Hozzászólások

5776 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Pölöskei Péter képe

Szia Móni!
Köszönöm a segítséget, ez még nincsen megörökítve.

Nincs kép

A fotó 1975-ben készült. Péter jól írta előttem, hogy 1973-ban kezdődnek a földmunkák tavasszal. A kép jobb szélén nem látszik az ekkor már elkészült Vörös Hadsereg útja 2-16. és a Tó utca 1-6. Ezekbe már 1974. második felében vagy végén beköltöztek. Ez volt első átadott 202 lakás. Fontos szerepe volt abban, hogy 1975-ben teljesíteni tudják a negyedik ötéves tervet (1971-1975). Az itt látható épületekkel folytatódott a lakótelep első ütemének építése. Szóval: 1975.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ennek a bejegyzésnek a nyitóképén a fehér épület: https://sopronanno.hu/bejegyzes/szep-sopron-7-resz-dr-friedrich-karoly-d...

Pölöskei Péter képe

Kedves Móni! Köszönöm szépen az információt. És melyik a Tábornok-ház, mert ha egyszer a városban járok szeretném lefényképezni!

Horváth Péter Pál képe

1973-ban még csak a földmunkák folytak ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A Tábornok-ház jelenleg átalakítás alatt van, a múzeum egyik épületeként fog majd funkcionálni.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Valóban nem áll, de erre van is utalás a szövegben, illetve a címben is.

Harkai László képe

Én is emlékszem a bálnára,a lépcsőben nem vagyok biztos,de emlékeim szerint mintha be lehetett volna menni a bálna belsejébe,de ebben sem vagyok bizonyos!

a bálna belsejébe,de ebben sem vagyok bizonyos!

Pölöskei Péter képe

Ez az utca jelenleg is gyönyörű, többször lefotóztam.

Pölöskei Péter képe

Láttam a házat és az emléktáblát is. Lefényképeztem.

Pölöskei Péter képe

A Lackner Kristóf utca legjellegzetesebb épülete nekem, amit ismerek az a Kisalföld Volán távolsági autóbuszállomása (a vidéki buszpályaudvar). A Tábornok ház most nem az egyik gimnáziumnak ad otthont sejtésem szerint?

Pölöskei Péter képe

Gratulálok Preidl Zoltán úrnak! Ez a rézkarcos képeslap gyönyörű! A Szent Mihály-domb és a képen látható templom az 1920-as évek óta semmit sem változott, pedig én először 2005-ben jártam itt.

Pölöskei Péter képe

A város főterén álló egykori Vármegyeháza jól mutatja a város gazdagságát és az épület nagyon méltóságteljesen uralja a barokk stílusú teret.

Pölöskei Péter képe

ez az épület szerintem már nem áll, mert a mai Petőfi Színház egy egészen más stílusú építmény, de a jelenlegi is gyönyörű és a képen látható régi épület is csodálatosan szép volt.

Harkai László képe

Mintha diszmadár kiállítást is tartottak volna ott akkoriban!

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Hogy ez a tér mesélni tudjon … mondjuk a Schaffer ház (a tér ékszerdoboza írja az OeZ.) meg a legkisebb ház a Sas tér 7 (Stephan Lőrincz és Dollmayer Paula) lakóinak életéről, ahhoz soproni legyen a talpán (pl. Rakovszky Zsuzsa) aki erre vállalkozik.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, ma még fontosabbak ezek a sorok, mint az év többi napján.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Lehár 1929. márciusi napjáról így adott hírt a MTI:
S o p r o n, március 15. A Sopronban időző osztrák színtársulat igazgatójának meghívására Lehár Ferenc, a világhírű zeneszerző Bécsből idejött, hogy legújabb operettjének a Friderikének soproni bemutatóját személyesen dirigálja. Lehárt, aki soproni születésű és ma is soproni polgárnak vallja magát Thurner Mihály polgármester nagy közönség élén ünnepélyesen fogadta az állomáson, este pedig a színház előkelő közönsége részesítette forró ünneplésben. A szünetben a város közönsége nevében Thurner Mihály polgármester megrázó erejű magyar beszed kíséretében hatalmas babérkoszorút adott át a leghűbb város hü fiának. Lehár könnyekig meghatottan köszönte meg az ünneplést s ezzel fejezte be szavait: " Büszke vagyok arra, hogy Sopron polgára vagyok!" /MTI/

Both István képe

1949-től 1955-ig a jobb oldali, később leomlott épületrész földszinti lakásában laktunk. Kétudvaros épületegyüttes volt, a hátsó kapuja a Szélmalom utcára nyílt.A bal oldali rész alatt borospincék voltak, bennük szőlőprés és sok boroshordó. A hátsó udvarban volt a gazdasági rész, széna és szalmatárolóval háziállatokkal és egy nagyon mély kúttal. Bár mostoha körülmények voltak, de gyermekkoromban jó volt itt lakni és játszani.

Horváth Péter Pál képe

A folt a háttérben, az erdőben, a Vas hegyi kőfejtő, ahol ma a Vízmű egyik hatalmas víztartálya bújik meg - biztosítandó a környék vízellátását ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Klára! Köszönöm a szívmelengető sorokat! Még sok kellemes Sopron anno-s élményt kívánok Önnek.

Szabó Klára képe

Kedves Mónika!
Valahogy "kimaradtam" a tagok sorából...aztán visszaírtam magam. Nekem nagyon sokat jelent a SOPRON ANNO, - akik elszakadtak a várostól, az ország másik sarkában élnek - az itt megjelent fotók, bejegyzések felidézik a régmúltat... s olyan jó itt böngészni. Nagyon köszönöm!!!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nagyon jó kifejezés, bár nem pontosan fedi a valóságot, elvégre kiválasztani ki lehetett máskor is, csak nem szolgálhatta ki magát az áruval a vevő, amit kinézett magának. Gondolom, ezért is lett végül más az elnevezés.

Harkai László képe

ÖNKIVÁLASZTÓ-ilyent még nem hallottam,pedig nem tegnap kezdtem a szakmát- Méterárubolt!

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ugyanez a látvány másik végéről: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-kiraly-utcza-az-allomas-felol A fiatal fácskákat 1911 körül ültették ki.

Harkai László képe

Akkor ez tévesztett meg!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ugyanaz, csak vízszintesen tükrözve.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az 1843-ban verbuválódott kaszinó, még, mint olvasó egylet (Lese Verein) kívánt megalakulni. Ekkor bocsájtottak ki a szervezkedők 9 kézzel írott aláíró ívet (Subscriptions Bogen) Ebből 1942-ben Deszkásy (A Soproni Kaszinó 100 éve c. könyvében írja) még 6-ot látott. Ma a múzeumban ebből kettő a 4. és 5. aláíró ív még megtalálható. Tud valaki a többiről?

Harkai László képe

Érdekes: Az autók mögött látható a Halcsarnok,ami még az én gyermekkoromban(hatvanas évek eleje) még ugyanott volt található!

Harkai László képe

Lehet,hogy butaságot mondok,de szerintem ez nem a tegnapi kép,mi több a fotós is máshol állhatott azon!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Illetve azóta már tudjuk, hogy nem egészen. De jó kis találgatós volt.

Friedrich Rezső képe

Pócsi utca 9-11. Bármilyen furcsa de az...annyira átépítették, hogy alig lehet ráismerni.
Én a tv-antennák irányát megint használtam segítségnek...

Friedrich Rezső képe

A kissrácok azért láthatták a kabinok padlóján át a vizet, mert a kabinsor, mint tudjuk, akkor még, cölöpökön állt az úttal práhuzamos partszakaszon...gyönyörű, hangulatos az írás!
Szó szerint "habzsolom" hétfőnként! Kösz!

Németh György képe

Az egyetemi tablóról:
1. Lichner Aurél: Szilas A. Pál -ra magyarosított. Egyetemi tanárként szerzett magának jelentős hírnevet: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilas_A._P%C3%A1l
2.Lugosi György:Koncepciós perben ártatlanul elítélték, tönkretették Lásd: "A Rákosi korszak bányamérnök perei" https://btk.ppke.hu/uploads/articles/7429/file/Cser%C3%A9nyi... . A közelmúltban egykor elítélt társaival együtt Pécsett kapott emléktáblát

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Robi

Takács Róbert képe

A sírköve az evangélikus temetőben:
https://billiongraves.com/grave/Jen%C5%91-Ruhmann/22829504

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Jó az öreg a háznál. :)

Horváth Péter Pál képe

Szépen összeállított komoly bejegyzés - köszönet érte ...

Friedrich Rezső képe

Nos, igen...amikor ez a kép készült, akkor még olyan szakemberek voltak, akik még hibát, hibás alkatrészt, kerestek. Sokszor órákon át egy darab tranzisztort, ellenállást. Ahogy az évek, úgy ez az idő is már elmúlt. Mostanra maradt a "vegyél újat" szemlélet, vagy a "modulcserélő" szakember. Ez, sajnos, az autójavításoknál is már gyakorlattá vált: nem hibát keresünk, hanem komplett alkatrészeket, egységeket cserélünk. Bocs, ha kicsit "OFF" voltam.
Visszatérve a képre, anno a szerviz vezetője Kisréti Ernő volt, több barátom, széchenyis diáktársam is volt ott tanuló, majd alkalmazott. Nekem, amikor érettségiztem, akkor létszámtúllépés miatt már nem sikerült bejutnom, mint ipari tanuló. Anno a tv-műszerész szakmát csak érettségi után lehetett tanulni, úgynevezett "tanfolyami hallgató" módon: havonta 3-4 nap budapesti iskolában elmélet, ezen felül rendes munkaidő a szervizben.

Nincs kép

Az én számítgatásom alapján arra jutottam, hogy a Hajnal téri evangélikus templom tornyának egyik ablakából készült a felvétel.

Harkai László képe

Vajon mettől meddig ,,pompázott'' ezekben a borzalmas színekben a Caesar ház?Jómagam nem emlékszem rá ebben a formában,inkább a kiváló vörösborukra!Mentségemre szolgáljon,hogy 1974-76 között katona voltam!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Amint kilátás lesz arra, hogy a könyv megjelenjen, ígérem, a Sopron anno az elsők között lesz, aki beszámol róla. Ez is - mármint a kiadás - , mint annyi minden más, "csak" pénz kérdése.

Nincs kép

az 1957-től a nyugati régiókban már fogható osztrák TV is"csípte" az író szemét...Ő jól írt,sokan, meg értettek .s tájékozódtak a való világról a független bécsi hírekből!
Akadtak írók abban az időben,akik inkább az íróasztaluk fiókjának alkottak....
Ui:hónapokkal korábban írtam,jeleztem,hogy az esetlegesen megjelenő könyv 2 példányára igényt tartanék...Ezt fenntartom,soproniként!

Horváth Péter Pál képe

A torony renoválása előtt parkoló volt az Előkapuban. A torony felújításához, a megtámasztó vasbetonépítmények, beton kapuív építéséhez ezt a területet körbefalazták, felvonulási épületet helyeztek el rajta. A munkálatok befejezése után kezdődött a terület feltárása, majd kialakították az itt látható régészeti parkot. A bal felső sarokban még belóg a Városház utca sarkán állott hársfa lombja, ebből következik, hogy a kép készítését 1973-74-re tehetjük, mert ezután kezdődött az "átjáróház építése ( a fa kivágásával) ...

Horváth Péter Pál képe

Inkább 1977-ben készült fotó. 1976-ban - még vakolat nélkül állt "átjáróház" ...

Harkai László képe

Ezt a 60-as évek végi (becsült) időpontot erősen kétlem,mi több vitatnám!Nincs Horváth Péterhez-még csak-hasonló tudásom,de a részletekről Ő majd valószínüleg elmondja szakértő véleményét!

Friedrich Rezső képe

Egy busz legalább 15 évig van forgalomban, ezért mertem saccolni. De a '70-es évek vége is realitás lehet. A képen látható IKARUSZ 630-ast 1971-ig gyártották. 1980-ban még a BKV is flottában tartotta.
https://totalcar.hu/tesztek/haszon/2014/05/25/veteran_ikarus...
Tovább vizsgálva a képet, látható, hogy valószínüleg vidéki járat lehetett és a karosszéria állapotát figyelve látható, az erősen "leharcolt" állapot, tehát akár 10-12 éves is lehetett.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

De busz jóval régebbi, nem?

Friedrich Rezső képe

Én a '80-as évek első felére tippelnék. Ugyanis emlékeim szerint, akkor volt két portálja, a "hangszerbolt"-nak nevezett műszaki árudának. Előzőleg, éveken át, egy fedél alatt árulták a rádiókat, tévéket, a hanglemezekkel, de a vinylek "reneszánsza"-kor kevés lett a hely. Ezért a személyzet egyik női tagja, aki a lemezeldásban specialista volt, átköltözött a szomszéd üzlethelyiségbe, ami előtte raktárként szolgált. (kaputól balra) Felette ott a "Hanglemezek" felirat.

Harkai László képe

Kedves Móni!Örülök ,hogy tudtam valami újat mondani,bár ez inkább az életkoromnak,mint a jó szememnek köszönhető!Igaz is: a Réz Rozinak volt egy kevésbé szalonképes elnevezése is:Bronz .....!