A Börzsey-ház egykor

Hozzászólok
A Börzsey-ház egykor

A Várkerület 53. szám alatt álló épületet Hárs György építész tervezte 1934-ben. Angyalfi Andor felvételén talán valamikor az 1950-es években látható az épület - sajnos a kép készítésének pontos dátuma nem ismert. Az alsó szinten látható üzletben a fotó készítésekor a "Szabó Kisipari Termelő Szövetkezet" - szó szerint - működött. A kirakatban az "Éljen a VIT" felirat olvasható. Részlet a wikipedia vonatkozó szócikkéből: "A Világifjúsági Találkozó (közkeletű rövidítéssel VIT) a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség által szervezett baloldali ifjúsági világtalálkozó. Legelőször a II. világháború után, 1947-ben rendezték meg. A legnagyobb VIT 1957-ben volt Moszkvában, amikor 131 országból 34 000 fiatal gyűlt össze. A hidegháború ideje alatt a kommunista tábor egyik propagandaeszközeként használták fel a rendezvényt."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1955
Évszámos térképre
6315-2115
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Angyalfi Andor
A bejegyzés létrehozása: 2014. március 25.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Talán az 1949-es. budapesti VIT-et élteti, ami igen nagy esemény volt hazánkban.

Major Éva képe

A '70-es '80-as években az üzlethelyiségben bútorbolt működött, majd a '90-es években emlékeim szerint, lakberendezési cikkek boltja lett. A bútorboltban egy nagyon magas, udvarias, szemüveges fiatalember dolgozott, aki a későbbi évtizedekben is jellegzetes alakja maradt a városnak.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A neve nem ismert esetleg?

Tarcsai Mária képe

Ismerem őt: Knabel József, valóban meghatározó alakja volt a Várkerületi üzleti világnak. Ma már nyugdíjas, gyakran találkozom vele.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Jó, hogy így megemlékezünk róla, köszönöm!

Dávid Ferenc képe

A bal felső sarokban fülkében álló Szűz Mária szobor emlékeztet arra, hogy ezen a helyen állt a 15-16. században a Várárokmenti Boldogasszony templom plébániaháza (így hívták, bár a templomnak nem volt plébánia-joga). Az 1532-ben lebontott templom maga ezzel a házzal szemben állt a várkerületen. Falait még nem keresték, s nem találták. Itt-ott elhangzó vélemények a Mária oszlop helyén sejtik az épületet, a Mária oszlop azonban nem a templomot, hanem a szégyenoszlopot váltotta.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ferenc, nagyon szépen köszönöm!

Tarcsai Mária képe

Azt olvastam, hogy a templomot azért bontották le, mert a városatyák féltek, hogy a Bécs ellen vonuló török had onnan sikeresen támadni tudja a várfalat, tehát a várost. Ugyanezen oknál fogva a Szent Mihály templomot is lebontásra ítélték, de két papja sikeresen megmentette. Végül is a törökök a várfalon kívüli területet feldúlték, de a várost nem tudták elfoglalni. Talán Jurisics Miklós kőszegi várkapitány hősies várvédésének is közel lehetett ehhez....

Harkai László képe

Ennek a bútorüzletnek volt még nélkülözhetetlen,,kelléke'' a platós lovaskocsijával a bútorok házhoz szállítását végző Ruzsovits bácsi a jellegzetes tányérsapkájában!