A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A bánfalvi emberek

Hozzászólok
A sopronbánfalvi templom

"Ha a bánfalvai valamit elad, azt bámulatosan fel tudja dicsérni, viszont ha vesz valamit, azt nagyon leszólja. Az erdőben fát gyűjtenek, vesznek. Feldolgozzák rőzsefának, úgynevezett Pirtlinek és eladják. Gombát szednek, gyógyfüvet: általában az erdei termékek értékesítésében ügyesek. Sokan a csempészésből éltek, bort és élelmiszereket vittek Ausztriába, vagy onnét hoztak be. A napilapok eleget írtak erről. A vérmérsékletükről is nagyon nehéz képet rajzolni. A legnagyobb higgadtságból a legnagyobb haragra lobbannak. Higgadtság, türelem, megfontoltság, érzékenység, szenvedély, harag, erélyesség mind egymás mellett vannak. Akkora a vérkeveredés, hogy belőlük nem hiányozhatik semmi sem. Német, magyar, horvát, szláv, török vér folyik itt az emberekben."

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek vége
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1937
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 12.

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) képe

Sümeghy Jóska bácsi volt a (Dóczi iskolában a felső tagozatban,ma Fenyő tér) a történelem tanárunk.Volt a diákjai között egy beceneve Tümi papának hívtuk.

Barilich László képe

Sümeghy József tanár úrnak Bánfalva,Sopron,az ország,nagyon sokat köszönhet.Munkásságát,írásait számos kiadványban meg lehet találni,én a "Soproni Szemlét" is ajánlanám!

Dr. Hadarics Tibor képe

Kedves László!
Nem tudja vélelenül, hogy Sümeghy József hol lakott és ki volt a felesége?
Köszönettel
Hadarics Tibor

Moser Aranka (Pauliné) képe

Kedves László!
Sümeghy tanár úr a Bánfalvi út 139-es számú házzal kissé srégen lakott, a feleségére csak úgy emlékszem, hogy egy alacsony erős dohányos asszony volt!
Üdvözlettel: Moser Ari

Dr. Hadarics Tibor képe

Kedves Aranka!
Ha így van, akkor én nem őt keresem. Tulajdonképpen családfakutatás miatt keresem a kövekezőket (pontosabban esetleges leszármazottaikat, adataikat, fényképeiket): Ilka néni (valószínűleg Kathó Elekné Hacky Ilona, született 1880-ban), ha minden igaz, akkor trafikja volt az Ady Endre úton, az 1950-es években halt meg, férje Kathó Elek katona volt a soproni laktanyában, jóval korábban meghalt (Kathó Elek sírja a hősi temetőben van egyébként). Az Ady Endre úton ha kifelé megyünk, akkor a bal oldalon lévő utolsó házban lakott, ami után az erdő leér az útig, és utána jön a régi mozi. Az ő lányuk volt egy bizonyos Médi néni, akinek a keresztnevét nem tudom, de a férjezett neve Sümeginé (vagy Sümeghyné) volt, ő pedig a bánfalvi postán dolgozott. Hogy neki volt-e gyereke azt nem tudom. Szóval az ő családjukról keresek adatokat, képeket. Róla van fényképem.
Ha valaki tud róluk, leszármazotztaikról valami információval szolgálni, azt megköszönném.
Hadarics Tibor

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Katho nénire még kisgyerek koromból emlékszem. Az utcáról néhány lépcsőn lehetett a trafikjába felmenni. Mi a szomszédban laktunk akkor. Azt a házat nagyapám építette. Családfádhoz esetleg hasznos infó található itt: http://www.oedenburgerland.de/list/plan_wandorf/0_3.php

végvari gizella képe

Kedves Tibor!Médi néni neve Ilona. Őzv. Sümeghy Ferencné. Nagyszüleim sógornője volt. Miután szüleim Debrecenbe kerültek, Médi nénivel csak minden 2. nyáron találkoztunk.Mindennap a nagyiéknál tévézett. A férje is postamester volt, korán meghalt.Mindig úgy tudtuk,hogy senkije sincs , nagybátyánkra száll az ingatlana, de halála után mégis csak előkerültek rokonok, de erről már semmit sem tudok.Szerettem a postán lenni, ha ritkán lehetőség volt rá, ott pecsételgettem, mint 10 éves.Édesanyjának tényleg trafikja volt,édesanyám ott vett a papának cigarettát, egyesével....amit édesanyánk /Sümeghy Gizella, Végvári Györgyné/ nehezményezett,érthető módon, mert naponta 3xkellett trafikba menni.:))))

Moser Aranka (Pauliné) képe

Bár a kérdést Dr.Hadarics Tibor 2016-ban tette fel! Igaza van, hogy nem azt a Sümeghy Jóska bácsit keresi, hanem Médi nénit, aki valóban a postán dolgozott, én mindig azt hittem, hogy "öreglány" volt, mert nagyon morcos volt és mondhatni utálatos! Kérdezni nem lehetett tőle, mert mogorván válaszolt. sajnálom csak ennyi az emlékképem róla!

végvari gizella képe

Kedves Aranka! Igaza van,Médi néni nem volt a legbarátságosabb hőlgy, de súlyos oka volt.Szerintem nagyon boldogtalan volt.Ezt azonban nem kellett volna a kuncsaftokkal éreztetni.