Hozzászólások

5701 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Harkai László képe

OFF,OFF,és mégegyszer is OFF!!!
Kovács Péter 2014.10.01-i kommentjében írta Tacsinak,hogy nézze meg jobban az ominózus képet,mert a fejfedő az alak bal kezében van!Erről jutott eszembe az ominózus Hofi történet a Lenin szoborról!Röviden arról szól,hogy nincs a fején az elmaradhatatlan sapka,nosza, csináljunk neki egy másikat!El is készült ,avató ünnepség,lehull a lepel,ott áll a szobor a fején az új sapkájával!A kezében meg a másik,az eredeti! Bocsánat még egyszer is!
ON,ON,ON!

Takács Róbert képe

Sírja a Balfi úti evangélikus temetőben:
https://hu.billiongraves.com/grave/K%C3%A1lm%C3%A1n-Renner/2...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Egy infó a soproni fotósok történetéhez: a Katolikus Kör nagytermében (Új u 28) 1905 márciusában a helyi amatőr fényképészek vetített képes előadást tartottak a nemzet 1000 éves történetéből. (Ezért 10 koronát átutaltak számukra.)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm!

Takács Róbert képe
Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kérésére Dr. Gömöri János sorait tolmácsolom:

Fücsök úr kérdésére: ajánlom a Soproni Szemle 2001. évi 4. számának első cikkét, amelyben Szende Katalin történész részletesen, hiteles adatokkal tájékoztat arról, hogyan történhetett, hogy a soproni vár Ottokár kezére került és a lakosok gyerekei közül túszokat vihetett magával.

http://epa.oszk.hu/01900/01977/00213/pdf/EPA01977_Soproni_Szemle_2001-lv...

Nincs kép

Egyeztettünk Péterrel a dologról személyesen! Igaza van! Valóban a Manninger utcából van fotózva!

Horváth Péter Pál képe

Kisfaludi-Strobl Zsigmond szobrászművész nyilatkozta a készülő diadalkapuról: Klebersberg kultuszminiszternek volt az az ötlete, hogy a soproni népszavazás emlékére készülő monumentumot ennek a tűztoronynak a kapuján helyezzük el ... ... s néhány gyermek alakjában a nyugatmagyarországi nép, amely erőteljesen nyújtja kezét a magyar kultúra felé ... (Sopronvármegye XXVI/10)

Rácz Gábor képe

Az idősebb Robi (Bobi) köszönöm szépen kiváló egészségnek örvend! Januárban lesz 88éves. Ideje nagy részét Nicken tölti, mikor hideg van Sopronban a Magyar utcában van lakása! (Ő a nagybátyám, anyu testvére) a fiatal Robi meg az Erzsébet utcai órásnál dolgozik! (Gecseg Jenőbácsi a keresztapám, a Robi apja a Zamostny a nagyapám)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Továbbítottam a hozzászólást a szerzőnek, hátha elkerülné a figyelmét. Ő fog tudni érdemben reagálni.

Németh György képe

Nagyszerű történet! Számomra rengeteg ismerős névvel, talán ismerőssel. Emlékszem néhai Édesanyám gyakori intelmére" nem vihetjük minden nap a nadrágodat a Gecsegékhez...!"Felteszem az id. Zamostny Robert az egyik kedves régi gyerekkori ismerősöm. Robi ! Hogy vagy?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

És Zoli álláspontja?

Friedrich Rezső képe

HPP meggyőzött egy légifotóval (1963)...úgyhogy maradjon az ő álláspontja.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Egyelőre 2-1, kíváncsian várom a végeredményt.:)

Friedrich Rezső képe

Még mindig bizonytalan vagyok, mert a vasúton álló (kép bal széle) emeletes (középen a lépcsőházzal) épület olyan szögből látszik, ami a HPP által emlegetett helyről nem így lenne látható. Szóval, várj még...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Csak egy szavatokba kerül, és korrigálom az utcanevet

Friedrich Rezső képe

Nem lennék egyedül a véleményemmel?
Bár H.Péter mást bizonyított/állít.../FaceB./

Nincs kép

Nem inkább a Felsőbüki Nagy Pál u. vagy a Sport utca vége felől készült? Valamelyikről majdnem kiérve a Kőszegi útra. A látvány alapján nekem közelebbinek tűnik a fotó a vasúti átjárónál álló épülethez?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

És akkor a fotós a Manninger utcában állt. :)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Érdemes hát papírrégiségeket is bemutatni.:)

Horváth Péter Pál képe

Seltenhofer telepe, a II. világháborúig a Magyar utca és a Kis utca sarkán működött. Maga az üzemterület az utcafront és a Paprét közti belső területen helyezkedett el. Az Istvánbíró utca megnyitása után lett kijárata az új utcára. A II. vh után Seltenhofer felfüggesztette a működést, majd az államosítást követően az újrainduló állami üzem az ÉPGÉP (Építőgépgyártó Vállalat országos szervezetének Középgyára) tagja lett ...

Harkai László képe

Milyen érdekes: Most fedeztem fel ezen az iskolai értesítőn (dr)Hümpfner Olga nevét,aki a Petőfi téri általános iskolai tanulmányaim idején Ő volt a városi iskolaorvos,mi több a mi sulinkban volt a rendelője!Mind a mai napig meg van-legalább is a bejárata-az akkori díszterem mellett,amit manapság rendezvény-teremnek aposztrofálnának.Ebben a volt díszteremben manapság-többek közt-,,occó'' termék vásárokat szoktak tartani!

Harkai László képe

Első látásra simán elmenne egy ausztriai parkolónak is...

Friedrich Rezső képe

Bizony srácként oda jártunk nádbuzogányokat szedni...Kőszegi út eleje.

Horváth Péter Pál képe

Schwarz Viktor-féle Ipartelepek Rt. (téglagyár) felhagyott bányája helyén keletkezett tó. A fotó a Lazarett Spitz-ről készült ...

Friedrich Rezső képe

Édesanyámtól tudom, hogy az ő kezei segítettek világra jönni...tiszteletem érte!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Csaba! A levél meg nem nézésére mailben fogok reagálni, ami a dátumot illeti, tulajdonképpen most jól szerepel, hiszen az 1970-es évek eleje a feltüntetett időpont.

Bujtás Csaba Imre képe

Kedves Mónika! Az élet kiszámíthatatlansága miatt (és amiatt,hogy nem figyeltem a gmail postafiókomat :) ) csak most olvashattam 2014. jan. 11. 14:34 kelt leveledet. Nagy pardon és kismedve! Tehát : A fényképet Édesapám készítette,Édesanyám és jómagam szereplünk rajta. A dátummal kapcsolatban:valóban téves az általam megadott 1971-es évszám. Sajnos nem tudom ,mikor készült pontosan a kép,de annyit elmondanék,tisztelt Bíróság :) ,hogy e képen még nem vagyok szemüveges. 10 éves koromban lett szemüvegem,'66-ban születtem,tehát Harkai László szerint 1972 dec.5.-e után de 1976 április 23.-a (szemüveges születésnapi fotóm van! ) előtt őszi időszakban készülhetett a fotó. Ennél pontosabban sajnos... A műszaki áruházzal kedves emlékem,hogy az abban az időben divatos és keresett Simson S51 típusú kismotort itt sikerült vásárolnom. A belvárosinak tekinthető IKVA áruházban már nincs,elfogyott,sosem volt válaszok után Bánfalván csak azt kérdezték,melyiket kérem? Semmi suskus,csúszópénz,ájtatos szemforgatás. Ez is sokat elmond az akkori dolgozókról,vezetésről,kedves Fekete Csaba !

Friedrich Rezső képe

A tollát vesztett madár (sas) látványa, napjaink meddő munkásmozgalmának állapotát juttatja eszembe...hol vannak már az erős szakszervezetek, érdekképviseletek?
Bocs, de ez most nem politika akar lenni, hanem "kórkép"/korkép/...

Friedrich Rezső képe

Köszönöm, Peti!

Harkai László képe

A véleményemmel tudom nem vagyok egyedül,de akkor is,sokadjára is leírom: Sokkal szebb volt akkoriban!

Harkai László képe

Ne feledjük Sanyi bácsi főállását sem: A városi kórház cerberusa(portása)!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Hát, ha ilyen volt, mit van mit tenni...

Harkai László képe

Ez a képsorozat szerintem meglehetősen illúzió-romboló ennyi év múltán is!Főleg a pingálmányok!

Friedrich Rezső képe

A 25-ből telepítették ki édesanyám szüleit és őt is két gyermekkel, özvegyen...pincében a hordók tele borral, lakórész berendezve. 2 évvel később édesanyám hazajöhetett és felkereste az betelepítetteket, kérte, hogy vihessen egy kis emléket a régi otthonából...elzavarták.
Ha arra visz az utam, ez mindig az eszembe jut.

Horváth Szabolcs képe

Kíváncsi lennék, hogy a rózsaablakok miért kerültek feljebb. És a felette levő ablakokat miért tüntették el.

Kovács Péter képe

Magyarország egyik legizgalmasabb szecessziós épülete! Nagyon nincs
igaza a fotósnak!

Horváth Péter Pál képe

A költő - szegény családból származván - soproni éveiben a nyomdáknak linometszeteket készített (reklámok, képeslapok) Koncser Lajos néven. Érdekesek a naplói is, a soproni évekhez köthető a következő:
Az 1930-as évek magyarországi kulturális életének kiemelkedő eseménye volt az 1933-as gödöllői világ-jamboree, melyet Teleki Pál szervezett. Kónya Lajos, aki ekkor tizenkilencedik évében volt és a soproni tanítóképzőt végezte, hosszú idő óta aktív soproni cserkészként részt vehetett a jamboreen. Nyári cserkésztúráiról mindig is (rajzos-kézírásos) naplót vezetett, ezek többsége fennmaradt. Első történelmi eseményeket megörökítő naplójegyzetei, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, Gödöllőn születtek. Részint ezért, részint értékes rajzai miatt tartottuk érdemesnek, hogy a publikált naplófeljegyzések közt ezek is helyet kapjanak. Az 1933-as Kónya Lajosnak (akkor még eredeti Koncser Lajos nevén) a gondolkodása természetesen még nem volt olyan önmagában jelentős, autonóm és művészi szemléletű, mint felnőtt korában, már akár a világháború előtti, felvidéki-erdélyi jegyzeteiben. Ekkor még bizonyára nem volt erősen kritikai szemléletű a világ és Magyarország eseményeivel szemben, mint később, és természetesen az alkalom sem volt erre igazán megfelelő. Ezért a naplónak a fő értéke a dokumentum-jellege, a jamboree eseményeinek és hangulatának kétségtelenül eleven, éles szemű megfigyelése, amit rajzaival is kiemelt. Persze rajzai sem az érett alkotóművészt mutatják, aki a Don-kanyart művészi tollrajzaival örökítette meg, de a rajzművésznek készülő diák "iskolás" rajzai is szépek a maguk módján és kétségtelenül dokumentáris hűségűek. Külön ajánlom mindenkinek a napló tanulmányozását azért, mert sajnos a nagy Jamboreeról ma kortárs beszámoló szinte alig érhető el. Kónya Lajos: 1933. Naplóm: a gödöllői jamboree VII. 31-VIII. 17

Horváth Péter Pál képe

A torony előtt a bal sarokban még látható egy emeletes ház - a toronyőr (Thurmmeister) lakása volt a házban, 1898-ban bontották le. Erre azért volt szükség, mert a torony állagának romlása miatt (melyet új városháza építése okozott) a széles (kocsival is használható) átjárót be kellett falazni, csak gyalogjárót hagyva. Ettől az időszaktól kezdve a torony megkerülésével lehetett itt járművel a belvárosba hajtani. Az 1970-es toronyfelújítás során ( a tornyot is erősítendő) visszaépítették a korábbi házra hajazó épületet vasbetonból, ide helyezve át a torony feljáratát ...

Horváth Péter Pál képe

A torony előtt a bal sarokban még láthatók egy emeletes ház romos falai - a toronyőr (Thurmmeister) lakása volt a házban, 1898-ban bontották le. Erre azért volt szükség, mert a torony állagának romlása miatt (melyet új városháza építése okozott) a széles (kocsival is használható) átjárót be kellett falazni, csak gyalogjárót hagyva. Ettől az időszaktól kezdve a torony megkerülésével lehetett itt járművel a belvárosba hajtani. Az 1970-es toronyfelújítás során ( a tornyot is erősítendő) visszaépítették a korábbi házra hajazó épületet vasbetonból, ide helyezve át a torony feljáratát ...

Harkai László képe

Kedves Csilla!

Édesapját jól ismertem,1979-82 között dolgoztam a Füszért(Élelmiszer és Vegyiáru Nagyker) vállalatnál,ahol az Ön Édesapja volt a fiók igazgató!Nagyon kedveltük,rendkivül emberséges vezető volt!Minden reggel,még utcai ruhában lejött hozzánk,végig járta az összes raktárt,kezet fogott valamennyiünkkel ,volt pár szava mindenkihez!Bezzeg az utódja:Szándékosan nem írom le a nevét,mert még arra sem tartom méltónak!Ő is lejött reggelente,de nem elég,hogy a köszönésünket sem fogadta,még át is nézett rajtunk!Gondoltam, egyszer lehet véletlen,de amikor már másodszor fordult elő,többé nem próbálkoztam!Igaz,ez nem ide tartozik...

Harkai László képe

Kedves Tacsi!
Ő lenne a Rácz Gábor,alias Csonti,ex oroszlános pincér kollégám?

Harkai László képe

Érdekes,a képen látható tej.illetve húsbolt helyén ma Fekete Sas,míg a Rózsa utca elején Oroszlán néven üzemel(t) vendéglátó egység.Mindkettőre illett a ,,laza személyek gyülekezete''jelző,illetve a sárga földig történő leivás esetének fennforgása!Utóbbiról első kézből származó információm vannak,hiszen(hogy,hogy nem)itt is dolgoztam hajdanán!A képen viszont a legszebb a Skoda Felicia kabrió!

Harkai László képe

Dolgoztam itt egy ideig a hetvenes évek elején,emlékezetes maradt az fix!
Volt itt pince,padlás,egyéb nyalánkságok!A pincébe lefelé csúszdán,felfelé kézben,az emeletre
kézi tekerős lifttel hordtuk az árut. A göngyöleget(üres üveg,különböző ládák,betétdíjas kartonok) a szemközti házba kellett átcipelni télen,nyáron autók közt lavírozva!

Horváth Péter Pál képe

Eredetileg Kerémi András tüzelő- és építőanyagkereskedése volt. A II. vh. után 15 hasonló telep volt Sopronban, pl. Képezde-Csengeri, Jókai-Frankenburg sarok, stb. ...

Friedrich Rezső képe

Igen! A 4-5-6-os fotók Kari bácsi munkái...

Kőmíves Péter képe

Nagyon finom házi ételeket főzött a néni!

Harkai László képe

50-es évek elején szines fotó hazánkban?Pláne ilyen minőségben!Valószínűleg profi volt a fotós,ezek szerint Kari bácsi!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszi, akkor azt a diát biztosan Kari bácsi készítette.

Friedrich Rezső képe

5-ös képen a kis szőke, csíkos sapkás, srác én volnék...aki kézben tart, felemelve, az a kép beküldője. Ebből következik, hogy a (5-ös) kép keletkezésének ideje az '50-es évek eleje. Helyszín: Virágvölgy, Rózsakert utca közepe.