A Borostyán cukrászda terasza

Hozzászólok
Borostyán cukrászda

A Borostyán cukrászda a Batsányi utca és a Deák tér sarkán álló épület földszintjén működött. Generációkon át volt népszerű találkozóhely, az egykor itt árult Coupe Jacques legendás édesség volt a soproni fiatalok körében. A cukrászda zenegépe pedig talán az egyetlen ilyen masina volt a városban. Helyén ma biztosító működik.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1963
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1963
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. március 27.

Hozzászólások

Csere Zsuzsanna képe

1970-ben rövid ideig a Borostyán cukrászda vezető helyettese voltam.Nagyon szép időszak volt.Híresek,keresettek volta a fagyik,a sütik,a legendás Coup Jacques,
amit nem csak a fiatalok kedveltek.Akkoriban vasárnap délután a családok sétáltak ,a kicsik alig várták,hogy betérjenek a Borostyánba,ahol annyi finomság mellett nézelődhettek,a szülők a teraszon üldögélve kortyolgathatták a kávét,frissítőt.
Valóban,volt zenegép,de élőzene is,nem is akármilyen.Kedvelt találkahelye volt az egyetemista fiataloknak is.
Nagy kár,hogy a vendéglátás hagyta ezt a hangulatos,a város lakosai által nagyon kedvelt cukrászdát más kezek által teljesen más jellegű társaság tulajdonába kerülni.A város szegényebb lett ezzel is.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Zsuzsanna, nagyon köszönöm, hogy ide is leírta ezeket a sorokat!

Friedrich Rezső képe

Mindig csak a Coup Jaques,(!) az Alexander koktél szóba se kerül??? Vagy a White Lady??? :-)

Csere Zsuzsanna képe

Természetesen beszélhetünk róluk,de az már az esti szórakozáshoz kapcsolódott...:)

Friedrich Rezső képe

Persze, persze, de a múltkor a FB-on a Coup Jaques "alaposan" ki lett "vesézve"... (min 20 komment) :-)

Csere Zsuzsanna képe

Igen,olvastam..:)
Azért elég újdonság volt akkor Sopronban,a koktélokat viszont aránylag jól ismerték már az emberek.Regét lehetne írni a fogyasztásról,este nehéz volt az üzletet bezárni,pedig akkor még szigorú szabályok szerint a rendőrbácsi ott posztolt este 10-kor.....:)

Tarcsai Mária képe

Én is imádtam a Borostyán cukrászdát a megnyitásától kezdve. Sok kellemes délutánt eltöltöttem ott. Különösen örömet okozott, hogy néha országosan ismert színészeket hívtak meg, akik beszélgetős műsort adtak. Az ifjúság színe-java megtalálható volt itt.

Moser Aranka (Pauliné) képe

Valóban az épület amolyan hatvanas évek de nekünk akkor új volt és érdekes. Emlékszem,hogy a Borostyán cukiba a bejárattól jobbra egy-két lépcsőn kellett felmenni ahol kicsi asztalkák voltak és székek. A barátnőmmel néha vasárnaponként,szépen felöltözve, kaptunk a Szüleinktől 10 Ft.-ot, hogy vegyünk rajta valamit esetleg menjünk moziba (15h-17h-ig). Én személy szerint nyáron a puncs és vanília fagyit kedveltem és rendeltem. De ősszel alig vártuk, hogy legyen gesztenyepüré, mert az olyan finom volt tejszínhabbal a tetején! Azért azt is el kell mondanom, hogy mindig nagyon feszélyezve éreztük magunkat nem voltunk hozzá szokva,hogy beüljünk valahová szülők nélkül.

Tarcsai Mária képe

Akkor én valóságos Krőzus voltam hozzád képest. Mint dolgozó nő, megengedhettem magamnak, hogy moziba is menjek, utána pedig cukiba....

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Jó ezeket a történeteket olvasni, köszönöm szépen mindenkinek!!

Keresztes Rózsa képe

Nekem két korszak kötődik ehhez a cukrászdához: egyik, amikor még kislányként anyukámmal mentünk fagyizni, nekem a kedvencem a puncs fagyi volt, mazsolával, talán még egy kis rum is lehetett benne?
A másik korszak, amikor már fiatal felnőttként barátnőkkel mentünk beszélgetni, és az a bizonyos Coup Jackes nekem is emlékezetes. (Ebben már biztosan tudom, hogy volt némi alkohol...)

Csere Zsuzsanna képe

Igen, a Coup Jacques-ben Cherry van.A puncsfagyi valóban isteni volt,de a többi is ízlett mindenkinek.

Tarcsai Mária képe

Ott minden finom volt, és jó volt ott lenni. Azóta sincs ilyen jó cukrászda Sopronban. Emlékszem, néha háromszor-négyszer is visszamentünk, hogy helyet találjunk. Az a kellemes zsibongás jó emlékeket ébreszt bennem....

Károlyi Csaba képe

A '80-as években pedig a legendás Radír group törzshelye volt. :-)

Schmidel Johanna képe

Szép napot!
Az itt kommentelők segítségét és együttműködését szeretném kérni a szakdolgozatomhoz, amelyet a " Soproni kávéházak és cukrászdák" címen írok. A Borostyán cukrászdáról szeretnék több információt.szerezni. A nyitásról, tulajdonosról, a cukrászdában kapható termékekről, a vendégkörről és személyes élményekről is. Ha szívesen mesélnének a cukrászdáról,esetleg még több fotó kerülne elő kérem jelezzék. Köszönöm előre is!