A Bányászkereszt az 1940-es évek elején

Hozzászólok
A Bányászkereszt az 1940-es évek elején

Honlapunkon több ízben mutattunk már képeket abból az ismeretlen turisták által készített fotóalbumból, melyből ezúttal egy újabb felvételt adunk közre - a teljes sorozat a kép feletti vonatkozó címkére kattintva érhető el.

A túrázók barangolásaik során a Bányászkereszthez (Grubenkreuz) is ellátogattak, melynek történetéről Pölcz János erdész, brennbergi lakos elmondása alapján Becher Nándor "Mesél a brennbergi múlt" című kötetében a következőket jegyezte le:

"A Büdös -forrástól a régi ritzingi úton dél felé haladva, [445 méter] tengerszint felett érjük el a Bányászkeresztet. Egy régi osztrák rendelet biztosította a földműves családoknak, hogy a községi erdőből évente egy meghatározott területen ritkításSal kitermelhessék téli tüzelőjüket. A 19. század kezdetén egy sopronnyéki Gruber nevezetű házaspár fát termelt külön a részükre kijelölt helyen. A házaspár egy alkalommal magával vitte az erdőbe négy éves kislányát is, aki egész délelőtt a közelünkben lévő erdei tisztáson játszott. Délben a család megette szerény ebédjét. A kislány elfáradt, álmos lett. Édesanya lefektette, egy kendővel betakarta és a kislány elaludt. A szülők tovább végezték munkájukat. Késő délután hazainduláskor a kislány nem volt sehol. Keresték, kiabáltak neki, de a kislány nem jelentkezett. Másnap is keresték, de sajnos nem találták. Két napra rá ezen a területen magas rangú urak vadásztak. Az egyik vadász mozgást hallott egy bokorban és megemelte a puskáját, de a mellette álló vadász nem engedte lőni. Odamentek a bokorhoz, látták, hogy az elveszett kislány ül ott. A szülők hálából és emlékül egy kápolnát építettek azon a helyen, ahol a kislányt megtalálták."

Az 1942-ben készült fotón az emlékhely rendkívül rossz állapotban látható, akik napjainkban felkeresik az 1997-ben felújított Bányászkeresztet, szerencsére sokkal jobb állapotban láthatják. Pontos helyét a kép melletti ikonra kattintva térképen is megmutatjuk.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1942

Más források 511 illetve 512 méteres tengerszint feletti magasságot említenek. A bejegyzésben bemutatott fotó készítője 444 méteres magasságot jelölt meg a felvétel mellett az albumban.

Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Becher Nándor: "Mesél a brennbergi múlt" p.66-67.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1942
1931 turista térképre
3260-5647
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2020. március 14.

Hozzászólások

Hárs Olivér képe

Ezek szerint nem is bányászkereszt, hanem a családról nevezték el?