Hozzászólások

6345 hozzászólás
Keresés a hozzászólásokban

A bejegyzésekhez érkezett hozzászólások összefoglaló oldala.

Alkalmazott szűrők

Összesen 6345 bejegyzés 127 oldalon

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Dóra, Írok Önnek privát üzenetet a regisztráció során megadott címére.

Horváth Péter Pál képe

Hárs József Mesélő utcák Sopron-ban nincs Fapiac utca ...

Glász Dóra (Moosné) képe

Mohl Adolf üknagyapám féltestvére volt. Adolf édesanyja (Stirling Klára 1884-ben meghal). Apja,- szépnagyapám- újra nősül, feleségül veszi Kindl Máriát, akitől még 7 gyermeke születik, köztük üknagyapám, Mohl Ferenc, lövői vendéglős. Családi fotóink között megtaláltam Adolf apjának, Ignácznak sírkövét. (Felirata a következő: Itt nyugszik az Úrban Mohl Ignácz 29 éven át lövői tímármester szül. 1813.júli.7. megh.1869. júni20. A forrón szeretettnek elmentén mélyen keseregnek gyászoló özvegye, a hét hátrahagyott gyermeke. Áldás és béke poraira!) Sajnos a lövői temetőből a régi sírköveket útalapnak bezúzták kb. az 1970-es években, a mellette lévő szintén Mohl sírkővel együtt. Adolf és Julianna sírja még ma is látható a lövői temetőben. Birtokomban van a család régi fotóalbuma, amiben a gyermek és a kispap Adolf is szerepel. (Szívesen feltölteném az oldalra a képeket, de itt nem tudom.) Ha az életrajz írónak szüksége lenne rá, szívesen elküldöm. Tisztelettel: Dóra

Patrix képe

Német szöveg/deutscher Text:

Geehrter Herr Dollesch!

Ihre Karte erhalten wofür ich danke,
Ich glaubte Sie sind noch zu Haus bei
Ihre Eltern darum schrieb ich Ihnen
nicht, vergeßen habe ich Sie nicht,
wie können Sie sich überhaupt bei
mir so was denken?

Auf frohes Wiedersehen im November. Herzlichen Gruß Ihre Miczi Sichingen (?)

Patrix képe

Német szöveg/deutscher Text:

Mizel schrieb, es gehe ihr ganz gut. Helfe ihr
der liebe Gott. Das Lesen* ist vorüber. Anton
Onkel hat meistens verkauft. Wir sind gesund.
Dir herz. Grüsse und Küsse
Deine Annatante

*das Lesen = die Weinlese (a szüret)

Patrix képe

Német szöveg/Deutscher Text

25.11.99

Liebes Freulein!
Meinen innigsten
Dank für Ihre Mühe
Bekommen habe ich es
noch nicht hoffe jedoch das ich
es bald bekomme. Wie geht es Ihnen?
Sind Sie alle gesund? Schwester ist jetzt
in Pück kommt erst am 10t Dezember
zu hause herzliche Grüsse von uns Anna Fuchs (?)

Takács Tibor képe

"Seggcsúzda!"

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmemet. Vannak ugyan versek a honlapon, de kevesebb, mint szeretném, a tervezettek közé most felkerült ez is.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Nem sokan írtak verset az Ikváról. Itt olvashatunk egyet:
http://epa.oszk.hu/02000/02076/00141/pdf/Napkelet_1934_09_53...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, hát persze, hogy járunk erre is, ez a poszt jól mutatja, hogy éveken keresztül is tudunk, tudnak újat, érdekeset hozzátenni egy-egy íráshoz, képhez, amit ezúton is köszönök.

Friedrich Rezső képe

Nagyon köszönöm az "update"-et. Természetesen lehet, hogy rosszak, halványodnak, már az emlékek.
Igaz, annak idején még a tájékoztatás a futamon és az én ilyen irányú ismereteim sem voltak eléggé kifinomultak!
Köszönöm!!!

Fekete Csaba képe

Találtam még egy cikket: "Két tragédia a soproni gyorsasági versenyen" (Népsport, 1969. aug. 21):
Két halálos baleset történt Sopronban, a gyorsasági motorkerékpáros verseny színhelyén. A keddi edzés során Mészáros Károly, a versenyt rendező soproni Helyipari SK 35 éves szakosztály vezetője és versenyzője bukott. A kórházba szállításkor, a mentőkocsiban belehalt sérülésébe. Szerdán a 250 kcm-es sorozatgépek futamának harmadik körében Vikor Károly, a Bp. Honvéd 24 éves motorosa, valamint Leszty Károly, ugyancsak a Bp. Honvéd versenyzője, egy kanyarban buktak. Vikor Károly a helyszínen meghalt, Leszty viszont elsősegély után elhagyhatta a kórházat."

Fekete Csaba képe

Kedves Rezső, továbbra is úgy gondolom, hogy picit megtévesztenek az emlékeid. Most olvastam az Autó-Motor cikkét erről a versenyről, a részletes eredményekkel kategóriánként. Niki Lauda egyértelműen a Forma-V verseny győztese volt. A túraautók futamát az osztrák Lambert Hofer (Porsche) nyerte Wolfgang Stumpf (Alfa Romeo) előtt. A "kis" 1300 kcm-es géposztályban pedig a szintén osztrák Johann Schnabl (BMC Cooper) nyert.

Fekete Csaba képe

A video végén látható belesetről (idézet az Autó-Motor 1969 júliusi számából):
A viszonylag kisebb koccanások és géphibák sorát a futam utolsó körében az osztrák Otto Bussek zárta be, aki - ugyancsak az alsó pálya lejtős szakaszán - elvesztette uralmát a 150 km-es sebességgel száguldó torpedója felett, és egy betonoszlopnak rohant. A kocsi derékba tört, a versenyező fejsérüléssel és lábtöréssel került kórházba. Nyolcan értek célt. Győzött Niki Lauda, Ausztria (Kaiman MK4) 2. Erich Breinsberg, Ausztria (Kaiman MK4) 3. Fritz Böhler, Ausztria (Austro Vau)

Fekete Csaba képe

Hát ezzel már elkéstem, de hátha még valaki ide téved...
Az Autó-Motor magazin 1969 17-es számában találtam egy cikket a versenyről "Kettős tragédia a soproni versenyen" címmel, abból idézek:
"Az Alkotmány ünnepén, Sopronban rendezték a gyorsasági bajnokság III. futamát, amely a hazai motorsport történetének a legszomorúbb versenye volt. A helyi HKI sportkörének mozgató rugója, a 34 éves Mészáros Károly, aki ennek a versenynek is lelke volt, az edzésen olyan szerencsétlenül bukott, hogy az orvosi tudomány már nem tudta megmenteni. A másnapi versenyen szenvedett ki a Budapesti Honvéd versenyszerelője, a 23 éves Vikor Károly, aki mint kezdő versenyző, ugyancsak túllépte a fizika lehetőségének határát. Közel 20 000 néző szegélyezte a könnyűnek nem nevezhető, 5000 méteres, hegyes-völgyes körpályát, amely nagy gyakorlatot kíván a versenyzőktől. A sokszoros magyar bajnok, Szabó László kettős győzelmet aratott MZ-jeivel mind a két géposztályban, maga mögé utasítva klub- és márkatársát, Spáth Tibort. A 350, illetve az 500 kcm-es géposztályban Drapál János (Aermacchi) és Rontó Nándor (Norton) osztoztak az első helyen."

Létezik, hogy egyikünk sem hallott róla (ill. emlékezett rá), hogy másnap a versenyen is történt egy tragédia??? Hol lehetett?

Ami pedig a kép évszámát illeti, az csak kizárólag 1968 vagy 1969 lehet!! Utána már nem volt verseny a körúton, szerintem előtte meg csak jóval régebben, akkor még nem ilyen motorok voltak! Az "50-es évek" mindenképpen hibás!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm!

Horváth Péter Pál képe

50m-es "jelképes" úszómedence a mólók és a part között, ugrótorony. A szemközti villák jó része ma is áll némiképp átalakítva, a strandszállóra már csak a terasz és lépcsője emlékeztet ...

Patrix képe

Német szöveg/deutscher Text der Postkarte:

„Ich gratuliere zu dem kleinen Mädchen

Liebe Irma!

Die besten Glück-
wünsche zum Neuen
Jahr dir u. deinen
lieben Angehörigen wünscht
mit herzlichem Gruß Mili“

Ősz Zoltán képe

Ha jól tudom, egyszerű "csere" volt. A Szent György u.7 alatti a papok által részben lakott romos épület az egyházé volt, de nem volt pénze a felújításra. Így a papok az Orsolya térre költöztek, a Szent György utcáit pedig az állam felújította

Ősz Zoltán képe

Jól emlékszem rá, a rengeteg -nekünk- ismeretlen autóra. 9 éves voltam

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, ahogy időm engedi, kigyűjtöm precízen az adatokat, hogy bekerülhessenek lábjegyzet formájában a szövegbe. Természetesen a posztban frissítés formájában fogom jelezni, hogy Önnek köszönhetjük a megfejtést.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A Petőfi emléktáblát ágyúbronzból öntötték Lukácsy Lajos (1876-1927) kapuvári (Garta) születésű jó nevű szobrász mintája alapján. Ő készítette Gyóni Géza emléktábláját is. (Ez a háború alatt megsérült, de felújítva új kőkeretbe téve a bronz öntvény még eredeti formájában látható.)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igen, így van!

Nincs kép

A könyvtár mögött a Papréten a zsinagóga épülete látszik.

Horváth Péter Pál képe

A kép baloldalán a Festetics gróf háza látható. (Később Dr. Vághy, Schwarz, majd Katholikus legényegylet) ....

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Magyar Művészet megadott száma Csatkai: Műpártolás, műgyűjtés Sopronban. 577-584 p (Leginkább az utolsó oldal.)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A könyv is megvan, a Magyar Művészet is, több példányban is, digitálisan is. Ha jól értem, a korábban leírt válaszait ott kell keresnem. Szeretném precízen lábjegyzetekkel vagy hivatkozásokkal ellátni a szöveget, ahhoz viszont pontos adatok kellenek (oldalszám, cik címe, stb.)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A hivatkozott bejegyzés másik szereplője Csatkai a mi emberünk. Ő írt egy könyvet „A soproni műgyűjtés története” címmel. (Fellelhető: Városi Könyvtár, helytörténet.) Bár nem hiszem, hogy a cikkíró (kinek neve említésére sem méltó, mert úgy ragadott tollat, hogy nem is járt Sopronban, még csak meg sem említi a hűség városáról szólva, hogy miért, ráadásul egy régi várostorony képet ad az írásához, miközben a tornyon akkor már évek óta hűségkapu díszlik) ezt olvasta volna. De elővette a Magyar Művészet 4. évf. (1928) 7. számát (fellelhető Városi Könyvtár, helytörténet, vagy internet: https://epa.oszk.hu/html/vgi/kardexlap.phtml?id=2304) ahol több tucat remek soproni kép mellett soproni szerzők írnak Sopronról. Köztük van természetesen Csatkai. Több téma mellet külön cím alatt megemlíti a soproni műpártolás ügyét is.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Thierre gondolhattam volna, márcsak ezért is: https://sopronanno.hu/tortenet/thier-laszlo-a-mugyujto-es-csatkai-endre-...
Viszont a többiekről honnan lehet biztosan tudni, hogy rájuk gondol a szerző? Segít nekem, hogy miként jutott el a megoldásokhoz?

Patrix képe

nagyon szívesen! P.

Patrix képe

Német szöveg:

„Liebe Linna u Paul seid nicht böse
das ich euch so lange warten ließ.
Ich bin diese Woche ser bescheftigt gewesen
Ich hoffe das euch diese Zeilen gesund antrefen.
Wir sind Gott sei Dank gesund. Wir grüßen euch
Ödenburg 25.9.1898 S... u. M... Salamon
Gruß an Fräul. S…“

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A cikkíró felkészült és levett a polcról néhány írást. Ezek szerint:
...."mozizenész" = Thier László (1898-1960)
… „kárpitos” =Teicher Károly (n.a.)
… „ügyvéd” = megyesi Scwartz Alfréd (1874-1929)
… „fogorvos” = Meller Béla Dr. med. dent. (1864-1942)
… „fűszerkereskedő” = Russ János utódok
… „cigányprímás” = még ismeretlen
… „kaszinó altiszt” = a már ismert Gantner Antal (1869-1945)
… „egyszerű öreg nénike” = Peták Emilné, „akinek körülbelül 20 Ligeti képe van”

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Le a kalappal! Köszönöm!

Friedrich Rezső képe

Talán a vele együtt küldött képhez megadtam...?
De ettől fogva most már nem rejtély.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Vajon ez az info miért maradt rejtve, amikor a képet kaptam?

Friedrich Rezső képe

Megtiszteltél, köszönöm!
A fotó Dr. Friedrich Károlytól került hozzám. Feltehetően ő is készíthette...

Horváth Péter Pál képe

A 67-es számú házat igaz, hogy Hackstock Károly megvásárolta, de a címjegyzék szerint nem lakott ott ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Stoye Georg gépgyár.
1890 őszén a telefonhálózat tervezésekor ez a gépgyár vállalta a régi képeken feltűnő telefonvezetékek tetőtartóinak legyártását.

Horváth Péter Pál képe

Balra a mezőgazdasági gépgyár, jobbra az Amelien-hof kerítése látható...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

És valóban ... Köszönöm, Miklós.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez is egy úrnapi körmenetről készült fotó. Bár nehezen felismerhető, de a tömegtől takartan ott láthatók a menet útvonalán jobbról - balról letűzött fiatal nyírfácskák. (Ezeknek a fácskáknak a biztosítása a városi erdészet feladata volt.)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péntek György gondolatai a kép kapcsán honlapunk Facebookos oldalűról: "Azokban az években a turistacsoportok egymást érték a városba. Az emberek gyalog jártak. A Stornó ház oldalában a két üzletben a Kelemen fodrász és a takarásba a Bazsó bácsi suszter műhelye volt. A Gambrinusba élőzene volt és sok sok vendég. A Sarkon a" Magdi "hoz jártunk vásárolni. Akkor élhető város volt Sopron. ( én és sokan pedig fiatalok )"

Horváth Péter Pál képe

Mint látható a a korábbi bejegyzés (Haas kifőzde) képe és a fenti kép üti egymást, mert a kifőzdébe lépcsőn kellett felmenni, míg a vendéglőbe utcaszintről. A magyarázat egyszerű, a Színház utca 13-ban bérelte a helységet a Nyugatmagyarországi Serfőzdétől Sedlmayer Gyula 1931-ig. Aztán átköltözött a 15-be ahol megnyitotta éttermeit. A 13-ban pedig megnyitották a Haas kifőzdét. A Fortepan képéhez rossz házszámot írtak, mert 1920-as évekig nem volt Színház utca 13-as szám kiosztva (talán babonából?) A Színház utca 13-15 kettő darab ház helyén épült az ügyvédek háza ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A kép hangulata régmúltat idéz: jobb szélén egy középkorra jellemző, oromzatos, fazsindelyes tetőfedésű ház, míg az út közepén csapadékvíz (középkorban nem csak annak!) elvezetésére szolgáló "nyílt csatorna" látható.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Katalin, én pedig nagyon örülök, hogy megtalált minket. Ha jól emlékszem, 2013-ban, amikor a nagypapájáról elnevezett alapítvány díját megkaphattam, találkoztunk a Perkovátz-házban. Akkor a honlap még gyerekcipőben járt, azóta nagyot léptünk előre az évek során. És lám, ez a kép is előkerült. Jó tudni, hogy örömet szereztünk vele.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Megkérdezhetem a pontos nevét? Talán eljuttathatjuk neki a képe, bár nekem hirtelen nem világos, ő miként kapcsolódik a képhez.

Nincs kép

Tivadar Svédországban él.

Novotny-Török Katalin képe

Nagyon örülök, hogy végre találtam egy képeslapot e házról. Pont igy emlékszem rá! Mint kis gyerek sokszor látogattam dédmamámat - Ullein Jozsefné Reviczky Máriát -, nagymamámat - Dr. Török Béláné Ullein-Reviczky Alice-t- és Nagypapámat - Dr. vitéz Házi Jenöt. Szerintem nagyon szomorú, hogy 1961 vagy 1962-ben nagymamámat kitelepíteték és ilyen rondán átépítették a szülöházát. Sokáig ez volt az egyetlen átépített ház az Erzsébet / Kösztársaság utcában.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Károly, Nagyon hálás vagyok, amiért ebből két nagyszerű, általam is ismert és használt könyvet segítségül hívva ilyen precíz képet adott Mechle Ferencről. A hozzászólására a bejegyzés szövegéhez illesztett extra mondatomban is felhívtam az olvasók figyelmét. Köszönöm!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Az alábbi sorokat Horváth Krisztina írta emailben: "A fotón középen áll ifj. Kövesi György, mellette édesanyja Kövesi Györgyné Horváth Jolán, félig háttal Dalos Sándor, a fénykezelő pult ablaka mögött Taschek Pál ül."

Facebookos oldalunkon is hasonlókat írtak a hozzászólók.

Összesen 6345 bejegyzés 127 oldalon