A Bástya tér

Hozzászólok
A Bástya tér

A Soproni Szemle 2010/1 számában Veöreös András közölt egy írást "Soproni várfalséta. Aktuális műemléki kérdések Sopron belvárosában" címmel. Íme egy idézet az említett írásból: "A nagyrondella a második világháború pusztításai során került felszínre, addig épületek takarták a várfalnak ezt a szakaszát is. A hatalmas, félkör alakú bástya a városfalak egyik legfiatalabb eleme. Lackner Kristóf polgármestersége idején épült a 17.században.[...]A világháború utáni helyreállítások során a menthetetlenül elpusztult épületek helyén alakult ki a mai Bástya tér, melynek látványába a Winkler Oszkár tervei alapján épült modern, háromemeletes lakóház is szervesen illeszkedik." A képen még az "OTP-ház" nélkül látható a terület.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek
Forrás: 

Soproni Szemle - 2010/1.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1952
Évszámos térképre
6266-2209
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 23.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

No, meg a várfal elomlása előtt...

Horváth Péter Pál képe

'50-es évek vége. Mire jöhettek a "sógorok " - '63 után itt már rend volt, és a várfalat több éves nyövényzet (borostyán ?) borította.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Igen, valóban az 1950-es évek, javítottam is, köszönöm.

Ősz Zoltán képe

Itt volt kiállítva - ha jól emlékszem, 1962-ben - Góliát, a 22 méteres óriásbálna, akkor még ilyen állapotban volt.
Csak érdekességként: állítólag egyfajta "trójai faló" volt, a hatalmas trailer, ami vitte, csak bizonyos utakon tudott közlekedni, ezzel tudták felmérni, merre közlekedhetnének háború esetén a hasonló méretű rakétaszállító járművek. Persze, lehet ez is csak városi legenda