Hozzászólások

6421 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Összesen 6421 bejegyzés 129 oldalon

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, beírtam a nevét.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Sajnálom, de köszönöm, hogy jelezted.

Nincs kép

A kepet edesapam Pete Janos kesztitette.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez volt az első, már nem historizáló, inkább premodern villa a Lőverekben. (Ugyanúgy, mint mai utódai, az erdőtől vette el területét.) Formavilága teljesen új ebben a környezetben, hiszen alig száz lépésre ott sorolnak a jellegzetes lőveri villák. Jelenléte mégsem bántó, inkább különleges, érdekes, mint ahogy sorsa is. Egy jellegvesztéssel járó köztes átalakítás után visszakapta eredeti szépségét, az épület "feltámadott." (anasztaszia görög szó jelentése=feltámadás)

Kovács Péter képe

Sajnos nincs rajt a térképen!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Olvasóink visszaemlékezései Facebookos oldalunkról:

"Egy kis halastó is volt a kertben amit mindig a kerítésen kívülről megcsodáltam gyerekkoromban." (Körmendy Eszter)

"Akkor még az új Toyota esetkocsit ámulta az ember. Az uazban meg levegős volt a sziréna kézzel kapcsolgattuk.Akkoriban még lobogott a piros kis zászló is ha súlyos eset volt."(Vánkus András)

"Mindegyik mentőst ismertem, odajártak az akkor még meglévő boltunkba vásárolni. A szép, gondozott udvaron még őzike is legelészett.Most is érzem a lilaakác isteni illatát, ami a kerítésre volt felfuttatva. Régi szép idők, jó visszaemlékezni."(Horváth Kati Hajni)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Olvasóink visszaemlékezései honlapunk Facebookos oldaláról:

"Éjjel riadóztatták az erdészdiákokat és az egész kollégium futva indult kárt menteni. Egyedül voltunk a többi kollégium aludt tovább. Nem vártunk köszönetet, nem is kaptunk. Természetes volt, hogy segítettünk, bennünket így neveltek." (Hornik Béla)

"7 éves voltam. Félelmetes volt. Édesanyám a Major-közben dolgozott. A Várkerületen hömpölygött a víz."(Lehelvári Marietta)

"Emlékszem én is. 9 éves voltam, a bátyám 11. A szüleim meg nagyon idegesek voltak, mert a bátyám még nem volt otthon, este 6 kor.( Nekem előtte már kettő bátyám meghalt, mikor még kicsik voltak.)Tehát az aggodalom nem volt ok nélküli. Mikor hazajött, úgy fél 7 körül, az apu nem kérdezett tőle semmit, de kapott akkora pofont, hogy az ajtó adta neki a másikat. Csak utána kérdezte meg, merre jártál?.Egy életre megtanultuk, hogy amire, és amikor mondják haza kell jönni."(Varga Ferencné)

"Én a Rózsa utcában 15 évesen éltem meg, az élelmiszerbolt bejáratát homokzsákokkal kellett megvédeni, a Paul pék lépcsősora magas volt ott már évszázados tapasztalat volt, ahogy a ház falán az emléktáblák is mutatják a Ievonult előző két árviz vizszintjét."(Fodróczi Árpád)

Both István képe

Szemközt a Kisfaludy utca - Gyóni Géza utca sarkán álló, Kisfaludy utca 7. számú épület látható. 1959-ben költöztünk ide a 2. emeleti lakásba, amelyiknek az erkélye a Gyóni Géza utca felé nyílt. Az épület 2 emeletes volt,később építették rá a harmadik emeletet.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Gábor, mi pedig örömmel olvasnánk. Ha aktuális lesz, kérem, keressen meg emailben. Köszönöm.

Kárpáti Gábor képe

Nagy örömömre szolgál, hogy - bár csak évek múltán -, de megtaláltuk a Jauk családról szóló bejegyzést.
Édesanyám, dr. Jauk Ágnes, a Vízművek nyugdíjas jogtanácsosa hívta fel rá a figyelmemet. Ő a bejegyzésben szereplő Jauk Antal unokája. Jelenleg is dolgozik a család történetét bemutató anyag összeállításán, ami nem kis munka, hiszen az 1700-as években települtek Sopronba a Jaukok. Örömmel osztanánk majd meg az érdeklődőkkel a történetet. Érdekes lesz, garantálhatom...
Egyébként azért "savanyúvíz-kereskedő" a megnevezés, mert ők voltak a Balfi víz kereskedelmi jogainak bitokosai. Ezen kívül egy szikvíz üzemet is vittek, ami a Széna tér környékén működött.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A fejléc mindkettőjüket jelölte, az zavarhatott meg. Most már "csak" meg kell találnunk a verset. Kíváncsi lettem rá.

Nincs kép

Köszönöm, Mónika! A Soproni Szemle hivatkozott számát megnéztem, a kötetet bemutató írást elolvastam. Érdekes, hogy a két szerző nem közösen jegyzi a könyvről szóló recenziót/kritikát. Az idézett részlet Szabó Jenőnél szerepel. Kovács József László pedig inkább "hiányolja" a "Vallomások egy városról" című kötetből Kunszery Gyulának egy másik versét, a "Szibériai utazás" címűt. Bőven idéz is belőle, és érdekes módon kiderül, hogy ez az a költemény, amelyikről Dér Zoltán visszaemlékezésében szó esik, s amelyet eddig nem találtam.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Csak érdekességképpen: a vers ebben a kötetben is szerepel:
https://sopronanno.hu/kiadvany/vallomasok-egy-varosrol, a Soproni Szemlében (1979/4.) a következőket írja Szabó Jenő és Kovács József László:

"Bár Kunszery Gyula nem kritikának szánta, Ikva című versével nem érthetünk egyet. A soproniak számára az Ikva nem csupán poshadó, célját soha el nem érő kis folyócska, hanem évszázados munkahely is. Kékfestők, tímárok, posztósok használták vizét. Kunszery különben igen szép, csak kissé melankolikus versében a végzett munka álmodozásnál sokkal felemelőbb elégedettségét hiányolja a soproni. Mennyivel találóbbak Dénes Zsófia sorai:,,... jobban szeretem az Ikva patakot közrefogó és lefelé húzódó sikátorokat ... mert ezek még mindig azt a lázas, előretörő akaratot lélegzik, amely Sopron arcát az alkotó kéz erejével megalkotta és fenn is tartja a mai napig.”

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Árpád. Íme a link az említett Dér Zoltán fejezethez: https://sopronanno.hu/irodalom/der-zoltan-egy-kulonos-atlagember-elete-u...
Érdekes lenne elolvasni az ott említett verset, talán a mek.osz oldalán lehet fent egy Kunszery kötet?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Barthi László emlékmorzsái honlapunk Facebookos oldaláról: "Édesapám,nagynéném,és persze nagyszüleim,az alsó szinten,az udvari lakásban laktak.Maga a lakás is az étterem része volt,míg nem nem államosították az egészet.Utána lett a későbbiekben lakás.Voltak az udvarban,ilyen használaton kívüli,lomos épületek,az egyiket,nem is értettem akkor még gyerekként,hogy miért hívták mosókonyhának,ugyanis az volt a mosogató helyiség,vagy a mosoda.Meg volt ott hátul az udvarban,ilyen személyzeti,vagy cselédlakás is,ahol a dolgozók éltek korábban,míg az étterem működött. - A nyolcvanas években,pedig már mint "Ínyenc falatok" ilyen hurka-kolbász sütőként funkcionált már."

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Sajnos nem tudom, Péter.

Kovács Péter képe

Hol vannak ma a szobrok? A Múzeum kertjében voltak valamikor!

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Kunszery azért, hogy saját költői sorsát, világlátását ábrázolja, poéta szabadságával ad versében földrajzi leírást: „Ködös hegyből jössz, nyugatról (…) s a véged itt: mocsár, láp, Hanság.”
Ikva nyugatról jön ugyan, de a főcsatorna megvalósításával (1864) és a Hanság lecsapolásával vége nem pusztulás „(…) sárba nyomorítva.” Vize eljut nagy folyókon át a tengerig.
Ebből a tényből pedig származhat számunkra egy felülértelmezési gondolatréteg, melynek már pozitív kicsengése van.Ha „(...) mész sarat, szutykot taposván (…)” (ez lenne a Hanság lecsapolás átvitt értelemben is) eljuthatsz „(…) a szép, a szent, nagy, óceánig.”
Ikva sorsa így akár ezt is szimbolizálhatja.

Nincs kép

A kitűnő versben elsősorban saját költői sorsát, világlátását ábrázolja Kunszery (Kunczer) Gyula – szellemesen, bravúrosan. Ő nem csak újságíró, irodalomtörténész és költő, hanem 1929 és 1934 között a Soproni Széchenyi gimnázium magyar német szakos tanára is.
Dér Zoltánnak, a „különös átlagembernek” a kollégája(Irodalom rovat). A visszaemlékezés szerzője az „Új munkahelyem, a Soproni Állami Reáliskola” című fejezetben egy teljes bekezdést szentel fiatal tanártársának. Érdemes fellapozni, mert mintha volna valami köze egymáshoz a két szövegnek. Sajnos, ezt a másik verset nem találtam meg. (Kunszery Gyulára még két további helyen is találunk utalást: „”Fiatal kollégák társas élete” és „Mi történt még a gimnáziumban 1933 és 1941 között?”)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Azt sajnos nem tudom.

Nincs kép

Köszönöm! Arról mit lehet tudni, ki, mikor adta ki?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Én is így gondolom. Ismerek egy nappali változatot ebből a képből, de érdekesség, hogy az nem Kummert kiadás.

Nincs kép

Úgy sejtem, ez a lap nyomdatechnikával lett éjszakai, a teljesen nappali képű változata is forgalomban volt, ugyanezzel a cégjelzéssel, számmal, csak máshova helyezett névvel, minden alak és bokor, árnyék, keréknyom megegyezik.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Háttérben az a nagy háromszög tetejű épület a városi szénapajta. Ma már nincs meg.

Horváth Péter Pál képe

Itt volt az első vidéki légiparádé, a tiszti lóversenypályán, mintegy 15.000 néző előtt. 1910 pünkösdvasárnapján, a francia Montigny gróf kétszer is a levegőbe emelkedett Blériot-tipusú monoplánjával. Nézőként a szomszédos vármegyékből, különösen Wiener Neustadt-ból, több ezer ember volt kíváncsi az eseményre. Az esemény belépődíjas volt, a helyszínre különvonat is indult, melynek ideiglenes megállóhelyet tűztek aki a Potzmannkreutz-nál (Potzmann-keresztnél). Ezenkívül a közönség, gyalog, kerékpáron, kocsin, autómobilon közelítette meg a helyszínt - mely mai viszonylatban a szennyvíztisztítótelep környékét jelenti (korabeli újságok) ...

Kovács Péter képe

Most, amikor a koronavírus miatt nem lehet ballagni, köszönöm kedves
Móni, mindnyájunk nevében, hogy újból elővetted a ballagási képeket!

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ismerős vélemény, de arra voltam kíváncsi van e valakinek más indoka is. Mert a helyszín műszakilag lehetővé tenne egy 90°-os kanyart. Ilyen pedig több is volt pl. itt: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-erzsebet-utca-a-deak-ter-f... éppen egy kocsi fordul.

Nincs kép

Akinek a felesége, Keller Sándorné Teca néni, később, a 70-es 80-as években vagy 20 évig volt a Deák konyhafőnöke.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Én is így gondolom. De azt hiszem, nekünk ez már sajnos nem adatik meg.

Kertész János képe

Milyen kár,hogy anno megszűnt pedig most is nagy hasznát venné a város.

Horváth Péter Pál képe

No, ez a kiirthatatlan tévedés, ez csak a kádfürdő előtti kitérő. A villamos a Flandorffer utcánál ilyen kis ívben nem tudott volna bekanyarodni. A környékről készült többi képeslapon egyértelműen látható, a villamos CSAK az Újteleki utca felől tudta megközelíteni a remízt ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Itt jól látható a kocsiszín felé vezető leágazás, ahogy a wikipedia is mutatja. https://hu.wikipedia.org/wiki/Sopron_villamosvonal-h%C3%A1l%...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Péter, pótoltam a hiányzó betűt.

Kovács Péter képe

Elnézést, "Honvéd".

Nincs kép

Nagyon szépen köszönöm! :-D Németh Zsigmond Reisch Károly veje volt. Családfakutatok, és most próbálom nyomozni az elvarratlan soproni szálakat, ezért érdekel annyira az épület története. A szépapám Németh Vincze volt Sopron vármegye szolgabírája, Zsigmond az egyik fia.

Horváth Péter Pál képe

Eredetileg városi mészárszék és halpiac volt. Reish Károly 1869-ben vásárolta meg az ingatlant (építtette?)- kaszinóként üzemeltette, 1898-ban Németh Zsigmond lett a tulajdonos. Peck János 1910-ben vált tulajdonossá, 1920-tól Papp Károlyné, majd Stotz Miklós a kávéháztulajdonos (mint 6 éve is írtam). Közben 1920-29 között +HAZAI ÁLT. BIZTOSITÓ R. TÁRSASÁG FŐÜGYNÖKSÉGE" működött itt, mint a kapcsolódó bejegyzésben is látható ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Reméljük, lesz ennél még több infónk is egyszer.

Nincs kép

Amit tudok (vagy hát tudni vélek) - Reisch Károlyé volt a kávéház és a család az épületben lakott. Valószínűleg azért került 1898-ban a Peck családhoz, mert 1897. augusztus 3-án meghalt.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Még nincs, de bízzunk benne, hogy lesz.:)

Nincs kép

Ennek a kávéháznak az elődje volt a Reisch kávéház, ugye? Esetleg arról nincs valamilyen infó? :-)
Egyetlen fotót találtam csak róla, itt: https://hu.pinterest.com/pin/379357968598925247/

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péntek György hozzászólása Facebookos oldalunkról. A kommentet a hozzájárulásával teszem közzé: " Rusznyák Feri bácsi szerint innen ered a soproni Evangélikus hívek " gúnyneve " az ázott nyakú Lutheránusok. :) Mivel ha esett az eső akkor a hívek az udvaron minden alkalommal eláztak. Erre volt az ellenlépés, az evangélikusok a katolikusokat koszos térdűnek nevezték. De a konvent borozóba nagyon jól elvoltak egymás társaságában. Sajnos, a Nagytiszteletű urat hiába kértük, a rengeteg " sztorit " már nem adta tovább, így nagyon szegény lett Sopron a szájhagyomány útján terjedő történeteknek. Nagy kár értük. "

Horváth Péter Pál képe

Igaz, hogy a kertilak (a leírásban gloriett) Lenck Emil kertjében bombatámadás áldozata lett > 122 éves korában, de az építtetője Lenck Emil nagyapja volt, az öregebb Lenck Samu 1822-ben. A kertilak Hárosy 1842-ben készült litográfiáján is felismerhető. A villa kertjét Lenck Emil 'gründolta' össze 1885-ben, lebontva a külső várfal egy részét - terjeszkedve a Deák tér mai vonaláig. Itt építtette meg a villáját, (örökölve a pavilont is) ami szövevényes úton a Soproni Múzeummá vált. A külső várfal sarokpontja, ma ismét megcsodálható a múzeum kertjében. A pavilon alatti pince egy alagúton összeköttetésben volt a Rákóczi utca 39. sz. alatti hatalmas borospincével.

Nincs kép

Diebold Károly készítette a képet. Az eredeti kép 1940 körülre van datálva, amiről később ezt a feliratos változatot is készítette. Ez nem a teljes képet mutatja, hanem annak egy részletét látjuk.

Németh Szabó László képe

Ha a Lunkányi-ház földszinti ablaka nyitva volna, lehet, hogy épp nagypapám nézne ki rajta. :-)

Nincs kép

Köszönöm!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

II. Rákóczi Ferenc utca

Nincs kép

Esetleg valaki tudna abban segíteni, hogy az 1890-es években Hosszú-sor 14. számmal jelölt ház jelenleg milyen utcanéven szerepelhet? Előre is köszönöm!

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A képen látható templom hivatalos neve Keresztelő Szent János templom.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm.

Patrix képe

Német szöveg/deutscher Text:

„Liebe Louise!
Herzlichen Dank für die guten
Glückwünsche u. beste Grüsse
von Deiner Mathilde“

Összesen 6421 bejegyzés 129 oldalon