Hozzászólások

6544 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Összesen 6544 bejegyzés 131 oldalon

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Egy kedves emlékkép honlapunk Facebook oldaláról Sterlik Gyulánétól: "Az ötvenes években Farkas bácsi és a felesége volt a boltos, ezért csak “farkasnak” hívtuk a boltot. Imádtam odajárni Stollvercket venni! Farkas bácsinak, ha elfogyott az aprópénzre, akkor Stollverckben adott vissza. A Stollverck karamell kocka volt, összeragadt tőle az ember szája, de nagyon finom volt!"

Friedrich Rezső képe

Nagyapám, F. Nándor is ebben az ezredben szolgált, tüzérként. 1915-ben orosz fogsága esett egy burcziczei (ma Ukrajna) támadás során... ezután következett a szibériai hadifogsága, amiről már írtam. /1921-ig/

Horváth Péter Pál képe

Schleiffer Richárd vaskereskedése - az államosításig ...

Takács Tibor képe

Nekem Mezösi Mihályné tanárnö neve ismerös,szerintem a férje a Deák-téri ált.isk. igazgató-helyettes volt.Erdei László tanár úrat is ismertem.A diákok közül Dénesfalvy József az,akinek tán az édesapja történelem-földrajz tanár volt szintén a Deák-téri iskolában.Engem tanított és a Szinház utcában lakott.Öt is Dénesfalvy Józsefnek hívták,de mi csak Juszufnak becéztük.

Nincs kép

A 60-as évek végén kamaszként ott vettem darabra "mezitlábas" Szimfóniát.2 ft-ért 9 szálat kaptam.
A trafikot Gál Gergő vitte.

Horváth Péter Pál képe

A háború után Harsányi István szabósága volt itt, majd következett a szerkesztőség ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, hogy jelezte a hibát, tényleg nagyon elcsúszott a pötty. Mihamarabb javítjuk!

Horváth Péter Pál képe

A gyönyörű portált Holczer Zsigmond férfi szabómesternek köszönhetjük, itt várta a kuncsaftokat a férfiszabósága a háború előtt ...

Nincs kép

Ez a fotó az 1992-es interaktív térképen teljesen rossz helyen szerepel...

Dr. Wilfing János képe

Csodálatos emlékek szintere. A '80-as évek első felében még működött. Első sorban a tanári kar és családtagjaik használták. Kár érte!

Kovács Péter képe

A szőke hölgy Foltin Erzsébet a tánciskolai partnerem volt 1957-ben.

Horváth Péter Pál képe

Pro secundo: bár elég szemcsés a kép, nagyító funkcióban kivehető a bejáratot díszítő két címer. A "kalászos" címer 1949-től jelképezte a magyar államot ...

Horváth Péter Pál képe

Pro primo: hol vannak a Városháza homlokzatának szobrai? Az '50-es évek elejéig (rendíthetetlenül) díszítették a homlokzatot (hányan is voltak?) ...

Horváth Péter Pál képe

50-es évek (két dolog is igazolja) ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A torony és benne egy kis harang, mely ma már csak ritkán szólal meg, egy kápolnába hív, melynek mennyezetét ifj. Storno Ferencnek az irgalmasság hét cselekedeteit ábrázoló allegorikus festménye díszíti.

Bak László képe

Ha jól tudom, ahol ő annak idején festegetett, az udvar végi műtermében, most a mi irodánk.

Dr. Wilfing János képe

A második képen a baloldali emeletes épület lehetett a Carstanjen család háza, mely a másik két épülettel együtt már az 1819-1869 közötti 2. katonai felmérés térképén is látható, Seidenwürmer Zucht megnevezéssel. A Középső házban voltak a cselédlakások, míg a jobb oldali hosszanti épület volt a magtár és a gépszín.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Értem, az elkerülte a figyelmemet, hogy két boltról beszélünk. Akkor kerek a történet.

Both István képe

Kedves Móni! Nagymamám első dohányboltja a Bécsi úton volt. Később kapta meg a fotón látható boltot, ezért nem kell korrigálni a korábbi bejegyzést. Mindkét bolt esetében Horváth Péterpál nyújtott segítséget, a Balfi út és Híd utca sarkán látható bolt esetben a Régiségtárban közzétett fotó alapján.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nagyon köszönöm, kedves János, hogy ezt megírta.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Akkor az volt a feltételezett megfejtés, hogy a Bécsi úton volt az üzlet: https://sopronanno.hu/bejegyzes/dohanybolt-sopronban
Kérlek, István, fusd át mégegyszer az ott leírtakat, ezek szerint a személyes emlékek mégiscsak felülírják a címtárakat. Ha valóban ez volt az az üzlet, akkor azt a bejegyzést korrigálom, és beleteszem ennek a képnek a linkjét, illetve itt is hivatkozom az ottani képre. Köszönöm előre is.

Both István képe

A közelmúltban Horváth Péterpál segítségével kerestem nagymamám dohányboltját, ami gyermekkori emlékeim szerint a Balfi út és a Híd utca sarkán volt. Akkor arra jutottunk, hogy a szociális épület mellett, a Híd utca oldalában volt. Ezen a fotón ott van, ahol emlékeim szerint is volt, a torony aljában. Sajnos a dohányáruda további sorsáról már nincs információm.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Már csak azért is, mert 1964-től megjelentek az ostornyél lámpaoszlopok. Itt: https://sopronanno.hu/bejegyzes/kisvarkerulet-1964 vagy itt: https://sopronanno.hu/bejegyzes/varkeruleti-hangulat-az-1960... vagy más VATI képeken.

Dr. Wilfing János képe

A tornyos épület az előtérben az uszoda, míg a két fő épület között a háttérben a Meyne ház.

Dr. Wilfing János képe

A második képen erdész kollégámmal magam viszem a menza ajánlatát!

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Nincs kép

Itt nyílott a Szedres köz, ami átvezetett a Deák térre.

Rácz Gábor képe

Ott a hátsó ajtón a vasaló terembe lehetett menni. Nagyanyámat sokszor elkísértem. Izgalmas volt a kilátás az Ikvára!

Rácz Gábor képe

Jenő bácsi a keresztapam volt! Unokatestvére is kelmefestő vegytisztító volt (Újteleki utca 14. Zamostny János) lásd Tarcsai Marika remek írását arról a házról!

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Erről a környékről írja az újság (OeZ. 22. 165. 3) 1889-ben, hogy bár a téren van egy újonnan épült pompás sarokház (képen szemben: Schaffer ház) és a János kápolnát is renoválták, mégis a városnak ez a része elhanyagolt „Sopron hamupipőkéje,” de nincs „herceg,” aki megmentené. (A város polgármester helyettese ekkor Printz Ferenc. Prinz= herceg)
Úgy tűnik a Bécsi városrész változatlanul Sopron hamupipőkéje és ezek szerint régóta vár egy hercegre.

Horváth Péter Pál képe

Hárs József sem írta, hogy GySEV sportpálya. Ez a Vasutas Sportegyesület pályája volt, a II. vh-ig. A harmincas években Schmauser Lajos Rákóczi-vendéglőjébe jártak a szurkolók ...

Horváth Péter Pál képe

Szegély utca - kicsit furcsa megnevezés, egyik oldalán szántóföld, másik oldalán az Alsó-Lőver kertjei. Burkolata nincs, mitől lenne utca ...

"A háború előtti években nagy faiskola is volt Sopronban, nevezetesen a mai Balogh-Kovács Sándor-út (Szegély-út)," .... Ssz. 1943/2.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Buczolits Zsuzsa emlékei: "Valóban ebben a házban nagyon sok városáért tenni akaró a közösségi élet motorját képező ember élt és dolgozott. Kimaradt a sorból Bauer Pali bácsi, Joób Olivér, akik nagyon sokat tettek anno az evangélikus ifjúsági neveléséért. Sok-sok szép emlêkem fűzödik e házhoz és lakóihoz. Más idők voltak akkor még törődtek az emberek egymással és volt bennük szeretet mára ez kihalt."

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péntek György gondolatai a képek kapcsán honlapunk Facebookos oldaláról. Sorait a hozzájárulásával osztom meg:

"Ebbe a házba lakott a Rusznák Feri bácsi is, innen költöztek a Várkerületre a Klausz-házba, nyugdijas éveire.Feri bácsi is megérne egy külön " misét ". Nagyon hozzá tartozott a soproni evangélikusok életéhez, mindennapjaihoz. Nagyon sokáig Ő volt az igazgató lelkész az Evangélikus Gyülekezetben. Nagyon-nagy tudása volt. Ha jól emlékszem, Ő vezette a tárgyalásokat az állammal, anno, amikor a Templom u. 12. sz. házat tatarozták. Mindent tudott a gyülekezet életéről. Az Istentiszteletek alkalmával amikor Ő tartotta, tele volt a templom. Járta a betegeket, kórházat, öregeket keresett fel az otthonaikban. Igaz, csupa nagy név: Weltner esperes, Gosztolya Laci bácsi , Foltin Brúnó, Valtinyi Gábor, Talán az utolsó " Nagy " generáció, ha szabad ezt használni velük kapcsolatban."

Horváth Péter Pál képe

Nem hiszem, hogy az 50-es évek végén ennyi tv-antenna díszítette a tetőket ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Fischer Emil rövidárukereskedő boltja 1924-ben még a Templom utcában volt.

Horváth Péter Pál képe

Egy kicsit korábbi a reklámlap. A házban két divatkereskedés árulta portékáit, egymás mellett. https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-varkerulet-az-elokapunal-a... bejegyzésben látható a szomszéd Raab Salamon boltja is. Üzlete jelen formában nem élt a II. világháborúig ...

Nincs kép

Kedves Aranka! Igaza van,Médi néni nem volt a legbarátságosabb hőlgy, de súlyos oka volt.Szerintem nagyon boldogtalan volt.Ezt azonban nem kellett volna a kuncsaftokkal éreztetni.

Nincs kép

Kedves Tibor!Médi néni neve Ilona. Őzv. Sümeghy Ferencné. Nagyszüleim sógornője volt. Miután szüleim Debrecenbe kerültek, Médi nénivel csak minden 2. nyáron találkoztunk.Mindennap a nagyiéknál tévézett. A férje is postamester volt, korán meghalt.Mindig úgy tudtuk,hogy senkije sincs , nagybátyánkra száll az ingatlana, de halála után mégis csak előkerültek rokonok, de erről már semmit sem tudok.Szerettem a postán lenni, ha ritkán lehetőség volt rá, ott pecsételgettem, mint 10 éves.Édesanyjának tényleg trafikja volt,édesanyám ott vett a papának cigarettát, egyesével....amit édesanyánk /Sümeghy Gizella, Végvári Györgyné/ nehezményezett,érthető módon, mert naponta 3xkellett trafikba menni.:))))

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Igazi TOPOSZ… közismert, közkinccsé vált, időkön átívelő kép, a hozzá kapcsolódó képzetekkel együtt (vörösbor, ciklámen, Várostorony, fenyőillatú tiszta levegő, stb.) 1967-ben egy kis szoci szósszal ízesítve (több tízezer munkás) Ugyanakkor mindez igazi értékek sorolásával keveredik.

Horváth Péter Pál képe

Az utcában nem készült új burkolat. Egy csíkban felszedték a kockakövet, hogy a képen látható csatornaelemeket elhelyezzék. Új burkolatot csak a 70-es években kapott a közterület ...

Horváth Péter Pál képe

A 2. sz ház a híres soproni orvos Dr. Király Jenő tulajdona volt. A kaputól jobbra Fábján Péter vegyeskereskedése várta a vásárlókat - az államosításig ...

Horváth Péter Pál képe

Igazából a Klaber-villa előtt láthatjuk a villamost. (Kláber építtette a villát), a répcelaki Stauffer és fiai cég csak 1924-ben létesített irodát Sopronban, amikor a villamos már nem járt. Értékesítőhelyük szemben a 31. szám alatt volt, bérelt helyiségben ...

Horváth Péter Pál képe

1910 körül?
A sopronanno kapcsolódó bejegyzése szerint a vágóhidi szárnyvonalat 1902-ben felszedték. Ezen a képen viszont felfedezhető ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nagyon köszönöm, bele fogom szerkeszteni a fenti szövegbe.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nagyon köszönöm. A kötet szerzője, Kovács József László, Jóska bácsi lelkes támogatója volt a honlapnak, több bejegyzést is írt. Életútja a Szerzőink menüpontban olvasható. Hogy örült volt, ha ezt a hozzászólást láthatta volna ...

Bálint Katalin képe

Kedves Mónika! Miután korrigáltam néhány dátumot, a szövegben jelzett dr. Temesszentandrási Hedvig (az illető hölgy Galatik fodrász Úr Guidó nevű fiának a leánya - azaz Galatik Mátyás unokája-) elmondása alapján, így a bejegyzésem közzétételéhez természetesen hozzájárulok. Valószínűleg hiteles adatokkal.

Bálint Katalin képe

Kedves Mária! Engedje meg, hogy néhány kéretlen szóval hozzászóljak a bejegyzéséhez: az a Galatik Mátyás, akiről Ön említést tesz, valóban a szóban forgó Galatik fodrász Úr fia volt, az Ön sejtése tehát jó. Ezt az állításomat tekintheti hivatalosnak, hiszen olyan szinten van információm a családról, hogy gyermekeim Galatik fodrász Úr ükunokái. Galatik Mátyás fodrászmester, a krónikák szerint, 1878-ban született Temesszentandráson, édesanyját Kheim Zsuzsannának hívták. A Galatik név vitatottan olasz vagy görög eredetű. A "galatikosz" szó, ógörög nyelven keltát jelent. A kelták kalandvágyó nép volt, egészen a Kaukázusig vonultak, a mai Ukrajnán, Görögországon keresztül. Görögországból kerülhetett valamelyik ős Temesvár környékére. Ugyanakkor néhai anyósom elmondása szerint a családi mondák alapján volt egy ük-üknagypapa (a Galatikok őse), aki Olaszországból Galatti néven vándorolt be anno, a család így olasz származásúnak véli, az apai ágon felmenő őseit. Az ükmama "Kheim" neve pedig erősen németes hangzású, Temesvár környéke az erdélyi szászok központja volt anno. Galatik Úr (a fodrász) tehát feltételezhetően német anyanyelvű volt. Mindössze 10 éves volt, amikor az édesapja Bécsbe vitte egy volt katonatárs-barátjához fodrászatot tanulni. Ez a bécsi (sikeres, felkapott) fodrászmester a saját, hasonló korú fiával együtt, fiaként nevelte a barátja gyermekét. Amikor Sopronban telepedett le, a nevelőapja nyitott számára fodrászműhelyt, és illatszerboltot. Később a felesége -Fiedler Emília- is kitanulta Bécsben a fodrász szakmát! A párnak 5 gyermeke született: Mátyás, Margit, Emília, Guido, és Erzsébet. Az Ön bankbéli munkatársa tehát, sejtését igazolandó, a híres soproni fodrász Úr fia, aki születésekor apja keresztnevét kapta. Az ifjabb Mátyásnak 2 gyermeke született: Zsuzsanna (2014-ben elhunyt) és Mihály (filozófia professzor, egyetemi tanár, jelenleg Bécsben él,gyermeke nincs). Zsuzsanna(apja nyomdokain haladva szintén hegedült) 2 fia közül az idősebb András (szintén zenész, a családban tehát több generáción keresztül a zene szeretete fellelhető), a gyermekeim apja. Visszakanyarodva az "idősebb" Galatik Mátyás (vagyis a fodrász) további gyermekeihez: Margit néni révén házassággal a Friedrich név került be a családba. Az egyik előttem hozzászóló Úr, Győri István, Margit néni Friedrich Mária nevű leányának fia, azaz Galatik Mátyás dédunokája. Margitnak 3 gyermeke született: Friedrich Ernő, Gábor és Mária. A fotón látható erkélyen, a hozzászóló Győri István(dédunoka) szerint a két kisfiú Ernő és valószínűleg Gábor, azaz István nagybátyjai. Ők tehát, a fodrász Galatik Mátyás unokái, (fia Mátyás nincs a fotón!). A Friedrich gyerekek közül Ernő -tudomásom szerint- 1930-ban született,s mivel a gyermekek a fotón már kb 4-6 éves kisfiúnak látszanak, ez eldönti azt, hogy a fotó jóval később készült, mint a hozzászólásokban olvasható. Véleményem szerint a számok tükrében tehát 1934-36-os keletkezésű lehet. Tudomásom szerint, a három Friedrich unoka közül, napjainkban már csak Friedrich Gábor él. Galatik Guidó -Galatik fodrász Úr második fia- az egyetemi évek alatt a nevét apja születés helye után, Temesszentandrási-ra változtatta, ő híres kohómérnök lett, legjobb tudomásom szerint 8 gyermeke született. Megemlékeznék közülük Dr. Temesszentandrási Hedvigről, aki nyugalmazott ortopéd főorvos, jelenleg Budapesten él. Galatik Emília fiatalon, 25-26 életéve körül betegségben elhunyt, leszármazója nincs, mint ahogyan a kalandos életű Galatik Erzsébetnek sem születtek gyermekei. Erzsi néni fiatalon Venezuelába disszidált, ahol megismerte férjét, a Kanári szigeteken vásároltak több ingatlant,ide-oda ingázott, e nagy földrajzi távolságokon.Utolsó éveit Gödöllőn töltötte, ott hunyt el, de Sopronban nyugszik szülei sírjában. Valójában ahogy a családtagként hozzászóló Úr írta, Galatik fodrász úr gyermekei közül Erzsi néni halt meg utoljára 2008-ban, de vele a család nem halt ki, mert ahogy vázoltam, Galatik fodrász úr két fiának (Mátyás és Guidó) és egyik lányának (Margit), szép számban vannak további leszármazói.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Katalin, Mária sajnos már nem olvashatja a sorait, de az emléke előtt tisztelegve és mint a honlap szerkesztője is, nagyon köszönöm a tartalmas hozzászólását, amit ha hozzájárul, a bejegyzés szövegének frissítéseként ott is felhasználnék, ahogy tettem ezt más esetben mások kiegészítéseivel korábban is.

Összesen 6544 bejegyzés 131 oldalon