Hozzászólások

5530 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Horváth Péter Pál képe

Félix Béláné földtulajdonos telepe. Többek között, tőle is vásárolták a földterületet, ahol az Erzsébet kórház épült ...

Nincs kép

Városunkban a kerékpározás az 1890-es években terjedt el. Thirring Nándor kerékpár boltja (Magyar u. 19) árusítás, javítás mellett 1897-ben még kerékpároktatással is foglalkozott. Ekkor már három kerékpáros egyesület volt a városban. Közülük a Sempronia (a képen talán éppen őket látjuk) működött a leghosszabb ideig (1891-től 1950-ig.) Már az első év után bált rendezetek a Kaszinó nagytermében: …”részt vett rajta a város, a vármegye vezetése, arisztokráciája.” 2008-ban a kisalföld. hu még beszámolt élő tagok emlékeiről.

Tarcsai Mária képe

Elég sokat járok arrafelé mostanában (sajnos a kórház felé) de szinte ugyanúgy néz ki, kivéve, hogym ost szinte a járdán is parkolnak az az autók. Iszonyú, de azt hiszem ez lesz az emberiség végzete...

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Nincs kép

Szemben is van egy kapu, az nem a Hild Lipót féle?

Harkai László képe

Ha jól sejtem,a járda mellett egy 125-ös Tatran robogó parkiroz!Meglehetősen ritka volt,még ,,fénykorában'' is,bár nem vagyok benne teljesen biztos!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A kép eredetileg 1950-es dátummal szerepelt az oldalon, próbálom visszaidézni, hogy ki és miért javasolta, hogy korábbra kellene datálni, noha szerintem is az első verzió volt a helyes. Azt gondolom, vissza fogom "tenni" eredeti állapotába, csak azt sajnálom, hogy nincs meg a korábbi időpontot támogató érvelés.

Nincs kép

A fényképen látható épület állapota, a nappal is szigorúan lezárt üzlet, nem a Hillebrand cég fénykorát mutatja, inkább a háború utáni helyzetet. Ezt erősítik meg a ház előtti füvesített kis tér, és a 40-es évek babakocsi divatja is.

Nincs kép

Jól látszik a meredek Honvéd út melletti beépítetlen terület is. Itt még az 1960-as évek elején is akadály nélkül szánkóztunk le Winkler Oszkár lőveri kerti házától egészen a Mikoviny-i útig.

Harkai László képe

A kép jobb alsó sarkában egy rossz emlékű önkéntes rendőr látható!

Horváth Péter Pál képe

Végül is egy kitűnő kordokumentum. Láthatjuk, milyen volt a GySEV-palota, úgy ahogy megálmodták, miért kapta a Panoráma út a nevét (növényzetmentes kilátás). A helyszín ugyanaz , mint a kapcsolódóbejegyzésben, de ez a felvétel a padlásablakból készülhetett ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Oh, nem is tudtam, hogy van még egy Sopronban játszódó regénye, én leragadtam az Egyszervolt szerelemnél. Köszönöm az infót!

Harkai László képe

Egyébként a regény a II.világháború utolsó napjaiban játszódik!.

Harkai László képe

f=F

Harkai László képe

Milyen érdekes:Sok év után sikerült (újra)megvásárolnom Szilvási Lajos fekete ablakok című-egyébként Sopronban játszódó-regényét,amit tegnap szállított ki a Posta.Persze,nem ez az érdekes,hanem a regény főszereplőjének(Fabriczius Bálint)egyik osztálytársa egy Hutter vezetéknevű fiú,akinek ebből kifolyólag Szappan a bece,v.gúnyneve!

Nincs kép

Az említett ház a szent György utca 8. Az említett Úr, Mészáros Jóska bácsi az elő emeleten lakott.

Tarcsai Mária képe

Köszönöm, máris sikerült beszereznem. Gratulálok a szerzőnek, szép kiadású, érdekes könyv. Eddig egy ismerős családot láttam a képen, de ez nem volt nagy kunszt, mert egyébként is oda volt írva.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igen, a házszám világos volt, így is írta még Wutscheknél egy későbbi címtár, amitől néztem. A Mikó cég akkor picit tovább működött, mint maga a vendéglő.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Tettem linket a bejegyzésbe.

Horváth Péter Pál képe

Egy másik bejegyzésben már írtam : "Annak idején 10-es szám volt, Wutschek Imre vendéglője. A 8-as a sarokház volt, a Kádfürdő pedig a 6-os (Irgalmas nővérek)." Nos a korabeli (1924-es) címtár szerint már Wutschek üzemelteti a vendéglőt, így nem volt hosszú életű a Mikó féle ....

Kovács Péter képe

Az udvarban van a sárkányos kút.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Tacsi, a szerzőnél biztosan, de szerintem a Cédrusban is.

Tarcsai Mária képe

Hűha! Hol lehet ezt a könyvet megvásárolni? Egyik nagybácsim a Don kanyarnál harcolt, egyik legkésőbben hazatérő hadifogoly csoporttal jutott csak haza. Ő már nem él, de három gyermeke közül kettő még igen, sőt unokák, dédunokák is vannak bőven, de egyikük sem Magyarországon. Szeretném őket meglepni ennek a könyvnek egy példányával.

Harkai László képe

Érdekes módon nekem nem a marhavásártér ugrott be az első képről,hanem az,hogy itt találkoztunk párszor sráckoromban az akkori(még-már)férjezett barátnőmmel!Bocsánat...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, így gondoltam a linkelést.

Nincs kép

A hangszer (a bőgő) keltette fel az érdeklődésemet. A hasonlatos jegyek szerint megvan, a mai Fajkusz Banda használta sokáig, most a Lövői Zenekarnál szolgál, náluk a Facebook-on mindig látható.
Az összehasonlító fénykép a https://photos.app.goo.gl/Q8qZcM3Sy1hsn5scA linken megtekinthető.

Harkai László képe

Erről jut eszembe: Ennek a háznak a valamelyik(nem emlékszem hanyadik)szintjéről ugrott le -fogadásból,vagy brahiból-általános iskolatársam Odrovics Jóska,persze az épitéshez használt homokkupacra,nem az aszfaltra!Mintha akkor még nem lett volna felállványozva az épület!Volt neki egy másik,nem brahis,,hőstette'',de azt még ennyi év múltán sem merném leírni!Aki emlékszik rá,az tudja,amúgy meg lepje a feledés homálya!

Tarcsai Mária képe

Hát az később lehetett, mert 1960-ban, mikor Soproni Iparcikk és Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat megszűnt, még mindig Filo üzletként működött, bár a vállalatunk kebelén belül.

Harkai László képe

A kommentelők többségéhez képest én gyerek vagyok,valószínüleg ezért nem emlékszem,hogy-Május elsejével ellentétben-ki,vagy fel kellett volna vonulni Április negyedikén!Ellenben katonai dísszemlékre annál inkább!Olyan év is volt,amikor bokáig érő hóban verték a vigyázzmenetet a katonák.

Tarcsai Mária képe

Kalmár Dezsőné Losonczy Melinda személyre vonatkozólag Varga Jenő megerősítette, hogy valóban őt ábrázolja a kép.Örülök, hogy 50 évvel később még egyáltalán sikerült valakit felismernem. Annak is örülök, hogy végre valahol fotón is meg van örökítve

Tarcsai Mária képe

Unokája nem igazán erősítette meg Rábai János személyét, de nem tartja lehetetlennek, hogy mégis őt látjuk. Kalmár Dezsőné kilétét Varga Jenő tudná talán megerősíteni, hisz sokáig elég közel laktak egymáshoz. Neki is elküldöm a képet, hátha tud érdemleges választ adni.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A gonoszkodás előrevisz, ha jószándék vezérli. :)
A helyzet két dologra világít rá: a szerkesztő leterhelt (de azért igyekszik), a Sopron anno-n évekre visszamenőleg meg lehet keresni a hozzászólásokat.
Egyébként hol is van az a 71?:))
(Köszönöm!)

Harkai László képe

A Filo-féle rövidáru üzletre gyermekkoromból már a Torna utcai Szabadság(Elite)mozi melletti házra emlékezem!Ma ha minden igaz Belencsák késes üzlete.

Harkai László képe

Érdekes,hogy a legutolsó hozzászólás óta is eltelt csaknem két esztendő,ennek ellenére továbbra is Hajnal tér-1971 a bejegyzés címe...Nem akartam gonoszkodni!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Tacsi! Várom a híreket!

Tarcsai Mária képe

Ügy tűnik, hogy az ülök között balról az első Rábai János, aki az Újteleki utca 14.számú házban lakott. Meg fogom mutatni az unokájának is ezt a képet, hogy megerősítse, vagy megcáfolja. A jobb szélén ülő hölgy úgy rémlik Kalmár Dezsőné Losonczy Melinda (az egykori Ruprecht cukorgyáros egyik unokája. Akkor a képen kell lennie férjének, Kalmár Dezsőnek is, mert ő is építőmérnök volt és tudomásom szerint ő is a Tervezőirodánál dolgozott.

Harkai László képe

Azon két hely(65-67sz) egyikében javítás,míg a másikban mérték után készités folyt!Maga a szövetkezet azonban a különböző irodák,gyártás,stb az általam írt helyen volt!Biztos vagyok benne,ugyanis egy gyerekkori barátom (Dubanits László)is ott dolgozott!Személyesen ismertem a ktsz elnökét,valamilyen Jenő volt,valamint a két gépkocsivezetőjüket is!Többször is jártam bent Laci barátomnál az üzemben,ergo ebben fix,hogy nem tévedek!

Nincs kép

Van egy másik "Ella" Dessewffy Izabella (1896-1975) a Magyar Királyi Operaház magánénekesnője„ "Sopron csalogánya”, zeneiskolások Bella nénije, akit ugyancsak férje mellett szoktak emlegetni, pedig megérdemelne egy külön bejegyzést. Lánya Desewffy Horváth Marietta (1930-2009) ugyancsak.

Nincs kép

Van egy másik "Bella" Dessewffy Izabella (1896-1975) a Magyar Királyi Operaház magánénekesnője„ "Sopron csalogánya”, zeneiskolások Bella nénije, akit ugyancsak férje mellett szoktak emlegetni, pedig megérdemelne egy külön bejegyzést. Lánya Dessewffy-Horváth Marietta (1930-2009) ugyancsak.

Tarcsai Mária képe

Hát persze, hogy nem haragszom, sőt köszönöm. Sőt!!!!! Azóta sikerült meggyőződnöm, hogy Csík Ferenc tényleg hosszú í-vel írta a nevét. Elnézést a megtévesztésért, nem volt szándékos.

Tarcsai Mária képe

Igen, valóban így volt. A kórház portásaként is ismertem, bár akkor már eléggé felnőtt voltam ahhoz, hogy a portánál hivatalosan is bemenjek. Volt egy jóval korábbi korszak (1940-es évek vége, 1950-es évek eleje) mikor gyermekként a még ma is szigorúan tilos TBC-s részlegbe eljussak a kerítésen keresztül, ahol keresztanyámat kezelték hónapokig. Egyik munkahelyi kollégájától - a többi szobatárssal együtt mindenki TBC -s lett. Többen (maga a kór elterjesztője is) meghaltak, de keresztanyám életben maradt, bár haláláig gyógyszereket kellett szednie. Annak ellenére, hogy naponta belógtam a "Tüdőosztályra" én nem kaptam el semmit. Szidásokat a vakmerőségemért annál inkább.

Friedrich Rezső képe

Rezső bátyám, távoli rokonként, részt vett 1970-ben a lakodalmunkon. Ő volt az egyik "fúvarozó" a VW kisbuszával. Nászajándékként egy földig érő óriási tükröt kaptunk tőle , új otthonunkba. Kedves, barátságos ember volt...igazi soproni polgár.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a kiegészítést.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a nosztalgikus hangulatú hozzászólásokat, szeretek ilyeneket olvasni! és abban biztos vagyok, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Harkai László képe

Arra is emlékezzünk,hogy főállásban a városi kórház portása volt! A másik portás bácsival (nekem akkor bácsi)ellentétben,akit Singernek,vagy Zingernek hívtak szigorú volt,féltünk is tőle rendesen!Ugyanis akkoriban (ha jól emlékszem)14 év alatti gyermekeknek tilos volt a bejárás!Azért némi trükk segitségével néha(többször) sikerült!Egy mai fiatalnak ez is hihetetlennek tűnik...

Tarcsai Mária képe

Az sem tartozik szigorúan a tárgyhoz, de ha már így jött ki a lépés, elmesélem. Tendl Vilmos lányával együtt jártuk ki az általános iskola 5-8 osztályát a Színház utcai iskolában. (ami most evangélikus közösségi ház) Sokáig egy padban, sőt egymás mellett ültünk Tendl Matilddal, másik padszomszédom Czajlik Eszter volt. Középiskolában szétváltak útjaink: Tendl Matild Óvónő képzőbe ment, ami akkoriban középiskola volt, Eszter gimnáziumba, én pedig kék-kerista lettem.
Elég gyakran jártam Tendlék lakásán, akik a Színház utcában laktak, egy szép, tágas (bár huzatos) második emeleti lakásban. Szemben velük volt a Peck kávéház. Matildnak nem volt testvére, és mindig örült, ha beugrottam hozzájuk egy-egy órára. Szülei nagyon kedvesen és barátságosan fogadtak, bár késő délutánonként Vili bácsi már készülődött esti fellépéseire, elegánsan felöltözött, hóna alá fogta hegedűjét és elment. Szülei halála után Matild maradt a lakásban,aki közben férjhez ment és egy kisfia született, aki fiatalon (kb 20 évesen) tragikus körülmények között halt meg. Ma már Matild sem él. Tudomásom szerint Tendl Vilmosnak nincs jelenleg is élő leszárazottja.
A Tendl család a ennek a háznak a legfelső szintjén lakott. :
A lakóház megtekintéséhez katt ide:
http://indafoto.hu/tacsifoto/image/20435983-e16c0ad3/user

Tarcsai Mária képe

Szerintem nincs miért "elnézést" kérnünk, amiért abban a korban éltünk, hiszen arról senki sem tehet, hogy mikor született. Gyermek, fiatal és érett korunkban nem azért éltünk, hogy folytonosan utálkozzunk a szocializmus miatt. Ezt sürgősen abba kéne hagynunk, hisz akkori életünket mégsem tagadhatjuk meg. Ez nem politikai tárgyú honlap, csak az emlékeinket osztjuk meg,

Harkai László képe

Ugyan nem kimondottan a témához tartozik,de a hetvenes években, boldogult Füszértes koromban-talán még Péntek Gyuri kollégával együtt is-többször megfordultunk az utolsó képen látható italraktárban,mint áruszállítók!Mindig meg lettünk kínálva némi itókával,ami magában nem lett volna baj,de voltak ún,vendéglátós túra napok,amikor 10-15 hely is jutott egy fordulóra!El lehet képzelni-ha csak minden második vendéglátó-egységre jutott némi alkoholfogyasztás,mi lett a ,,nóta vége'',akár szó szerint is!Pláne itt,ahol a pincében volt a raktár.Mielőtt ,,dolgozó népünk megvetése sújtana''-idézve a katonai esküből,ezeket nem dicsekvésből meséltem el,inkább Mónika szíves bíztatására,ti. hogy bátran írjak a régi dolgokról!Az viszont meglehet,hogy a kutyát sem érdeklik majd ezek a sorok!Elnézést kérek az ömlengésemért...

Harkai László képe

Ezt találtam : MÉK= Melléktermék Értékesítés Kereskedelem.
Persze akkoriban nem biztos,hogy ezt jelentette!

Tarcsai Mária képe

Úgy rémlik, mintha a zenekar prímása Tendl Vilmos lenne, háttérben a nagybőgővel pedig a testvére, akinek a keresztnevére már sajnos nem emlékszem. Ez az emlékem megerősítésre szorul, mert igencsak régen volt, és az arcok néha már elmosódnak bennem.