Hozzászólások

6548 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Összesen 6548 bejegyzés 131 oldalon

Tóth Sándor képe

A felvételt Finta Béla a háttérben Győr felől érkező tehervonat miatt fotózta. A 424 sorozatú gőzmozdony vontatta szerelvény érdekessége mai szemmel nézve, hogy java részt az akkor még igen elterjedt 2 tengelyes kocsikból áll. Még nincs rendező, még nincs deltavágány.

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Friedrich Rezső képe

Számomra a kép két legérdekesebb "szelete", hogy még látszik a mai "Körház" helyén álló épület sarka és az onnan fedetlen Rák patak előbújása...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Örülök, hogy hasznos információt rejtett a kép. Nekem csupán csak szépnek tűnik, de akkor ezek szerint több van benne.

Nincs kép

Napjainkban nagyon szépen alakul, igazán igényes kivitelezés történik. Kiváló ácsmunka, szemet gyönyörködtetö .

Tóth Sándor képe

Az alsó kép baloldalán látható szecessziós keretes tükör az 1980-as évek végén az állomás állomásfőnöki irodájában volt. Az ott is feleslegessé váló tükröt a GySEV üzemtörténeti gyűjteményében helyeztem el. Hogy ma meg van-e még, azt nem tudom. (Most legalább tudom a tükör eredeti helyét. Annó az I. osztályú váróteremre tippeltem, de a kép alapján rosszul.)

Friedrich Rezső képe

1970 szeptember 5.
Az étteremben élő cigányzene, a különterem tele vendégekkel, a torony alatti helyiségben (a bár), volt irodalom-orosz tanárom a zongoránál (Takács Gábor)
Belépésünk után elkezdte a " Cherbourg-i esernyők" c. film fő motívumát játszani...a belépő pár, elszökve a nagyteremből, elkezdte táncukat kedvenc zenéjükre. Összekacsintva a tanár úrral.
Ez volt esküvőnk egy pillanata... szép emlék.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A kinagyított képen nehezen felismerhetően, de a Habsburg főhercegek jellegzetes, kétoldalt összecsomózott hermelin palást háttér elé helyezett, aranygyapjas érdem renddel körülölelt, pajzs alakú címere látható. Az alsó sorban talán Erzherzog Otto, azaz Ottó főherceg (Ottó Ferenc József 1865 - 1906 a "szép Ottó") felirat látható. Ő 1893 és 1896 között volt a városban állomásozó 9. lovasezrednek soproniak által is kedvelt parancsnoka. Bár a Pejacsevich házban lakott, de parancsnoksága alatt bontották el a Lackner Kristóf utca megnyitásakor a régi lovassági laktanyát. Lehet, hogy erre emlékezve került erre a házra ez a tábla?

Nincs kép

Kedves Mónika!

Köszönöm szépen a kiegészítést! Valóban a térképes lehetőség is nagyszerű és az Ön által megadott pontos címmel együtt már nem ad félreértésre lehetőséget sem.

Üdvözlettel:

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

1873 óta a Dunántúli Lóversenyegyesület tartott itt lovasversenyeket egészen 1891-ig, amikor is megszűnt az egylet. A város mégsem maradt lóverseny nélkül, mert 1893-tól már az újonnan alakult Soproni Tiszti Lóverseny Egyesület vette át (egészen a világháborús évek beköszöntéig) a verseny rendezés feladatát.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

És még annyit, tán érdekes lehet, hogy a képek melletti karika ikonra kattint, akkor térképen is megjelenik az épület helye.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Én is köszönettel tartozom, mert a kérdése felhívta a figyelmemet arra, hogy a cím nem szerepel a bejegyzésben. Már igen.:) Köszönöm.

Nincs kép

Kedves Mónika!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát, és a pontos címet is természetesen, így akkor már egyértleműen megtalálható lesz valóban.
Köszönöm még egyszer!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Péter, a cím Lővér körút 33. Lakásokat alakítottak ki benne.

Nincs kép

Szeretném megkérdezni, hogy pontosan hol volt ez a szálloda a Lővér körúton, mi van ma pontosan a helyén, hogy tudnám megtalálni ezt a helyet ?
Köszönöm előre is a segítséget!

Friedrich Rezső képe

Rengeteg kép van ezekből az időkből, de azok már inkább személyesek... :(

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nem őriznek a fiókokban kincseket esetleg?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Örülök, hogy észrevette ezt a táblát, érdekes lenne tényleg megfejteni, mi áll rajta pontosan és miért került oda. Vajon publikált erről valaki valamit valamikor?

Friedrich Rezső képe

Én úgy nézem, hogy ez a képen látható épület már az átépítés utáni.
Az átépítés ~ 1924-ben kezdődött, tehát a kép keletkezési ideje későbbre tehető. /1925, avatás/

Friedrich Rezső képe

Talán még egy kis tómalmi adalék: Dr. Friedrich András, Kari bácsi fiának felesége, Hanyvári Csilla, elődeié volt valamikor a tómalom és a rajta működő vízimalom. Mennyi véletlen egy bejegyzésben...

Friedrich Rezső képe

Elárulok még egy családi információt, ha már a Tómalom fürdőt idézzük: Kari bácsiéknak évtizedeken át saját bérelt kabinjuk volt a strandon. Ez elég ritka dolog volt anno. Felesége, "Duci néni", ha csak az ideje engedte, a teljes nyarat a strandon töltötte. Én is vetkőztem/öltöztem náluk! Saját nyugágy, komfort volt ott...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

László-Nagy Katalin gondolai a kép kapcsán Facebookos oldalunkról:

"1963-ból van egy kis történetem, ami az Ünnepi Hetek alatt történt. A kedvenc nagybácsimék jöttek hozzánk Bécsből a csodálatos Mercedes autójukkal. Persze az akkor hiánycikknek számító banánt, rágógumit stb. hoztak nekem. A Mária-szobornál parkolt az Otto bácsim, mert a Kispostán feladott valamit. Én egyedül ültem az autóban. Látom, hogy a lépcső tetején van egy síró kisfiú, akit nagymama vígasztal...de hiába. Az auto felé mutogatnak. Visszajön a bácsikám, beül az autóba....és ekkor kopogtatnak az ablakon. A néni. Bitte Kaugummi. A kisfiú nagy, könnyes szemekkel figyel...Otto bácsi kiszáll az autóból, kinyitja a csomagtartót És egy nagy csomag édességet, köztük rágógumit nyújt át a kisfiúnak. Abban a pillanatban fülig ért a szája és boldogságában átölelte a bácsikám lábait...hiszen csak addig ért. Ez egy szép nap volt nekünk és a kisfiúnak is. Gondolom."

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Hozzászólások Facebookos oldalunkról:

Buczolits Zsuzsa:
A hölgy a volt iskolatársamnak az anyukája régebben a Szêchenyi téri tejivóban dolgozott.Sajnos a neve nem jut eszembe.A Lővér köruton laktak közel a repülős játszótérhez.Megvan a név a fia Kovács Dani a lánya Mariann.Mindig mosolygott és kedves hangja volt.

Kebelei Jánosné Anna
Ickovics Bandi húsboltja és Molnár Tóni látható még rajta. Közel a Hoffer cukrászdához a régi piacnál. Lehet,hogy a Bandi nevét rosszul írom,de így ejtettük ki.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a múltidézést.

Friedrich Rezső képe

1976-1994-ig laktuk a képen látható felső emeletet. A teljes emelet egy lakás volt. A jobb széli ablakok egy előszobán voltak, míg a szemben lévő 2 ablak mögött voltak a szobák+a fél ablak mögött egy hall-étkező. A "borzasztó" lépcsőház a sarok utáni első benyíló. Az említett időszakunkban a házban még két lakó volt. Egy család az első emeleten, míg egy egyedülálló hölgy a földszinten, egy egy- szoba+konyhában. Ugyanis abban az időben már a földszinti részen, a könyv- és zenemű bolt helyén egy ÉDÁSZ fogyasztói-transzformátor "zümmögött". Nagy örömünkre.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Zsuzsanna, Péter az Ön hozzászólása kapcsán tájékoztaott, hogy korábban tévedett a villa egykori tulajdonosát illetően, illetve arról, hogy az épület - ahogy Ön is írta - Rátz Egon villája volt. Köszönöm, hogy segített tisztázni ezt a félreértést és pontosítani a bejegyzést. A híreket az emléktábla esetleges helyreállításáról továbbra is kíváncsian várom.

Nincs kép

Kedves Mónika!

Köszönöm az információt, amennyiben érdemben előbbre jutok, akkor jelentkezni fogok.

köszönettel,
Zsuzsa

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Zsuzsa, Köszönöm, hogy regisztrált és leírta a gondolatait. Bár a kérdése nem nekem szól, hadd válaszoljak én (is).Az emléktábláról én is csak azt tudtam kideríteni, amit Ön. Talán a Levéltár őriz róla anyagot, minden tiszteletem az Öné, hogy a helyreállítás gondolatával foglalkozik. Azt hiszem, a városnak ez nagy adóssága Winkler Adolf emléke felé, megsüvegelendő, hogy Ön gondolt erre. Ha lesz fejlemény az ügyben, örömmel hallanék róla.
Winkler Adolf beadványát, amiben a telket felajánlja a köz céljára, hamarosan felteszem majd a honlapra. Ezzel legalább némileg emléket állítva nemes tettének.
A ház tulajdonviszonyairól - azt hiszem - szintén a Levéltár tudna érdemben információt adni. Kérem, bármire jut ebben az ügyben is, írja meg nekünk. Köszönöm.

Nincs kép

Kedves Péter!

Van információja a tábla szövegéről? - Jelenleg ebben a házban lakom és szívesen visszaállítanám az eredeti szöveggel.
Eddig annyit tudtam kideríteni, hogy Winkler Adolf ügyvéd a saját lővérét azért adományozta a városnak, hogy korán elhalálozott fia, Ernő neve/emléke megmaradjon az utókornak (bár sokan a Winkler út névadójaként Winkler Oszkárra gondolnak). Az utca neve ezt megelőzően Szerpentin út volt.
Rendelkezésre áll a ház eredeti alaprajza, amin Rátz Egon szerepel építtetőként és a tervrajzon 1925. februári dátum található, ezért véleményem szerint nem valószínű, hogy az egykori polgármester lővére legyen, hiszen Ő még abban az évben meghalt (az építkezés feltételezésem szerint nem fejeződhetett be még életében, hiszen abban az évben meghalt).
Bármilyen információ volna, örömmel venném, ha megosztaná velem, mert nagyon szeretném tudni, kinek a házában lakom és jobban megismerném a ház történetét - sajnos nagyon hányattatott sorsa volt az épületnek, aminek a nyomai láthatóak is.

köszönettel,
Nagy M. Zsuzsa

Nincs kép

A kép 1914-ben készült. Kiadója: Piri Dániel

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Reméljük, olvassák a hozzászólásokat és idővel reagálnak majd.

Nincs kép

A "vár" különbözö neveinek egyikéhez annyival tudok hozzájárulni, hogy mi - és akik ismerték a történetét - mindig csak "Bolondvár"-nak neveztük.
Az építömestere minden pénzét, de az utolsó garasig a várba ölte. Idejét ugyanúgy. Mindenki eltudja képzelni, hogy különösen az akkori felesége és gyerekei is hosszú éveken át min mentek keresztül. Ezzel kapcsolatos közvetlen tapasztalataimat nem részletezem. Hát ezért hívtuk mi mindig csak "Bolondvár"-nak. Talán meg kéne kérdezni a fiait erröl, hogy ök hogy emlékeznek ezekre az idökre.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A jövő Sopron anno-iában egyszer majd akkor a szervízből is poszt lesz.:)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Honlapunk Facebookos oldalának olvasói élénken emlékeznek az üzlet vezetőjére, bár sajnos - egyelőre - a vezetéknevét nem sikerült felidézni.

"Fellner Tibor:
A ’60- as években, a boltosról elnevezve, ez volt a " Karcsi "...! " Karcsi bácsi, erős cukra van? - Van! - Akkor birkózzon meg vele! "..aztán spuri..!

Radasics Éva:
Karcsi bácsi az igazi kereskedő, minden volt a boltban, számomra kecsegtető kínálat volt a az üvegekből kimért cukorkák papirzacskóba. Krumplicukor, mint a szikla, de nagyon tudtam rágni szinte elvásott a fogunk. Volt egy aranyos jelenet Karcsi bácsi és a Szélmalom utcai fiú között, fiú, kérek 1kg krumplit Karcsi bácsi válasza, csak burgonya van, akkor hazamegyek megkérdezem az anyukámat és elment, akkor még én is gyerek voltam, de jól szórakoztam. Ilyen és ehhez hasonló párbeszéd gyakran előfordult, igazi családi hangulat volt Karcsi bácsinál, aki mindig mosolygott."

Kőmíves Péter képe

28 éve pedig az én szervizem működik itt.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ott ám. Csak a szerző kétbalkezes.:) Javítottam, köszi!

Friedrich Rezső képe

Ha már a Márkus ház, akkor a JOBB oldalon áll... :-)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Haris-Payer Ilona Gertrúd a következőket mesélte honlapunk Facebookos oldalán: "A Himmelsthron = Istenszéke Harkán van, 361 m magas. A kettes "csúcs", déli felének oldalában van a külön nevet is viselő "Hausberg",- és ezen volt a vendéglő! Mivel pontosan a határ mentén állt, ezért 1948-ban lebontásra ítélték, az akkor alig több, mint 10-15 éves szép, új épületet! A kútja még megvan. (…) Innét lépcső vezetett fel a csúcson álló turistaházhoz - vagy inkább ez utóbbitól lefelé a vendéglőhöz. A gyönyörű turistaház ,- ugyancsak új épület ! - is a vendégő sorsára jutott sajnos.

A Himelsthronon a Bader vendéglő volt kora tavasztól késő őszig a térség falvai lakóinak: ifjúságnak, családoknak a kiránduló, vasárnap délutánokon a szórakozó, találkozóhelye! Természetesen zenekar is játszott mindig, hiszen közismerten híresek voltak a harkai zenészek: egy azon időben több zenekara is volt a falunak. És nem is csak fúvósok. - A környező falvakba is állandóan hívták - és így nagyon is ismerték őket. -A neckenmarkti/nyéki mai fiatalok is még ma erről tudnak, és emlegetik, mert mesélték neki a szülők-nagyszülők .... - Egyike a nagyon kedvelt, népszerű zenészeknek volt Bader vendéglős veje, apjával és fívéreivel a Tremmel-Pinzga Kapelle.

A vendéglőscsalád természetesen fent lakott a Himmelsthronon. A két kis unoka onnét járt naponta le a faluba iskolába. A kislányt Himmelsthron-Lottinak nevezik a mai napig - tanítványa volt a mai iskola névadójának Pantzer Gertrud tanítónőnek- A fiú, ifj. Tremmel András a háborúba veszett.....

Talán az még fontos lenne: a vendéglő harkai Bader család tulajdona volt, - míg a turistaházat a Soproni Turista Egyesület ,- tagjai -, építették. Ekkor elnöke: id. Schottan Rudolf volt.

Még egy apró megjegyzés a fenti képhez: jobb oldalon egy zsuppszalmatetős házikó látható: ez a ház már korábban állt a család tulajdonában lévő területen,- a XX. sz. első éveiben készült,- privát tulajdonban lévő-, fényképen (is) látható már.

Szőlő volt a "földterület"- legtermészetesebben, hiszen déli lejtő - Balra tovább a Silberberg= Ezüst-hegyen is szőlők voltak 1946-ig ....., - majd tovább folytatódnak a neckenmarkti/nyéki szőlők."

Németh Szabó László képe

Érdekes, hogy a népköztársaság idején a neve nem Népköztársaság u. lett. :-)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Sándor, Nagyon köszönöm a precíz leírást, így most már teljes lett az eddig itt-ott igencsak hiányos kép.

Tóth Sándor képe

Adalékok:

1984.04.02: A soproni Hotel Sopron kiegészítéseként Gold Fassl sör- és játékszalon nyílik a szálloda és a Fövényverem utca közötti szakaszon álló, átalakított régi poncichter-házakban. Az „Aranyhordó fogadóhoz” címzett söröző belső munkáit a Budapesti Intarzia Vállalat készítette. A sör a bécsi Ottakringer sörgyárból érkezik a Brauerei Harmer AG cég révén.

1985.10: A Hotel Sopron mellett, volt poncichter házban kialakított söröző pincéjében egyedi tervezésű bútorokkal berendezett „Nosztalgia bár” nyílik.

1993.03.09-től a Hotel Sopron közelében lévő Piano Bár és Bécsikapu Borozó „technikai okok miatt átmenetileg zárva tart”.

1993.03.24: A Sopron Hotel közelében lévő vendéglátó ipari egység (Piano Bar) 1993. április 1. és 2000. december 31. közötti bérletére kiírt pályázatot egy soproni vállalkozó nyeri, miután a másik pályázó, a budapesti Euro-drink Bt. visszalépett. (A mintegy 250 m2-es hasznos alapterületű létesítmény hasznonbérletét a GySEV felmondta, mivel annak üzemeltetője fizetési kötelezettségének eleget nem tett.) Az új üzemeltető - aki a Lőverekben az SVSE-pálya közelében "Blue Tropical" néven már üzemeltetett egy éjszakai bárt - "Blue Piano" néven nyitotta meg itt második szórakozóhelyét.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

További hozzászólások Facebookos oldalunkról: " '95 körül szépségcentrum is volt." - "Sörszalon volt a neve." - "Hotel Sopron üzemeltette. Galéria, Piano bár, Gold söröző, lovasbolt. Így jött felfelé a soron."

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Facebookos oldalunk olvasói úgy emlékeznek, hogy az 1990-es években a szálloda borozója működött itt.

Friedrich Rezső képe

Valamikor a 2000-es évek elején, még "vinárium"-ként működött. Ki lehetett bérelni és a hotelből látták el étellel, ha volt rá igény. Természetesen a Hotel Sopron működtette, hozzá tartozott.
Rokonunk volt anno az étteremvezető és egyszer az ő meghívására volt ott családi összejövetel. Sajnos az év már nem jut eszembe.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Aztabetyárját! Hálás köszönet mindenkinek, aki segített és neked is, hogy így összegyűjtötted a dolgokat.

ifj. Kiss Károly képe

Na, de most nézd meg! ;)

ifj. Kiss Károly képe

A Soproni Városi Tanács Fúvószenekara tagságának egy része 1968-ban:

Guggolnak (balról):
1. Letz Gyula (pergődob),
2. Horváh Ferenc "Bruhács" (basszustuba),
3. id. Scheidl Károly (Esz-trombita),
4. Monostori Ferenc (karnagy, klarinét),
5. Heves László (mélyharsona, tuba),
6. (hajol) Fruschtuck Richárd (Esz-klarinét),
7. ifj. Friedrich Károly (harsona),
8. (? egyelőre ismeretlen, ? szárnykürtös ?),
9. Johannes Jenő (harsona),
(10-11.: valószínűleg a zenészek gyerekei)

Állnak (balról):
1. Halmai János (F-tuba),
2. May Rudolf (cintányér),
3. (hátul) id. Karner Nándor (nagydob),
4. Schárfy Lajos (basszustuba),
5. Marton Lajos (Helikon-tuba),
6. Baranyai Ernő (tenorkürt), benéz:
7. id. Fülöp János (Esz-trombita), jobbra:
8. (takarásban) Csörgei Ferenc (Helikon B-tuba),
9. Szabó Pál (szárnykürt), mögötte:
10. (takarásban) Major József (mély B-trombita),
11. Kiss Lajos (tenorkürt),
12. (hátul) Tarján Rajmund (I. klarinét) és
13. (napszemüvegben) ifj. Grosz Károly (klarinét),
14. id. Baranyai Mátyás (baritonkürt),
15. Lendvai Miklós (II. szárnykürt), mögötte:
16. (takarásban) id. Kiss Károly (vadászkürt),
17. id. Riedl Rezső (klarinét, hangszerész),
18. Riedl Helga (fuvola),
19. Riedl Ervin (I. klarinét),
20. Rajnai Károly (Esz-trombita),
21. Ernszt László (trombita),
22. id. Grosz Károly (I. trombita),
23. id. Taschner István (I. szárnykürt).

Segítettek:
id. Kiss Károly, Maros Dénes,
Baranyai Károly, Friedrich András,
Friedrich Rezső és Lendvai Csaba.
Ezúton is köszönöm Nekik! :)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm szépen!

ifj. Kiss Károly képe

Kérem, a végén a 4. nevet Heves Lászlóéra javitani, köszönöm! ;)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Csaba, köszönöm! Hamarosan érkezik egy hosszabb lista, honlapunk Facebookos oldalán sikerült még további neveket is azonosítani.

Összesen 6548 bejegyzés 131 oldalon