Hozzászólások

5967 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Majd hozok a poros utcácskáról is képet.:)

Friedrich Rezső képe

Az Esernyős ház előtt/alatt/ ott látszik nagyszüleim házának "mélyudvara" és a házuk tetőzetének egy szelete. A két épület között pedig, az akkor még szinte forgalommentes, Bástya utca.

Friedrich Rezső képe

Tovább kutakodva az emlékeimben, felidéztem az akkori állapotot. Valójában az Esernyős-ház és a nagyszüleim háza között "futó" Bástya út, anno, egy poros utcácska volt, ha innen jobbra haladunk, kelet felé.
Az akkor is még csak mérsékelten forgalmas de már aszfaltozott Bécsi út, ettől a helyszíntől balra "indult", /folytatódott/ a mostani körforgalom torkolatának helyétől és haladt a Lackner K. utcai becsatlakozásig. (most a WABI mögött lenne) Tehát az Esernyős-ház előtt egy inkább mezőgazdasági út haladt abban az időben.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Itt még a kereszt és a kerti lak domináltak az utcaképben, ma pedig épp csak feltűnnek a két forgalmas utca között. Teszem hozzá, ha minden igaz, a pad ma is megvan.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Facebookos oldalunk olvasói így emlékeztek Nikolics Károlyra:

Patzer Mária: A megjelenése is tiszteletreméltó és emberi volt!!!!Az egész város szerette és tisztelte! Emléke a mai napig úgy él bennem,mintha köztünk lenne!

Varga Rozetta: Volt szerencsém személyesen ismerni a gyógyszerész urat.Békebeli úriember volt, a kedvessége határtalan, nagyon művelt volt.

Farkasné Bárczy Éva: Karcsi bácsi a tágabb családunkhoz tartozott. Én, mint magánembert ismertem jobban. Remek humora volt és fantasztikusan zongorázott.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Így könnyű. :)

Friedrich Rezső képe

Sikerült 10 ismerőst azonnal kigyűjtenem.
Mivel az én évfolyamom is volt (csak a Széchenyiben) ezért a 10-ből 5-en általános iskolai osztálytársaim voltak.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszi, Robi!

Takács Róbert képe
Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A Püspökházban (Új u. 28) alakítottak ki helyet 1863-ban a Sopronban megtelepedő Isteni Megváltó Leányai Kongregációjának Bécsből érkezett négy nővére számára. A püspöktől három évre szóló lehetőséget nem merítették ki, mert két év után már szűkösnek mutatkozott ez a hely és az újteleki kapun kívül a külvárosban vettek házat.

Horváth Péter Pál képe

A kép 1910 előtt készült ...

Horváth Péter Pál képe

Ami rossz információ, az egykori Szegély út 38. ma Mikoviny út 32. 34. sz. telkek mögött húzódott ...

Horváth Péter Pál képe

A házszámozás nem megfelelő támpont, mert azóta megváltoztatták. Az egykori Szegély út 38. ma a Mikoviny út 26. alatt található.

Horváth Péter Pál képe

5 évvel ezelőtt, mint látható sokan próbálkoztak az épület helyszínének beazonosításával (köztük én is). Pedig a cím egyértelmű, ahogy annak idején is írtam, Szegély úti nyaraló. Ma a Mikoviny 32. és 34. Haupt Erik azt írta, a hogy a ház "feljebb állt, mint a mostani házsor". Itt rejlik a titok a nyitja. ahogy annak idején is írtam, " a Lövérek (telkek) méretei is megváltoztak , és többnyire nem az előnyükre".
Nos, annak idején ezek a telkek hatalmasak voltak, és az épületeket többnyire a telek közepén helyezték el. Ez a telek a Szegély útról nyílt, (38.sz.) és a mai Panoráma útig tartott, aztán a megnyitották az Alsóőrház közt, így a telek elvesztette kapcsolatát a Szegély úttal. A Szegély út melletti telket is megosztották, így lett belőle Mikoviny 32. és 34. Ebből következik, a nyaraló mai meghatározással az Alsóőrház köz, Lánzséri út és Panoráma út közti telkek közepe táján helyezkedett el . (5 évvel ezelőtt Mikoviny út 26-ot írtam, ez téves meglátás volt.) ...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2435433876738077&set...

Horváth Péter Pál képe

Itt rejlik a helyes válasz ...

Kovács Péter képe

Mind a ketten apám fotós barátai voltak. Mert Ali bácsi fotós is volt. Emlékszem
egyszer a Bécsi dombon Ő mutatott apámnak egy olyan teleobjektívet, amivel
onnan a tűztorony óráját lehetett fotózni.

Friedrich Rezső képe

Két értékes soproni "dokumentarista", ki ecsettel, ki objektívvel... (Ali bácsi, tanított engem a Deák tériben)

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Harkai László képe

Van egy Nádor magaslat is,vagy csak én tudtam rosszul eddig?

Harkai László képe

mintha egy ,bocs!

Harkai László képe

Az ácsolt fatribün előtt álló egyenruhás katona,vagy rendőr tiszt vajon mibe sérült bele,hogy fel van kötve a karja?Ugyanott az első motoros oldalkocsis versenyzőtársa pedig egy mintha hölgy lenne!

Gyurátz László képe

Schuh család sokáig dacolt az idővel, még az 1980-as években is hozzájuk hordtuk füstölni a házilag spicchúsból!!!! készített húsos kolbászt!

Horváth Péter Pál képe

A jövő és a múlt találkozása. Már használható a licista pálya, de még állnak a Meyne telep utolsó házai ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Miklós. Mindenképpen frissítésre kerül a poszt hamarosan, ahogy időm engedi, remélem, a jövő hét folyamán mindenképpen.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Úgy tudom, igen, de megeshet, hogy mégsem.

Bakody Attila képe

Biztos, hogy 1986-ban készült a kép? Azért kételkedem ebben, mert a Berzsenyi homlokzatát 1977-ben felújították, ezt nem látom a képen és a babakocsi is a régebbi időket idézi.

Bakody Attila képe

Nekünk már 5,20 Ft volt a korsó Ászok, szintén kosár edzés után.

Horváth Péter Pál képe

Akkor már csak a fénykép képaláírásának módosítása maradt Zita kórházra.
"Ferencz Salvator főherceg ur ő császári és királyi fensége, mint az osztrák-magyar Monarchia Vörös Kereszt egyleteinek védnökhelyettese, Ö császári és apostoli királyi Felségétől legkegyelmesebben átruházott hatáskörében 1915. évi november hó 14-én kelt magas elhatározásával a háború alatt a katonai egészségügy körül szerzett kiváló érdemeik elismeréséül a Vörös Kereszt hadiékitményes II-od osztályú díszjelvényt díjmentesen méltóztatott adományozni:
dr. Kossow Gerronay Imre, a soproni Zita kórház igazgató-főorvosának, Sopron; " -Budapesti Közlöny, 1916. január (50. évfolyam, 1-24. szám) ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Becht Rezső: Soproni évszakok. Tavasz: "... amikor Úrnapján megindul a processzió a Szent Mihályból és (...) kiárad a szők Ikvahídon a virágokkal telehintett és fiatal nyírfákkal teletüzdelt Várkerületre, akkor ..."

Horváth Péter Pál képe

Élnek jó páran Sopronban, akik részt vettek a kórház bővítésében, felújításában, pontosabban tudnák közreadni a történéseket. Én (sajnos) mind a régi, mind új intézmény vendégszeretetét élveztem párszor, így a minőségi ugrásra van rálátásom. Félreértés ne essék a régi kórház is épülésekor világszínvonalú volt, de az idő vasfoga (lásd ma Bp-en a János kórház) mindenbe beleharap.
Emlékeim szerint a'80-as évek végén építették újjá a Bécsújhelyi kórházat. Ebben az az időszakban közeledett a rendszerváltás, az oldódásnak egyik jele volt a testvérvárosi kapcsolatok kiépülése. A Bécsújhelyre elszármazott soproniak itt járva - látva a kórház lepusztult állapotát, megkeresték az akkori városvezetést, hogy kinti mintára, kinti segítséggel fogjanak neki a kórház korszerűsítésnek. A tárgyalásokat siker koronázta, így jött létre egy konzorcium magyar építőipari vállalat generálkivitelezése alatt osztrák hitelből, osztrák anyagokból, osztrák technológiával elkezdődött a fejlesztés. A régi nővérszálló-kazánház épületének (ahol a kápolna is volt) lebontásával kezdődött a munka, ennek helyén épült az új központi tömb. Ennek elkészülte után átépítették a bejáratot, felújították a régi szárnyakat, sőt a később épült szemészeti osztály épülete is a másik kettőhöz hasonló külső formát kapott. Természetesen ide is a belső burkolatok, felszerelések külföldről érkeztek. A Gyiróti utcai "hullaház" - patológia , fertőző osztály épülete lebontásra került ( ezek az osztályok a felújított épületszárnyakban kaptak helyet), helyén most parkoló található.
Menet közben azért nem volt ilyen egyszerű ahogy leírtam, sok ember áldozatos munkája (városvezetők, beruházók, kórházigazgató, kórházi alkalmazottak) kellett a sikerhez, de az eredmény magáért beszél ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Úgy tűnik, érdemes volt egy évig pihentetni a témát.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A Kat. Kör 1915. 12. 07-én tartott választmányi gyűlés jegyzőkönyvében (SL. X/246-247. 1. d.) azt olvashatjuk, hogy a Dr. Kossow Imre vezetése alatt álló "Zita" kórház sebesült katonái számára 100 koronát a gondnoknak átutaltak.

Horváth Péter Pál képe

A középen álló emeletes ház (mint a posztban is olvasható > a város tulajdonába került) a két háború között M. kir. állami mértékhitelesítő hivatalnak adott otthont. A II. vh. után a kórház szemészeti osztálya - az épületük bombatalálata után, ebben az épületben folytatta a betegek ellátását ...

Horváth Péter Pál képe

A képen látható vendégfogadó méretét tekintve csak töredéke a korábbi Gasthof zum letzten Groschen műintézménynek. A tulajdonosváltás után a hosszú földszintes utcafronti rész közepére épült a képen látható emeletes ház és a bal oldalon látható épületrészt hagyták csak meg fogadónak. A sopronanno 1889-es térképén még az eredeti (hosszú) épület alaprajza látható ...

Horváth Péter Pál képe

De ...

Albert Heisler képe

A háttérben, a hegyoldalban az ott nem a fraknói vár ?

Harkai László képe

Eme földszinti ablak mögötti lakásban lakott-ha jól emlékszem- keris osztálytársam Markó Laci,akivel érdekes módon egy év,egy hónap,egy napon születtünk!

Harkai László képe

Srác koromban kerékpározás közben próbáltam menőzni,elengedtem egyik kezemmel a kormányt,ami-nek az lett a vége,hogy arccal tompitottam az esés erejét a tómalmi műút melletti zúzalék kövön!
A haverok kisértek be Tómalomra,ahol az említett úr(bácsi) ápolta le a sebeimet! A nevére sajnos
nem emlékszem,ti. sohasem voltam egy megrögzött strand látogató!Lehet,hogy Gyula volt?

Horváth Péter Pál képe

A képsorozat a GySEV "régi" kertészetét örökítette meg. Természetesen a bejárat az Arany János utca felől volt, az áruraktár előtt lehetett bejutni a kertészetbe. A kertészet jelenlegi bejáratától ~ 180 m-re volt a képek idején a kapu a rakodóvágányok között. Örülök Tóth Sándor fényképeinek, mert ezek is az általam leírtakat rögzítették. A 3. sz. képen a az üvegház mögött a Hajnóczy utca 12. 14. 15. számú házak tetőszerkezete látható, a háttérben a Deák téri iskola homlokzata előtt fedezhető fel a Tűztorony sziluettje - nos ezt a képet egyértelműen a Talián utcához közelebb eső vasúti területről készítették ...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2425959587685506&set...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a pontosítást itt is.

Garay András képe

A pécsi Hadapród Iskola ( Zrínyi ) épülete nem lett lebontva, hanem átépítették a Pécsi Orvosi Egyetem központi épületéve 1965-1970 között. Tulajdonképpen visszaállítható lenne a gyönyörű eklektikus homlokzata a mai "modern" helyett.

Horváth Péter Pál képe

Az előtérben a Szegély út (ma Mikoviny utca) ...

Horváth Péter Pál képe

A fotó készítésekor még nem létezett a " Neher Tanszék" ' (1935), valamikor a 40-es évek közepén nyitott ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Azt hiszem, népszerűbb a hely, mint a klasszikus patika.:)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az épületben Alsólőver utcai kerti bejárattal egy másik „gyógyszertár” is van. Anno „Neher tanszék” volt a neve, a főiskolások kedvelt kocsmája. Ma Sport vendéglő. Bősze Balázs megverselte Helyzetképek c. versében:
…„Udvarán csenevész ecetfa,
két pici szobája
pörkölt szaftba ájulva”…

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Amint időm engedi, fogok foglalkozni a kérdéssel.

Horváth Péter Pál képe

A történeti hűség kedvéért nem ártana módosítani a helyszínt. A kertészet jelenlegi helyéről nem lehet ilyen hátterű fotókat készíteni ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe
Kótai Mónika - szerkesztő képe

Akkor biztosra vehetjük az alkalmat?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Úrnapi körmenetnél szokásos, hogy jobbról, balról leszúrt nyírfaágakkal jelölik az útvonalat.