Hozzászólások

6678 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Összesen 6678 bejegyzés 134 oldalon

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez a borzasztóan sivár téralkotás a valamikori kaszinókert fáinak kivágása után (lásd https://sopronanno.hu/bejegyzes/fairtas-a-felujitott-muvelod...) alakult ki. Mára már a képen még látható egyetlen meghagyott kőtengerbe ágyazott vadgesztenyefa is menthetetlen, kipusztult. Kivágásra várva még ott "díszlik" a selfie pont mögött.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ezt a bérházat Póda Endre városplébános építette, hogy a Szt. Mihály templomnak állandó jövedelme legyen. A Konvent 30 000 fl kölcsönnel járult hozzá. A Katolikus Legényegylet a II. emeleten kapott helyet. 1907-ig itt volt az otthonuk, amikor is a Várkerületen a Bomler-féle hagyatéki házba költöztek. (Lásd: https://sopronanno.hu/bejegyzes/csoportkep-a-varkerulet-5-elott)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A képen látható két sarokház azon kevés épületek közé tartozik, melyet Wälder József városi főmérnök tervezett, kivitelező Schiller János volt. A baloldali egyemeletes építésére Wälder kért engedélyt 1891-ben és 1902-ig itt is lakott családjával. A kétemeletes jobboldali sarokházat Wälder apósa a budapesti vendéglős Schuster Ernő építette. 1902-ben készült el és ekkor mindkét család ide költözött.

Takács Tibor képe

köszi

Jánosi Péter képe

Köszönöm szépen, szívesen menteném, mert az egyik baráti házaspárunk közül az asszony idejárt 45 évvel ezelőtt, férje az Erdészeti Egyetemre, így ők is kötődnek Sopronhoz. Éppen a napokban beszélgettünk, hogy jó lenne még egyszer pár napot csavarogni Sopronba. 20 évvel ezelőtt egy hetet voltunk családommal, az Erdészeti Kollégiumban megszállva. Most fejeztem be regényemet, ami Sorsfordulataim emlékeiről szól 104 oldalon, benne 57 oldalon a Határőrségben, Sopronban átélt időszakokról, élményeimről.

Jánosi Péter képe

Kedves Mónika! Nagyon szépen köszönöm válaszát, és örülök, hogy nem lettem teljesen szenilis.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Jól emlékszik, az út túloldalán az Óvónőképző Intézet épülete volt, illetve van is. Ez a bejegyzésünk egy sokkal régebbi képen mutatja a kert egy részletét:https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-legszentebb-megvaltorol-nevezett-nover...

Jánosi Péter képe

1963-1966 -ban a határőrségnél voltam sorállományú határőr. A laktanya főbejárata a Táncsics Mihály utcában volt, és a sarkon befordulva a Selmeczi utca baloldalán voltak a körletek, fürdő, istálló és a gazdasági kapu. Nem tudom miért, bennem az maradt meg emlékként, hogy feljebb volt a Szövőgyár, de most azt látom, hogy a Pamutgyár. A másik oldalon tömör kerítésen belül, én az óvónőképzőre vagy kollégiumra (?) emlékszem. 56 év elteltével, 79 évesen nem lenne csoda, ha tévednék. Viszont érdekelne a valóság, amit megköszönnék.

Takács Róbert képe

A miniszter asszony mellett az első képen Solti Bertalan (Temesvár, 1913. márc. 15. – Bp., 1984. ápr. 8.): színész, Kossuth-díjas (1955), érdemes művész (1966) látható

Takács Tibor képe

Keresem,de még nem találtam rá!

Dorosmai Erzsébet képe

Valószínűnek azt látom, hogy a ház első emeletéről készíthették a felvételt. Mórocz Emilné, fényképész lakott ott a családjával.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A kép keletkezésének időpontjához:
• A park az 1913-as kialakítás első éveit mutatja.
• Az újonnan felállított óra körül még ott van az építési törmelék (Lásd itt is: https://sopronanno.hu/bejegyzes/latkep-a-kaszinoval)
• És a legérdekesebb: a vastraverz oszlopon villanydrót tekercsek láthatók. Ennek furcsa 1913-14-ben játszódó történetét pedig Dr. Schindler András nyugalmazott polgármester helyettes a Soproni Szemlében (1942/4) megírta.

Nincs kép

A 18. szám alatt születtem. 69évvel ezelőtt.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a kiegészítést, nem tudtam, hogy Sándorhoz rokoni szálak fűzik.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A kép jobb szélén édesapám látható. Cserkész naplójából kiderül, hogy a Széchenyi reálgimnáziumban már 1925 novemberében megkezdődött a cserkészcsapat újraszerveződése, mely 1926 júniusában 364. sz. Scarbantia néven hivatalosan is megalakult Edőcs Pál parancsnok, Brockenbauer (Bérczi) Rezső parancsnok helyettes, Gallus László őrsvezető irányítása alatt. Augusztusban már megtartották első nagytáborukat Révfülöpön. Édesapám legfiatalabbként ezután került a tisztek közé, mint a képen is látható, sárga váll-lapos cserkésztiszt.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Sajnos nem tudom.

Takács Tibor képe

Akkor ki Ö?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Akkor László összekeverte valakivel, úgy tűnik.

Fekete Csaba képe

Kicsit megkéstem, de Görbe János 1968-ban halt meg, valami nem stimmel...

Nincs kép

A képen látható egy tricigli hasonlóval vitték ki akkoriban az ételeket az óvodákba .Úgy emlékszem,hogy a városházán is főztek és éthordókban is ellehetett vinni az ebédet.Gondolom mások is emlékeznek még rá de lehet,hogy én emlékszem rosszul.

Both István képe

Köszönöm szépen. Az 1960-as években Ausztria területén történt vonatbaleset - tejszállító autó ütközött a vonattal - fotói voltak. A balesetben - bár nem sokon múlott - édesapám nem sérült meg. Ha jól emlékszem Takács Robi hozott össze Tóth Sándorral, aki örömmel vette a fotókat, ugyanis erről az eseményről nem voltak képei.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Jó ezt hallani, minden elismerésem!

Both István képe

Édesapám, Both Vilmos a GySEV-nél vasutasként szolgált. Néhány Tőle örökölt fotóval én is hozzájárulhattam Tóth Sándor Frigyes gyűjteményéhez.

Dr. Temesszentandrási Hedvig képe

Sopron ostroma alatt a Széchenyi tér 20. szám alatt laktunk, apai nagyanyám lakásában. A lakás udvar felőli ablakaiból a zárda lépcsőházának ablakaira lehetett rálátni. Emlékszem a kedves nővérekre, ahogy le-föl jártak a lépcsőn.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A kút a tér közepén 1864-ben készült el, és a környező városrész vízellátását szolgálta. (OeLB. 1964. 11. 06.) A városi vízvezeték létesítése után (1891-1892) helyére évek múltán 1917-ben egy díszkút, a hattyús kút (ma a Béke úton látható) került, majd 1929-től a ma is látható Mária kút.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Infó csekély, de egy G.Nagy Béla fotó szerepel az oldalon róla 1969-ből.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Jugend-Rotkreuzheim am Lazarettspitz így nevezte az OeZ (1942. 07. 18.) ezt az intézetet.

Tóth Sándor Frigyes képe

Az üdülő helyén volt lóversenypályáról van infó? Úgy rémlik, gyerekkoromban (1960-as évek elején, közepén) szüleimmel voltam díjugrató versenyt itt nézni.

Friedrich Rezső képe

Kicsit még tovább gondolva a helyszínt: a hölgyek éppen egy fémhálós kis kerítés mellett sétálnak el, ami után közvetlenül a "közpisilde" zöld épülete következett.
Ami aztán végképp lemaradt, az a bal szélen álló "vegyesbolt". Ahol lehetett moziba menet, típusnápolyit, cigarettát és szinte mindent vásárolni.
Érdekesség még: a Schaffer-féle bolt bejárata, ami azóta áthelyeződött, középre.

Nincs kép

A város szégyene,hogy még mindig egy romhalmaz,de kívülről szép és távolból is látható gyönyörű helyen van talán valamit érdemelne rendeltetésének megfelelően.A város vezetése tehetne érte valamit! Sajnos nem valószínű,hogy ennyi év után változás történne. Majd talán ha valaki utánajárna a bíróságon,hogy mi a helyzet.

Nincs kép

Ide jártam matinéra vasárnaponként utána ez a 60-s évek és a 70-s évek sőt még később is de nem tudom,hogy most miért nem megy mert már nem járok ide.A képek nagyon jók .Köszönöm.Ez SOPRON ikonja szerintem de ki Vezeti azt nem tudom,de,hogy még jobb lesz az biztos.

Friedrich Rezső képe

Azt a "beszélőkéjét" rengetegszer hozta el hozzám javítani, mert anno a góliátelemek még nem voltak kifolyásmentesek. Kettő volt neki, emiatt...

Both István képe

Nagyszerű és megható megemlékezés a Tanár Úrról. Engem már a Ferenczy utcai Kellner Sándor Általános Iskolában tanított a matematika rejtelmeiről, majd 1961-ben a Széchenyi Gimnáziumban osztályfőnökömként, valamint matek és fizika tanáromként folytatta tudástáram bővítését. (Mi voltunk ott sz első osztálya.)

Tóth Sándor Frigyes képe

Finta Béla igen aprólékosan dokumentálta - többek között - az új soproni állomásépület építését. A fenti felvétel egy a sok közül, amit 1976/1977-ben különböző időpontokban az új állomásépület épülő rendelkező tornyából készített. A fekete-fehér képek mellett színes képeket, ill. diákat is készített, amit bizonyít a kapcsolódó bejegyzések között meghivatkozott "Kilátás a régi TÜZÉP-re és a lakótelepre" felvétel is igazol.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nem hiszem, hogy ez végül kiderült.

Nincs kép

Ki volt a felelős?

Nincs kép

Ebben a házban lakott Mende Gusztáv . Valamikor az 50-es években ide jártunk Hantos Lacival egy puli kutyát etetni én még gyerek voltam de pontosan emlékszem.Hantos László preparátor volt az egyetemen.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nagyon köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet arra, hogy a kép tükrözve került fel a honlapra. Javítottam, így már helyesen látható. Még egyszer köszönöm.

Nincs kép

A kis templom fordítva van ez optikai trükk vagy valami más?

Friedrich Rezső képe

Szépemlékű Bacsa néni említése felidézte bennem is gyermekkoromat, amikor a Városi moziban matinére, vagy karácsony (Szenteste) napján a délutáni előadáskor jelentkeztem nála...csak annyit mondott: Kisfriedrich menjél be...

Nincs kép

A bolt neve "zöld bódé" volt.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Dr. Laehne Vilmos (1892 - 1958) a 11 gyermekes Lähne Vilmos intézetigazgató egyik fia, ügyvéd, megjárta az olasz frontot, a soproni népszavazás egyik lelkes szervezője, Thurner Mihály védője abban a koncepciós perben, melyet megnyertek.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ennek az oktatási egységnek a neve helyesen Lähne intézet az alapító Lähne Frigyes után. Fia Lähne Vilmos intézet igazgató sírja az evangélikus temetőben van. Ezen egyértelműen a Lähne családi név olvasható! A magyar helyesírás szerint csak akkor alkalmazható umlaut é helyett az ae, ha nincs lehetőség az ä betű alkalmazására. Ez történhetett 1972-ben, amikor Losonczy Zsuzsanna megírta az intézet történetét. Írógépén nem volt ä betű, de ma már ez nem gond! (De ez a korabeli német nyomdákban sem volt gond, ezért a képeslapon helyesen van írva az intézet neve.)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Itt megint előkerült a Lähne/Laehne családi név írása és ezzel az előző bejegyzésben felvetett Lähne Frigyes alapította magán iskola helyes elnevezésének kérdése. Mivel dr. Laehne Vilmos ügyvéd (a képen látható ház volt lakója) és apja Lähne Vilmos a magániskola igazgatója közös sírban szépen megférnek, és mivel helytörténeti írásainknak nincs kodifikált nevezéktana (lásd pl. Proszwimmer ház = Gyóni ház) marad a megoldás Lähne intézet = Laehne intézet.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Igen, mert "magyarul" írták, de a családneveket eredetiben kellene használni. Mivel néha egy "átírás", vagy "elírás" makacsul képes tartani magát, ami a beazonosításban gondot okozhat, ezért tartottam fontosnak az eredeti családnévre utalni.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Az intézet értesítőiben a Laehne név használatos.

Patrix képe

"Néhány utcanevünk kettősre változott 2001-ben a német kisebbségi önkormányzat javaslatára, úgy tudom, hogy ez nem tartozott közéjük." Valóban nem, de 2021. decembere eleje óta már ez az utcanév is újra kétnyelvű (Fövényverem/Sandgrube).

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

P. Müller ház előtt a város első hirdetőoszlopa (ezen a képen még jobban: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-gruber-haz-es-a-muller-pau...) látható. Erről írta a "Sopron" napilap 1890-ben: "(...) P. Müller boltjával szemben igen ízléses hirdető oszlop felállítva. Van rajta óra, légsúlymérő, hőmérő stb. azonkívül a soproni közintézetek és hivatalok felsorolása, a vasúti menetrend és magánhirdetések. Minden persze németül, (...)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A Kaszinóban még biztos, tarokkot játszottak, a Konvent borozóban viszont már inkább snapszlit. Kártyajáték a polgári társadalom "szokása," mára már ez is eltűnőben van.

Összesen 6678 bejegyzés 134 oldalon