A Berzsenyi gimnázium ballagása 1962-ben

Hozzászólok
A Berzsenyi gimnázium ballagása 1962-ben
A Berzsenyi gimnázium ballagása 1962-ben

Dr.Schöberl Miklós Bélától kaptuk ezeket a felvételeket, melyek a Berzsenyi Dániel Gimnázium – Líceum – diákja az 1962. május 12-i ballagáson a Deákkútról visszafelé vonulnak az iskola felé.

Az első fotón a Deák téren vonulnak a diákok. Érdemes megfigyelni a kép hátterében látható foghíjat, mely kapcsán a képek küldője így írt: „: A ’60-as évek elején tanácsi rendelettel kötelezték a házhely tulajdonosokat a beépítésre. Mivel sokuk nem volt képes az építési előírások teljesítésére, a telket szabad akaratból, vagy peres úton arra kényszerítve eladták az időközben megnövekedett lakásigények kielégítésére a különböző vállalatoknál és intézményeknél működő KISZ szervezésében indult lakásépítési akcióra jelentkezők számára. Ily módon épült be a képen látható foghíj, meg még egy, a téren kicsit lejjebb valamint a Csengery u és Batsányi u sarka. A leendő tulajdonosok mindenféle segéd- és egyéb munkával járulhattak hozzá az építkezéshez. Volt ahol azt. hogy az egyforma lakások közül ki melyikbe költözhet be, azt sorsolással döntötték el. (Mint pl. a képen látható foghíj beépítése esetén)” /A visszaemlékezés egy, 1974-ban elsők között beköltöző és ma is ott élői lakó információja alapján született./

A második felvétel készítésének helyszínét nem sikerült azonosítani, a képen többek közt a felvételek küldőjének húga is látható.

Az évfolyam bolondballagásáról itt találnak két felvételt.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1962. május 12.
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1962
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. november 24.

Hozzászólások

Both István képe

A második képen a fehérkabátos lány mögött sötét kabátban Major Erzsi unokanővére, Hauer Ilse látható.