A 18. M.Kir.Honvéd gyalogezred hősi emlékműve

Keresés az archívumban

A 18. M.Kir.Honvéd gyalogezred hősi emlékműve
Eredeti méret

1933. augusztus 6-án ünnepélyes keretek között avatták fel az egykori Deák téri vámház helyén a Siklódy Lórinc és Dr.Molnár Gyula tervezte emlékművet, mellyel a 18-as gyalogezred hősi halált halt katonái előtt kívánt tisztelegni a város, egészen pontosan "Sopron, Szombathely és Magyaróvár városok, valamint Sopron, Vas és Moson vármegyék közönsége".

Az ünnepségen közel 15.000 fős közönség vett részt a 18-as Bajtársi Kör által megálmodott emlékmű előtt. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a fővárosból filléres vonatokat is indítottak a vasárnapi avatóünnepségre, melyen többek között József főherceg is emelkedett hangú beszédet tartott. Íme egy részlet: "Hozzák ide a szoborhoz az anyák a gyermekeiket és tanítsák meg őket, hogy hazafiságnak nem szabad határt ismernie! Békés munkával küzdjünk a hazáért, de ha egyszer fegyverbe hívna a haza, legyünk ott egy emberként mindhalálig." A beszédek elhangzása után a különböző felekezetek papjai megáldották az emlékművet, majd átadták azt Thurner Mihály polgármesternek és ezzel Sopron város közönségének.

Széles körű gyűjtés és társadalmi támogatás tette lehetővé, hogy a 76-osok emlékművével - A megsebzett oroszlán szobra -szemben immár a 18-asok emlékét is köztéri alkotás örökítse meg a városban. A honvédot a feleségével és gyermekével ábrázoló alkotás két oldalán domborművek láthatók. A talapzaton a következő felirat olvasható:" A soproni M.Kir.18.Honvéd és Népfelkelő gyalogezred 17464 hősi halált halt bajtársának dicső emlékére 1914-1918"

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek második fele
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

ifj.Sarkady Sándor: Az Ász és a Polihisztor
8 Órai Ujság - 1933. augusztus 8.
Magyarország -1933. augusztus 8.

Szerző
1934
3512-2074
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2017. március 8.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.