktábla leleplezésénél az ünnepi beszédet dr. Gábor Géza a Katolikus Kör alelnöke, leánygimnáziumi tanár mondta. Megjelentek a városunk polgári és egyházi prominens személyei, az éppen itt tartózkodó dr. Breyer István megyéspüspök, a jezsuita rend és tudományos élet küldöttei, a Katolikus Kör teljes vezetősége és jelentős számú tagsága is.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az emléktábla elhelyezését a katolikus Kör kezdeményezte. Ez olvasható a Soproni Katolikus Élet 1935/3 számában. De ugyanezt igazolja a Kör 1936 évi közgyűlésének jegyzőkönyve is. (Ez utóbbi forrás a levéltárban, az előbbi a múzeumban megtalálható)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nagyon köszönöm ezeket a sorokat! Ha egyszer lesz kedve hosszabban is írni, szívesen közreadjuk.

Németh György képe

A legérdekesebbnek, de egyáltalán nem véletlennek azt vélem, hogy ez a 4 év kapott ekkora hangsúlyt, a szerző-foglalkozásából ítélve sem eseménytelen 1938-2018 közötti 80 évéből. Sopron városképe,közönsége,hangulata, légköre és még sorolhatnám, hogy mije, sokunkat , az tt születetteket és olyan nagyságokat is elbűvölt, mint a csak vendégként érkezett Márait, vagy a kúnágotai és itt letelepedett Szokolait stb. A szerzőnél egypár évvel idősebb lévén személyesen nem ismertem, vagy csak nem emlékszem. Az iskolában ugye az előttünk járó "felsősőket" nagyon, az utánunk következő"alsósokat" kevésbé ismertük. Pedig a bencések szétrúgása (államositása?) után jó apám intézkedése folytán- ugyan katolikusként- az egyetlen középiskolának minősülő evangélikus gyakorló általánosban landoltam én is a 8.-at elvégzendő. A neveket tehát ismerem, a személyeket csak itt-ott.Egy kivétel a Kántor Gyurka, akinek a papája 45 előtt Hegykő-Cseralja pusztán volt uradalmi intéző, ahol az anyai nagyapám volt a kovács és ahol én pár nyaramat töltöttem. Az intéző fiának, a nevelőnővel is felszerelt, a majori gyerekektől meglehetősen elzárt "úri fiúnak" nagyjából megfelelő társat jelentett személyemben a "városi gyerek". A társadalmi rangkülönbséget én a javamra szóló korkülönbséggel és a városi jólértesültséggel igyekeztem ellensúlyozni, amit az egyébként, kötelességtudó és szorgalmas, velem mindíg nagyon kedves Kántor Gyurka elfogadott. Ismertem az elbeszélésben szereplő Andris bácsit a kissé hibás házi mindenest is, aki nekünk nagyjából a Tüskevár Matulájának szerepét töltötte be ott Cseralján. Gyurka, csak ha ideges volt kissé selypített, talán ez segít az ismeretségünk igazolásában . Ha véletlenül olvassa ezeket a sorokat biztosan nem sértődik meg, ha felidézem a róla szóló utolsó vidám emlékemet, egyik egyetemi bálon láthatóan felindultan lépett oda hozzám: " Gyuji, kéjd le nekem azt a lányt !" Dr. Németh Endrének szívből gratulálok az irásához és köszönöm, hogy segített felidézni a gyerekkorunkat és annak a városnak a hangulatát,amelyről az „Izolda” álnéven publikáló ismert soproni származású orvosnő internetes vallomását idézem, ami így hangzik:
„ Sopronban én a várost magát szeretem, a helyet, annak fizikai valóságát. Semmi különösre nem kell gondolni, azokat szeretem, amik minden útikönyvben benne vannak, a kilátókat, a fenyveseket, az erdei sétautakat és ösvényeket, a kelták sírhalmait, a Borostyánkő-utat, a macskakövet, a belváros átjáróit és házacskáit, a Tűztornyot, a Fertő-partot a nádasokkal, a Tómalmot, a Mikoviny úti japáncseresznyefákat. Az Alpokalja jellegzetes időjárását, a vizes fenyőtűk illatát. Gesztenyefák lidérc árnya, eső mosta sikátorok, macskakövet söprő szél. Ilyesmi. Szeretem ezt a várost.”

Harkai László képe

Családsegítő Intézeti sofőr koromban rendszeresen hordtam ebédet Zoli bácsiéknak,amit az akkor még élő,de már idős édesanyja,Gizi néni(ha jól emlékszem a nevére)szokott átvenni tőlem.

Grof Laszlo képe

Azota lehet, hogy a LADA-t is lemostak! :D

Kovács Péter képe

A turul egy ideig még látható volt az Ágfalvi úton a Vasöntőde előkertjében.

Friedrich Rezső képe

Kis kiegészítés: unokatestvérem, Friedrich Árpád nevelőapja, Jäger Ödön, Forster Úr fogadott/nevelt fia volt. Ők lakták a valamikori cégközpont (sarok) házának első emeletét, mert csak ennyi maradt az államosítás után.
Unokatestvérem édesapja a háborúban hősi halált halt és édasanyja (Früwirth Katalin /Katus néni/ az ABC-ből) kötött házasságot az említett Jäger Ödönnnel. A lakás berendezése magán hordozta sokáig a gyarmatárú-kereskedő család jó ízlését.

Harkai László képe

Kivételesen mindkét képen kézben van a vonója!

Harkai László képe

Ez volt az ÉKV (Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat) 79-es,míg a Széchenyi téri a 80-as számú üzlete(tejivója).

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, érdekes volt olvasni!

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Természetesen az újságok között az Oe.Z. is beszámolt (részletesen egy egész oldal terjedelemben) a múzeum megnyitásáról. Csak két dolgot kifogásol, hogy a Kaszinó nagytermében rendezett közel 200 fős banketten a vacsorát megint nagy késéssel (wie dies in Regel der Fall ist, viel später) kezdődött, valamint a múzeumi látogatási időt, ami hetente csak egyszer vasárnap 10-től 12 óráig volt meghirdetve.
Szóval minden sajtóorgánum fújta a magáét.
De, hogy mit ért gyakorlatilag kultúra alatt a munkások nevében fellépő diktatórikus hatalom, azt a megnyitás után néhány évvel az egész város megtudta. Kulturális intézményeink közül csak a kat. Kör esetét említve, a kommün alatt a helységeiket (Új u. 28) elfoglaló munkás szakszervezetek eltüzelték az egyesület 1865 és 1892 közötti nagy helytörténeti értékű jegyzőkönyveit, a könyvtárukból eltűnt 386 kötet és a berendezésben okozott károk kijavítása 516,40 korona költséget jelentett.

Nincs kép

Most jobban megnéztük a képet és valószínűleg tévedtek a leltározásnál. A jobb oldalon a fák között kitűnik a a Képezde épülete, ami azt jelenti, hogy a tévedtek az évszám meghatározói. Az biztos, hogy Diebold Károly a fotó készítője, de az évszámot mi is korrigálni fogjuk, talán 1940 körül, mert a fák már nagyobbak. Elnézést! Hibáztak a leltározók, mi meg átvettük a hibás adatot. Mentségünkre legyen mondva, hogy sok helyen felhasználták és többféle dátummal, gyakran az új publikálás dátumával ment tovább. Ilyen gyakran előfordul.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, pontosítottam.

Nincs kép

Diebold Károly készítette a fotót 1953-ban a Soproni Múzeum fényképtára alapján.
https://www.facebook.com/regisegtar/photos/a.369647426843845...

Harkai László képe

Egy biztos: Náci bácsi-nem tudom milyen beosztásban-de ruhatárosi munkát is végzett ott, a hetvenes években,és ugyanúgy a Deák vendéglőben is!Volt egy jó ismerősöm,aki abban az időben benzinkutasként dolgozott,ergo abban az időben meglehetősen jó anyagi körülmények közt élt,és néha magával hívott egy egy italra.Ezen alkalmakkor szokott Náci bácsinál amerikai (Dunhill,Peter Stuyvesant,John Player Special)cigarettákat vásárolni.Gondolom az olyan mint a Marlboro valószinüleg csak mifelénk számított menőnek...Mondjuk kb. a nyolcvanas évek vége felé át is települtek feleségestől Amerikába,bár akkor még lehet,hogy nem így nevezték ezt!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Facebookos oldalunkról: "A tanár-diák meccsen én is szerepeltem, sőt a képen is ott vagyok. Nem is emlékszem az eredményre, de valószínű, hogy a diákok jól elpáholtak bennünket. - Molnár Béla, Hacsi László és Szücs Géza volt kollégáimat is felismerem." - Holló-Vaskó Vendelné.

" A '66-os győztes lány csapat felső sorának közepén Wallek Ildikó testnevelés tanárnő áll.A Józsefben később rövid ideig az osztályfőnökünk is volt." - Benkóczy Gabi

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Hogy mikre nem emlékszik! :)Még a telefonszám is.... bravo!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A dátumot G.Nagy László jelölte meg, én csak átvettem.

Harkai László képe

Egészen pontosan: Csemege Kereskedelmi Vállalat 132-es Áruháza volt a hivatalos neve!Télefon száma: 11-117,ha jól emlékszem.

Harkai László képe

Másképpen: Kómatyi(fonetikusan) a tulaj Koh Mátyás után!

Horváth Péter Pál képe

A '60-as évek eleje, közepe. A jobb oldalon látható 3.4. ház helyén épült (ma is ott álló ) sarokházban működött a '60 -s évek végén, a "tekereksz" becenevű sport söröző, ahol a teke, rex, mellett tangóharmonikás szórakoztatta a nagyérdemű közönséget ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ott a pont. Már "csak" az évszám hiányzik. kb 1960-as évek.

Nincs kép
Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péter, az az érdekes, hogy Csík hosszú í-vel van és ez téged igazol, míg Csikné röviddel, de nyilván ő a fotós felesége. Jobban bele kellene ásni magunkat a témába és kicsit kutatni a neveket, azt hiszem.

Kovács Péter képe

Csík Ferenc apám fotósbarátja volt. A Sopron annon is jelentek meg képei. Valószínű,
hogy az aláírás az övé, nem tartom valószínűnek, hogy az 1936-os olimpia úszóbajnoka
lett volna az aláíró.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Én inkább köszönöm, hogy leírtad.

Tarcsai Mária képe

Ez a ház államosításáig Újhelyi Kálmán földesúr tulajdona volt (akit a Mesék egy régi házról) c. cikkemben említettem. Gondnoka Zamostny János volt az Újteleki utca 12-14-16 házakkal egyetemben. A képen látható Zöldségbolt üzletvezetőjére igen jól emlékszem, annál is inkább, mert ő volt az, aki 1976-ban segédkezett az egyedül érkezett mentősnek édesapám mentőautóba emelésekor. Sajnos ez sem mentette meg édesapám életét, mindazon által egész életemben hálás leszek ennek az üzletvezetőnek az emberségéért és bátorságáért. Sajnos a boltvezető nevét már nem tudom. Tudom, hogy ez utóbbi nem a tárgyhoz tartozó téma, mindazonáltal a képet látva eszembe jutott., így megírtam, elnézést érte.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Gyakran felmerűl a honlapon olyan név az őseinktől, akik a katolikus olvasó egylet (vagy utóda a Katolikus Kör) tagjai voltak. Paur Iván 1876 junius elsején kérte felvételét. Az eredeti felvételi-jegy Póda Endre jegyző és Kossow Béla elnök aláírásával a múzeumban A.73.84.17 lsz-on megtalálható.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Gyakran felmerűl a honlapon olyan név az őseinktől, akik a katolikus olvasó egylet (vagy utóda a Katolikus Kör) tagjai voltak. Paur Iván 1876 junius elsején kérte felvételét. Az eredeti felvételi-jegy Póda Endre jegyző és Kossow Béla elnök aláírásával a múzeumban A.73.84.17 lsz-on megtalálható.

Horváth Péter Pál képe

Konkrétan 1987-ben. 1988-ban a homlokzatot, már az itt űzött sportágakat jelképező piktogramok díszítették ...

Nincs kép

Itt laktunk az óvodával szemben (akkor még bozótos volt). A napokban jártam ott, örömmel tapasztaltam, hogy a lakás mostani tulajdonosa kiirtotta a ház és járda közötti bozótost, így teljes egészében láthattam egykori családi otthonunkat. Annak idején, amikor építették a sort, első tulajdonosai voltunk a Hársfa sor 14-nek (később rájőve, hogy a bejárat a másik oldalon) majd átszámozás után Cseresznye sor 23-nak.

Nincs kép

A tanár úr engem is tanított, a mai napig emlegetem tanításait, általa szerettem meg a matematikát és lettem az aki vagyok. De Ő nem csak tanár, de nagyon jó Ember is volt. A diákjait mindig a legnagyobb szeretettel tanította. Örülök, hogy a diákja lehettem.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nekem meg az nem ugrott be, hogy az udvaros bejegyzésben, szerepel már erről a házról egy kép.
Ezért nem is tudtam hirtelen, hogy mi a házszám.

Takács Róbert képe
Harkai László képe

Ha nem tévedek,ez a fotó már szerepelt itt!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Robi!

Takács Róbert képe

Ez a Rózsa utca 16. udvara.

Lobenwein Harald képe

Igaz, az 1971-75 között volt.