Hozzászólások

6174 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Összesen 6174 bejegyzés 124 oldalon

Kovács Péter képe

Ott két kerti ház van. A Pázmány Péter utcai egyszerűbb épület. A teniszpályás kép
és a rajz a Russ villa kertjében álló, ma romos házról készült.

Németh Szabó László képe

Lehet, hogy teljesen rosszul gondolom, de a Pázmány Péter utcai az nem ez? https://www.google.hu/maps/@47.6818478,16.5855957,3a,75y,150.73h,98.13t/data=!3m6!1e1!3m4!1sldvDTtT7MLD0t8YEcya0BQ!2e0!7i13312!8i6656

Kovács Péter képe

Jártam ide filmvetítésre, koncertre, táncolni, még rajz szakkörre is.
A Sotexnek volt egy klubja is, az emeleten a város felőli oldalon, ahol
sokszor én vertem a lehangolódott zongorát.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Friss hozzászólások Facebookos oldalunkról:

Szentirmai Gyöngyi: A 60-as ,70-es években apám kaszáltak a gyümölcsös éven a füvet a kecskék és a lova számára ! Tepper néni a soproni piacra hordta a gyümölcsöt , tojást eladni kis homokfutóján. Mi brennbergiek Tőle vettük a naposcsibét , ha az otthoni szaporulat kevés volt . Csodálatos kis nénike volt ! Végtelen kedves , választékos modorú, bűbájos kis idős asszony ! Egymaga látta el az egész gazdaságot!

"Ád Ám": Jól ismerem én is a Soproni-hegységet, így ezt a környéket is. Koromból kifolyólag a Tepper-tanyát már nem láthattam, viszont innen nem messze is van egy romos tanyaszerűség (feltehetőleg az egykori határőrséghez tartozott), aminek folyamatos pusztulásán gyakran elmélázunk ha arra járunk.

Olvasván a sok kedves, romantikus hozzászólást, sajnálatosnak tartom hogy ezen a helyen (is) a gazdag nagyurak akarata érvényesült a hatalmas gerendákból épült, puccos vadásztanya formájában. Persze ahogy a cikk is írja, arra különösen ügyeltek az építők, hogy jól el legyen rejtve a szemek elől, de én azért ki szoktam szúrni az arrafele nem véletlenül portyázó luxusautókat is...

A műúton tovább haladva, a Hidegvíz-völgy irányába, szintén felújításra került néhány éve egy vadászház, a honlapon úgy tudom arról is van cikk, ott is olykor hasonló a helyzet ami a Porschekat és Ford Mustangokat illeti.

Számomra furcsa az is, hogy míg néhány éve ilyenkor ősszel az erdőben ki volt plakátolva a vadászidény időtartama, az utóbbi időben már erre sem veszi a fáradtságot a TAEG, hanem csak kevésbé barátságos szavakkal elhajtják az erdőből a véletlenül arra manapság már amúgyis egyre kevésbé tévedő embereket...

Takács Róbert képe

dr. Vendel Miklós sírja a BillionGraves oldalán:
https://billiongraves.com/grave/Mikl%C3%B3s-Vendel/21731168

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Én sajnos nem tudom, de gondolom, sok táblacsere köthető a nevéhez.

Harkai László képe

Amennyiben jól látom,a tábla cserélő kolléga Németh László,aki Petőfi becenéven volt ismert köreinkben!

Horváth Péter Pál képe

Az 5-ös számú telek házait a fák takarják. A villamosok mögött a 7-9 házak láthatóak ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, örülök, hogy sokan őriznek még emlékeket a családról.

Kőmíves Péter képe

Hozzá kell még tenni,hogy a cukrászda udvarán volt a saját cukrászüzeme is Danis Úrnak,és minden nap friss süteményekkel látta el a cukrászdát! Már kora hajnalban szállt fel az illata a finomabbnál finomabb sütiknek! torták,krémesek,habroló,berliner,stb... Egészen nyugdíjba vonulásukig ott üzemeltették a cukrászdát,de náluk szeszt nem szolgáltak fel,az már az utódoknál volt! Nyugdíjba vonulásuk után nem sokkal elhunyt Danis Rezső Úr,neje pár évvel később szintén! Nagy cukrászmester volt!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm!

Nincs kép

A nyolcadik fotó, feleségem nagyszüleinek lakását ábrázolja. Ehhez a lakáshoz tartozott az első öt fényképen is látható erkély. Szerinte kb. 1985-ben készülhettek a képek.

Friedrich Rezső képe

Köszi!
A képkészítője bár ismeretlen, de Dr. Friedrich Károly hagyatékából (Édesapámon keresztül) került hozzám, tehát, akár ő is készíthette.

Kovács Péter képe

Kissé morbid, az elkerülő utat keresztül vinni a városon. De más városban
is volt hasonló, pl.: Székesfehérvár.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Pedig még nem is annyira anno ...

Friedrich Rezső képe

Értékes fotósorozat, hogy emlékezhessünk a környék akkori állapotára, mivel lassan a feledés homályába vész... köszönöm!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Bizony, már arrafelé néz,ahol anno silbakolt.

Kovács Péter képe

Petőfi Sándor szobra mára átkerült a színház homlokzata elé.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Hamarosan látjuk külsőleg, belsőleg felújítva. A toronyablakokba visszakerülnek a gótikus mérvművek és a „szörnyű zsalu” ezek mögé kerül.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ugyancsak a technikai szintet jelzi, még nincs "bedrótozva" a város, nyoma sincs villanyvezetékeknek. Másik jellemző a sivár, növényzet nélküli csupasz közterület. Pedig már létezik az éppen most 150 éves eredeti nevén „Sopron Városi Szépítő Egylet” de majd csak jóval később kerülnek ide fák (meg villanydrótok) is. (Lásd: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-varkerulet-es-a-domonkos-t...)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nagyon köszönöm, a járda árulkodott... Bár az én figyelememet elkerülte. Javítottam.

Németh Szabó László képe

Ha jól megnézitek a képet feltűnhet, hogy tükrözve van!

Horváth Péter Pál képe

Akkoriban a az Alsó-Löverek a Deákkúti úttól, mai Mikoviny út vonaláig húzódott. A Rák patak és mai Mikoviny út- Bajcsy Zsilinszky út közti terület viselte a Hof Acker nevet (később Hoffelder), Kőszegi út felőli része a Pócsi (Potschi) Acker, északnyugati része a Seidenplantage (Szederkert), ezek alapján a Szedres a Rák patak medrét és déli partját jelölte (ma a Csengery utca környéke). A győri kaputól a későbbi Szedres nevű utcácska - eredetileg Kórház utca néven a városi Közkórház megközelítésére szolgált. Lásd sopronanno 1885-ös térképét https://sopronanno.hu/archivum/terkep/1885 ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

És még egy tény: 1863-ban a Promenád még alakulóban van, s a zöldbe vágyó belvárosiak a "Szedrest" (a hivatkozott cikkben akkor még Szeder-ültetvény néven nevezett helyet) keresik fel sétára. (Harmonia. 1863. 03. 25.)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

"A fal előtt, le egészen a komor ispotályig, (...) szederfák sorakoztak. Mögöttük meredek falú, széles és mély árokban, a Rákpatak folydogált, (...). Az egész környék zengett a gyerekek zsivajától, akik a fák koronáiban szedreztek, az árok bokrai közt rabló-pandurt játszottak, míg mások a diákok és inasok közt hagyományos csatát vívták. A nagy Szedres-árkon túl hosszúfarkú sárkányok imbolyogtak az égben, közöttük a sarlós fecskék zárt kötelékei suhantak éles vijjogással" (Becht Rezső: Lőveri változások. S.Sz. 1969/2. 23. p)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A korabeli térképeken nem található "Szedresnek" az 1800-as évek végétől azt a területet nevezte a köznyelv, mely a fiatalság kedvelt tartózkodási helye volt. A Rák-patak mély árka és a külső várfal között területet el. A Győri kaputól a Szedres (se nem utca, se nem köz) vezetett ide. Ugyanakkor a térképeken Seidenplantage nevű terület (későbbi Meyne telep) lehetett a Szederegylet területe.
https://mapire.eu/de/map/cadastral/?bbox=1845251.2026923972%...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Jobb oldalt a tetőn olvasható hiányos felirat kiegészítve Geyschläger régi kékfestő család neve. Az 1892-es címjegyzékben Geyschläger Adolf Színház-u. 3. címmel szerepel.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ami a "háttérben"nem látszik: "A nagy gazdasági világválság 1929-33 (...) jelentős mértékben megnőtt az infláció és a munkanélküliség, valamint a közszükségleti cikkek hiánya." (Wikipedia)

Nincs kép

Nagyon szívmelengető ezt a fotót nézni 60 évvel a készülte után. Ruisz Jenő volt a matektanárunk és a 3911-es számú Kossuth Lajos úttörőcsapat vezetője. A felesége, Anikó néni alsó-tagozatos tanító volt. A Nemes Laci bácsi többek között földrajzot tanított nekünk. Stromp Erzsébet (becenevén Csitke) magyartanárként alkotott maradandót. Sokat köszönhetek nekik.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves József, Örülök, hogy csatlakozott hozzánk! Jó böngészést kívánok a honlapon!

Nincs kép

Akkor jártam iskolába (a bánfalvi alsó tagozatba), amikor a szomszédban építették az áruházat. Nagy élmény volt belógni délutánonként, amikor a munkások már elmentek. Mindenkinek volt otthon néhány marék apró mozaikkockája, amivel az épület egyes burkolatait készítették. A családunknak áldás volt az ABC, mert csak csak néhány métert kellett megtenni a vásárláshoz. Minden ott dolgozót név szerint ismertünk, sőt a szomszédaink lánya is ott dolgozott. Örök emlék.

Szabó József képe

A befogadási lehetőséget köszönöm.
A technikai fejlődés határtalan, leleményhez gratulálok. Üdvözlettel. Szabó József.
Előzőleg írottak törlődtek!?

Szabó József képe

A technika és a leleményesség csodákra képes. Gratulálok. Üdvözlettel Szabó J.

Harkai László képe

Az a Kirsch az Krisch!Ahogy mondani szokták: A többi stimmel...

Horváth Péter Pál képe
Harkai László képe

Inkább a fák,mint ezek a mai orra buktató egyen díszburkolatok,szerintem!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Mi állt rajta?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A Széchenyi palota oldalfalán látható egy fekete márvány tábla. A háború után néhány évig még ott volt. Ki tudja mi lett a sorsa?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Katolikus testvéregyesület a város legrégebbi egyesülete 1751-ben alakult. Célja az imádság mellett a szegény beteg tagok ingyenes gyógykezelése és ellátása, a meghalt szegény tagok eltemetése. Az egyesület elnöke 1892-ben Póda Endre, orvosa dr. Gerronai-Kossow Imre.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A Bach korszak szorításából szabaduló civil társadalom kezdeményezésekbe kezdett és sorra alakultak az egyesületek. (1862-ben még csak 319 egyesület volt Magyarországon, de 16 év múltán már ennek a hatszorosa!) Egyesületalapítás magánjogi szabadságát a dualizmus idején közjogi korlátként csupán egy belügyminiszteri ellenjegyzés jelentette. A „Bach huszárok” menesztése után új emberekkel felálló hivatalok munkája azonban kezdetben akadozik. Így aztán a tornászokhoz hasonló módon jár az újra indulni akaró Zeneegyesület, a városszépítők asztaltársasága, vagy a katolikus olvasóegylet is: bejegyzésükkel a hatóság késlekedik.

Kovács Péter képe

Jó Tacsi, most már az égben számol!

Horváth Péter Pál képe

A képen látható ifjú hölgyek már három hónapja fel vannak háborodva (mióta az FB-én megjelent téves név meghatározással a 4. fotó, amit végül is ott javítottak) mert nem Udvardinak hívták őket ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Miklós!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves György, Köszönöm, lehet, hogy érdemes lenne majd tennünk egy linket és egy magyarázatot a Dokutáras íráshoz, hiszen mégiscsak kapcsolódik ez a tabló és az Ön írása.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Balogh Kovács Endre t. fhdgy. a jeles városi főmérnök Balogh Kovács Sándor fia.
Pröhle Jenő t. fhdgy. a Liceum tanára. Háború után 1947-1950-ig a közben Berzsenyi nevét felvett gimnázium igazgatója. (Mint diákja találkoztam vele)
Sopronyi-Thurner Ferenc t. hdgy. a híres polgármester második fia.

Németh György képe

A legfelső sorban balról a hatodik, itt "Hettyey"-ként feliratozott Hetyei Laci bácsit kiváló műveltségű, gondolom fiatal éveiben is nagyszerű emberi tulajdonságokkal megáldott embernek volt szerencsém idős korára megismerni. A tablón lévő fotó kivitele eltér a többi tiszt fényképétől, aminek az lehet az oka, hogy tudomásom szerint nem sokkal a frontra indulásuk előtt, a közös fotózás után, házassága miatt került a vezérkartól Sopronba . Magamat idézni talán nem egészen ildomos, de akit érdekel a Sopron Anno Dokutár oldalán 44. szám alatt megjelent irományból olvashat háború utáni sorsáról.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Király kinematográfia néven Géczy Nóra soproni faépítészetről szóló könyvében kép is van róla, valamint a kiállítás térképén pontos helye is jelölve van.

Horváth Péter Pál képe

Valójában, az Erzsébet kertben megépült egy 80 m2-es pavilon Király Károly Kinematografie számára a szökőkút mellett (nem messze a malátagyártól) az 1904-es Iparkiállítás alkalmából ...

Horváth Péter Pál képe

Azért helyesebb lenne Dorfmeister utcaként emlegetni, ha már ez állt az utcanévtáblán - függetlenül attól, hogy az utókor, a festő nevének helyesírásakor komoly vitába keveredett ...

Friedrich Rezső képe

A kép bal szélén látható a saroképület, lépcsős bejárattal.
Itt korábban a Trogmayer pékség működött.
Dédapám első házasságából született leánya volt Friedrich Karolin, aki a pék (id. Trogmayer Gyula) felesége volt. Ifjabb Trogmayer Gyula már a '60-as évek végén nem űzte a mesterséget, de a házban még mindenütt megtalálható volt az egykori pékműhely összes kelléke: kemence, rézüstök, dagasztókádak, polcok. Szüleimmel tartották a rokoni kapcsolatot, pedig eléggé "áttételes" volt az akkor már.

Összesen 6174 bejegyzés 124 oldalon