Hozzászólások

5870 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Horváth Péter Pál képe

Zutrum Ferenc hentes és mészáros ...

Horváth Péter Pál képe

Nem inkább az akkori Múzeum utca felől ?
https://sopronanno.hu/bejegyzes/egy-dan-kiraly-es-a-varosi-m...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Antal! Nagyon köszönöm a hozzászólását, hihetetlen öröm, hogy sikerült mindenkit azonosítani a képen. Ha Önnek esetleg nem lenne meg, szívesen elküldöm.

Nincs kép

A hölgy bal oldalán Galavits János fényképészmester, a bal oldalán a napszemüveges fiatalember Grieszler Antal, a Soproni Sörgyár termelési vezetője áll. Gyermekkori barátok a képen látható személyek.

Friedrich Rezső képe

...én meg, 30,- Schillingre.
A kitelepítettek relatíve "jómódja", nem volt előzmény nélkül, ugyanis a kitelepítésükkor Németország romokban, az éhinséggel kűzdve, "fogadta be" őket.
Sok esetben kemény ellenérzésekkel, felháborodással szembesültek rokonaink az őslakosság részéről: "Nekünk sincs mit ennünk, erre idejönnek ezek..."
Az ott elfogadott és alkalmazott "Marshall terv" tette lehetővé a relatíve gyors fellendülést.
Szerencsére a "Volksbundisták" és a "Kisnyilasok" voltak kevesebben, mint a családjukat újra látni akaró és honvágyukkel kűzdő, elüldözött honfitársaink.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A szerző 1962 helyett vélhetően 1963-ra gondolt.

Nincs kép

Nagymama minden pénteken hajnalban sorban állt itt húsért... Én - menet az általános iskolába - 2 forintért vettem parizeres szendvicset a 60-as évek vége felé...

Kovács Péter képe
Horváth Péter Pál képe
Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves György, mostanra sikerült Antallal egyeztetnem, nagyon köszönöm a nevében is, hogy felhívta a figyelmünket a téves dátumra.Antal is úgy véli hogy a képeket nem 1976-ban, hanem 1975-ben készítette.

Németh György képe

Kerékpárt is lehetett kölcsönözni. 1959 május: beadtuk a diploma terveinket és nagyon ráértünk. Elhatároztuk, hogy kirándulunk. Egyik frissen nősült kollégánk neje vezette az üzletet. A személyi ig.-okat ott kellett hagyni. Az 5 db kölcsön kerékpárral együtt Fertőrákos és Balf között letartóztattak bennünket a határőrök.....Este 10-kor azzal jött be a 48-as laktanya kapu ügyeletese a pk. irodájába, hogy "F.hadnagy et ! Engedd már el ezeket a fösiket, mert a nők megostromolják a laktanyát " Kollégánk felesége, húga és két barátnőjük a személyigazolványokat lobogtatva folytatott sikeres verbális akciót az őrség ellen: "Azon kívül nem tudjuk a boltot bezárni..." szólt a döntő érv. Szép idő volt, jó idő volt....

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Van némi különbség a gondolatmenetünkben. :))

Friedrich Rezső képe

Mivel az első díszvilágítást még az ÉDÁSZ valósította meg, édesapámmal (szintén ÉDÁSZ-os) szó szerint elzarándokoltunk az "ünnepélyes" bekapcsolásra!
Az ünnepélyes jelző nekünk szólt, mert amúgy semmi ünnepség nem volt...
A kép is egy ilyen hangulatot áraszt, mintha az éppen új fényeket csodálná a közönség.

Albert Heisler képe

A Soproni Szemle egyik számában van egy jó cikk a ház történetéről. Bizony ennek is középkori előzményei vannak.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Facebook oldalunkról, Négyesi Páltól:

1. kép: 35-ös rajtszámmal: Kupcza Géza (DKW)
41: Zboray Ferenc (DKW)
42: Masa Gyula (DKW)
43: Karl Bohmann (Bohmann Spezial 175 cc)
28: Stern Endre (Puch)

4. képen hármas rajtszámmal: Kozma Endre (Rudge)

8. képen kettes rajtszámmal: Josef Giggenbach (Rudge)

10. képen 27-es rajtszámmal: Kiss László (Puch)

Friedrich Rezső képe

E sorokat, akár, ma is írhatta volna...nem?
Az említett Tabi László könyv egyik kedvenc olvasmányom volt és az ma is.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Hoztam még egy nevet Facebookról, Szalayné Petzelt Csilla jóvoltából: A 6. képen jobbról a második Keller Sándor. A 9., 10. és 12. képen is ő látható munkatársai között.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm az újabb kiegészítést!

Friedrich Rezső képe

A 3-as képen, már Fehér Zoltán prímást látni, aki hosszú ideig a Pannonia zenekerát vezette. A többi képen nem ő látható.
Édesapám, a Szerzői Jogvédő Hivatal soproni ellenőreként, minden zenekarral és zenét szolgáltató "üzemével" kapcsolatban volt. "Műsorívek" felvétele okán rengeteg estét töltöttünk szórakozóhelyeken szüleimmel, jó zenéket hallgatva.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Facebookos oldalunkról még egy név Igrecz Katalintól "A karzaton Székely Gáborék ülnek."

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves György, Továbbítottam a hozzászólást a kép készítőjének, talán ismerik is egymást. Kértem, hogy reflektáljon majd a gondolataira.

Nincs kép

Nem kétlem, hogy a fotó 1976-ban készült, de abban az évben én magam voltam a Díszbalek, aki a rektor feleségével eljárta a nyitótáncot.
Az első képen a szalagos Díszbalek nem én vagyok. Lehet, hogy tévedek, vagy az az úriember nem a Díszbalek.
Az erkély jobb szélén, viszont ott áll Orbán Juli, az Egyetem akkkori kultúrosa.

Horváth Péter Pál képe

Kicsit korábbi a kép. 1970-ben kockakövet kapott a tér ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Ari, A lehetőségért én tartozom köszönettel. Még egy adag kép lesz majd, aztán vége a soproni vonatkozású anyagnak.

Kovács Péter képe

Siklósi Dalma belsőépítész az évfolyamtársam volt.

Moser Aranka (Pauliné) képe

Nagyon szépen köszönöm, hogy ezek a képek is felkerültek a https://sopronanno.hu lapjára! Szinte nem ismerek fel senkit sem, csak a zenekari tagokat, így hát nem tudok érdemben segíteni!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Próbáltam kivenni a kép bal oldalán nem bújik-e meg a Hűségzászló a fotón, de sajnos homályos az eredeti kép, de valószínűleg nem. Ha tényleg így van, akkor ésszerű a dátum, viszont én úgy tudtam, lehet, hogy tévesen, hogy a kút a '20-as vagy '30-as években állt a téren.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Nem látom a "Vaságyút" így a kép 1918 előtti.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Érdemes a városképen is elkelandozni. Jól látszik a Postapalota épülete. A kép így 1913 után készült.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves György erre így konkrétan én nem emlékszem az életkoromból kifolyólag, de én is úgy ismerem a legendát, hogy ha tisztán látszik a hegy, akkor jön az eső, vagy a rossz idő.

Németh György képe

Gimistaként nyaranta több társammal együtt általában a téglagyárakban dolgoztunk (Hacker-Steiner-Lenck-Hasenöhrl ) Majdnem mindegyikhez volt "szerencsém". Hosszúak voltak a műszakok és elég kemény volt a meló . A reggel 6-óra előtti munkába menet rossz hangulatát csak az oldotta, ha a Balfi út végén az emelkedőről visszatekintve jól látszott a Schneeberg. Biztosak lehettünk benne,hogy 8-9 körül megérkezik az eső és csak lógás lesz a fedett szárító szinekben.... Emlékszik még erre valaki ?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Epizód a ház történetéből: "Az 1681-iki soproni országgyűlés alkalmával a városurak aggályoskodtak, vajjon a városi tanácstermet átengedhetik-e táncmulatság céljaira. Az új nádor egyszerűen elrendelte a terem kiürítését s meglett a reggelig tartó magyaros mulatság." (Mohl Adolf: Herzeg Esterházy Pál nádorispán. Életrajz. Sopron, 1924. Soproni Sajtóvállalat Rt.) A nádor döntése érthető, hiszen a városban akkor alig akadt alkalmasabb hely.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez egy tükörkép, még nincs jobbos közlekedés.

Friedrich Rezső képe

A Csengery utca 34-ben lakott egy idősebb hölgy, amíg mi a szomszéd sarokházban (Erzsébet u.19.) laktunk (1963-ig).
Őt "Zupancic néninek" hívtuk és szüleim elbeszéléséből hallottam, hogy egyik rokona (?) még a '60-as években is tagja volt a Bécsi Filharmonikusoknak.
Egyedül élő igazi "úrihölgy"-ként tartottuk számon. Nem szeretett elmenni otthonról, a postással, az emberekkel, általában az ablakból kommunikált. Ha mégis, akkor napernyővel ment el otthonról, ami akkortájt eléggé feltűnő jelenség volt. Húsvétkor beengedett, hogy meglocsolhassam és akkor , számomra "egzotikus" cukorkával díjazott.
Akkor lehett ~ 70-75 éves, és esetleg a neves előd leánya?
Ha a korát vesszük alapul, akkor Walpurga...keresztnevére, ugyanis, nem emlékezem.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Válogatás a kép kapcsán Facebookos oldalunkra érkezett hozzászólásokból:

Péntek György:
A képnél maradva, a Templom utca 3 gyerekkorom szép emléke. Jobbra a Bujtásék, balra a Pópa Petiék, A Pópáék után a Wágner Árpiék, Jobb oldalon az udvarról a Dr. Troszl Rudolf és a felesége, majd a Teréz néni, akinek csodálatos nagy lakásába volt az ügyvédi iroda. Teréz néninek hatalmas könyvtára volt. Rengeteg könyvet olvastam, gyerekfejjel, amiket Ő adott kölcsön. A Troszl ( lehet, nem jól írom a nevét ) bácsi lakása kész kincsestár volt. Édesapja egy hadiüzem mérnöke volt. A vitézségi kardjára nagyon büszke volt. Nála láttam az első Nagy Magyarország térképet, a bútorok szuronyos puskákból készültek, a sakkasztal is három összefogott kispuskán állt. Az órája egy átalakított kézigránát volt. Akkoriban az Úttörőházban bőrdíszműves szakkört vezetett. A Vörös csillag moziba az első sor közepén volt a helyük, mert a felesége nagyon rosszul látott. Rengeteg emlék, nem is ide való, talán. Móni, ha gondolja, majd rövidítsen, húzzon belőle. Alattuk a légópince, mint afféle vásott kölyköknek, kész kalandpark volt. Emlékszem, volt a falon egy szenteltvíztartó, egy csokor szentelt barka, mindig ott háborúztunk. Ha rohantunk ki a házból, utoljára a Bujtásnéni csapott a fejünkre. Az emeleten a Schneider családra emlékszem még, na és a kapu fölött az igazgató úrék, ( talán régen postaigazgató volt a férj ) csodálatos erkélyük mindig " irigységre " sarkalt. A Kolostor utca 13 is csodálatos volt, gyerekként. A gyönyörű kapu, minden idegenvezető elmondta a zárókő tanulsága szerint a város egyik legrégebbi háza volt. Jobbra a trafik, amibe a Nagyék, Ők voltak a háziurak, fűrészport tartották. Balra a falon volt a ház egyetlen falikútja, onnan vittük fel a vizet a lakásokba. Meg ott lakott a Németh Miklós, Petőfi.Az emeleten balra laktak a Nagynéniék, udvar felől egy folyosón lehetett a Némethnékhez menni. A folyosó végén volt az egyetlen WC. Csigalépcsőn lehetett feljutni hozzánk, de a külső ajtó után még három lépcsőn fel kellett menni és akkor lehetett belépni a szobába. Hatalmas szoba volt, majd egy keskeny alaktalan konyhába. Szembe velünk volt egy kis erkély, abból nyílott még egy lakás, szintén a szoba volt elől. Balra a padlásfeljáró előteréből pedig a Karakai lányok hatalmas szobája nyílott. Csak a 60 as évek közepén lett víz, fürdőszoba kialakítás a lakásokhoz. Azután a műemlékesek bekebelezték és hatalmas pusztítás árán elcsúfították a házat. Mert nekik lehetett.

Friedrich Rezső:
Bujtásék, miután megszűnt a szabóság, (már 1950 előtt) a három szobájukból egyiket "társbérletbe" adták, feleségeméknek. Feleségem, már abban a szobában született 1950-ben. (Garasék). Neki a Bújtás bácsi majdnem nagyapai rangban volt. Bújtásnéninek ugyanis nem lehetett gyermeke, így a férj gyermekszeretetét a házbeli gyerekekre vetítette. Katimnak egy-egy korty bort adott néha, amiért a felesége keményen korholta...az öreg nagy természetjáró, gombász hírében állt. Az erdei somot a "volt" kirakatban szárította. Apósomék, aztán átköltöztek a Kolostor 11-be, 1960-ban. Trostl-ékkal lakáscsere okán.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

És tényleg! :)

Friedrich Rezső képe

A családi fotóalbumról még azt lehet tudni, hogy az Ausztriába települt (1956) nagynénémnek (F.Józsa) készült és az összes képaláírás versben szedve (rímelve) olvasható.

Friedrich Rezső képe

Név nélkül:
Ez kisértetiesen hasonlít arra a helyzetre, amikor valakinek nyugatról (talán jó szándékkal) küldenek/küldtek/ sajtóanyagot, anélkül, hogy kérte volna és abban rendszert bíráló cikk is volt.
Ezért meghurcoltak köztiszteleben álló embereket...(1967)
Elnézést persze, utólag kérnek, amikor már valaki majdnem beleőrül.

Horváth Péter Pál képe

Ráadásul az 1943-as telefonkönyvben is a Kis utca 2 sz. alatt található Forster Gusztáv nagykereskedő, míg a 1941-es SOPRONI VEZETŐ (Seidl J.F. szerkesztésében) Pócsi (Kis) utcaként nevezi a közterületet ...

Nincs kép

Én tartom magam ahhoz, hogy egy időben készültek, kizártnak tartom, hogy egy útvonalat használtak és "libasorban" haladtak át a városon. Itt van pl ez a bejegyzés:

https://sopronanno.hu/bejegyzes/katonak-sopronban-1941-ben

Ehhez tartozik még egy kép, azon tisztán látszik, hogy Harka felől lépték át a határt.
Illetve szintén egy kép ahol a Pozsonyi út felöl közelítik a várost, elvileg ugyanaz az egység, aminek a képeit próbáljuk megfejteni.

https://www.pixpast.com/stock-photo/14th-panzer-divison-ente...

Persze bármi elképzelhető.

Nincs kép

Én tartom magam ahhoz, hogy egy időben készültek, kizártnak tartom, hogy egy útvonalat használtak és "libasorban" haladtak át a városon. Itt van pl ez a bejegyzés:

https://sopronanno.hu/bejegyzes/katonak-sopronban-1941-ben

Ehhez tartozik még egy kép, azon tisztán látszik, hogy Harka felől lépték át a határt.
Illetve szintén egy kép ahol a Pozsonyi út felöl közelítik a várost, elvileg ugyanaz az egység, aminek a képeit próbáljuk megfejteni.

https://www.pixpast.com/stock-photo/14th-panzer-divison-ente...

Persze bármi elképzelhető.

Nincs kép

Kedves Ákos, köszönöm a hozzászólást, a Wiking Páncélos Hadosztályt kizárnám, egyrészt az egység nem járt a környéken csak jóval később. A képen látható katonák egyenruhája, jól tükrözi az 1941-es állapotokat, illetve a hadsereg öltözetét hordják a Waffen-SS helyett. A képen a busz szerintem egy lefoglalt civil jármű a feliratnak semmi köze az egységhez. Az összes képet egy ember feliratozta, aki elvileg a 14. Páncélos hadosztály katonája volt.

Horváth Péter Pál képe

Ok. nem figyeltem ...

Horváth Péter Pál képe

A 4 kép nem egy időben készült, az első két képen átvonulás látható a menetoszlopban haladó gépkocsiból fotózva. A 3. képen a Széna téren egy trupp 3-as sorban parkoló járművei látszanak, ilyen beálláshoz meg kellett fordulniuk, vagy más irányból érkeztek. a 4. képen a Dzéna térről való elvonulás látható, mert a Palatinus előtt forduló tehergépkocsit nagy tömeg üdvözli, ők az előző képen nem láthatók ...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ld. szöveg.

Horváth Péter Pál képe

A 2. sz. képnél van egy kis időbeli ütközés. A képek 1941-ben készültek, viszont a háttérben az utcanévtáblán Kis utca vehető ki. Hárs József utcajegyzékében 1940-től Pócsi utca ...

Varga Ákos képe

A 3. képen az 5.Wiking SS páncélgránátos hadosztály alakulata halad menetoszlopban meglátásom szerint. Az időpont megjelölése sem biztos, hogy megfelelő a 3. kép esetében.
A 3. képen a leghátsó gépkocsi oldalfelirat töredéke is olvasható.....

Nincs kép

Kedves György, a rendszám WH 325463 talán, a WH mindenképpen a német Wehrmacht-ra utalna, ezzel a rendszámmal a 94. Hegyi tüzérezred lajstormába szerepel a jármű. Az ezred pedig a 9. Hegyi hadosztály része. Itt merül fel némi probléma, mivel a Kőszegi úti képnél szereplő szintén német katonák, nem a hegyi alakulatok ruháját hordják.

Horváth Péter Pál képe

A harmadik képen a Széna tér melletti Kőszegi út kockaköves úttestje ...

Németh György képe

Az "üdvözlő tömeg" néhány résztvevőjének sajátos a kéztartása, főleg a jobb kezüket tartják érdekesen.... :-) vagy :-( ?
A 3.sz fotón a közönség nagy része felfelé a levegőbe bámul. Ott vajon mi lehet?
A 4.sz fotón a gk rendszáma: Wm 325 463 ??