A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A "borgőzös" Várkerület 23-as számú ház

Hozzászólok
A Várkerület 23.
Schiff B. Fiai számlája
A Várkerület 23-as számú ház kapuja

Az idősebb soproniaknak, ha rápillantanak a Várkerület 23-as számú házra, valószínűleg első gondolataik egyike lesz, hogy itt működött egykor az Ínyenckedő. Különösen igaz lehet ez akkor, ha olyan fotón látják a házat, ami még a "szépemlékű" vendéglátóhely idejében mutatja az épületet, ahogy G.Nagy Béla itt bemutatott felvétele is. Ha azonban egy kicsit elmélyedünk a ház történetének lapjai között, hamar fény derül rá, hogy a jó soproni borok illata nemcsak az 1970-es évek után és nemcsak az üzlet falait járta át az 1846-ban mai alakját elnyerő épületben.

Flandorffer Ignác 1845-ben vásárolta meg az egykor itt állt egyemeletes házat illetve a szomszédos katolikus konventházból egy házrészt, majd Hild Ferdinándot bízta meg az épület átalakításával. A várkerületi Flandorffer-ház lett eztán a központja a Flandorffer cég vegyeskereskedésének és borkereskedésének is.

Napjainkban ennek az épületen már nincsen jele, nem őrzi emléktábla vagy felirat sem a cég illetve az egykori neves tulajdonos emlékét. Az övét nem, de a ház későbbi urai gondoskodtak róla, hogy nevük a mai napig dísze legyen a homlokzatnak. Az 1824-ben a Schiff család által alapított Bor- és Szesznagykereskedés, Ecet-, Rum-, Likőr- és Gyümölcspálinkagyár egykori székhelyének mementójaként a bejárat felett ugyanis ma is olvashatjuk:"Schiff B. Fiai. Alapíttatott 1824." (ld. 3. kép)

A borgőzös emlékek egyetlen megmaradt látható hírnöke ez a pár kőbe vésett szó - és német megfelelőik. Ami pedig csak a szívek mélyén, a szemnek nem láthatóan rejtőzik, az az egykori Ínyenckedő vendégeinek megőrzött emlékfoszlányai. Ha Önöknek is vannak ilyen, kérjük, osszák meg őket velünk. Ha pedig erre járnak, emeljék fel a tekintetüket a kapuív felé és pillantsanak rá a feliratra.

S ha már felirat. A Schiff család vállalkozása pálinkát is készített, s nem kell messzire menni a városban, hogy megtaláljuk két szintén és méltán híres, hasonló profilú egykori ecet- és pálinkagyár épületeit - árulkodó jel jutott mindkét házra. Pár perc járásra a Balfi úton áll a Zettl család egykori gyárának épülete, míg a Várkerületen továbbhaladva, már majdnem a Széchenyi térnél a Hillebrand család cégének egykori székhelye. Mindkét épülethez érve ismét érdemes magasra szegezni a tekintetet: a Balfi úton a cégalapító, Zettl József neve olvasható a homlokzaton, míg utóbbi házon szintén az alapító, Hillebrand V. (ince) neve látható valamint néhány, rangos kiállításon elnyert elismerés másolata.

Egy retro vendéglátóhelytől indultunk, magunkba szívtunk némi szeszgőzt és megidéztünk négy neves soproni családot. Egy fotó, majd' másfél évszázad emlékeivel. Ha szívesen kalandoznának tovább is, kattintsanak a pirossal aláhúzott hivatkozásokra illetve a kép feletti címkék valamelyikére.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1927, 1970-es évek és 1993
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Horváth Zoltán: ifj. Flandorffer Ignác élete és munkássága (1816–1891) I. rész, Soproni Szemle 1994/4. p.6.
Döbrentey Károly, Szombathely, Üzleti levelezése (1925-1930) Schiff B. Fiai bor- és szesznagykereskedés, ecet-, rum-, likőr és gyümölcspálinkagyár, Sopron, Várkerület 24., 1927. - hungaricana.hu - Letöltve: 2018.12:28.-

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1927
1971
1993
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: G. Nagy Béla
A bejegyzés létrehozása: 2019. január 7.