A Buschenschank

Hozzászólok
Buschenschank

"Ha végigsétálunk Sopronban vagy a Soproni Borvidék bármely más településén, nagyon gyakran találkozhatunk a házfalról lelógó fenyőgallycsomóval. De mit is szimbolizál ez pontosan? Ezek olyan borkimérést jelölnek, melyekben saját bort értékesítenek. Ha fenyőgallycsomó van a ház oldalán, az adott helyen újborral várják a vendégeket; szalmakoszorúval vagy szalmaköteggel pedig saját óbort kimérő vendéglátóhelyre próbálják meg felhívni a gazdák az arra járók figyelmét. A fenyőgallyat vagy szalmakoszorút fehér és/vagy vörös szalaggal kötik át attól függően, hogy az adott helyen fehér- és/vagy vörösbort lehet-e kapni."

Érdemes még hozzátenni, hogy a Buschenschankok olyan borkimérések voltak, ahol a gazdák a saját házaikban mérhették a borokat, jelentős adókedvezménnyel, egészen 1946-ig. Az óbor mérését olykor kereszttel is jelezték, ha pedig egy boros palack is lógott a cégéren, az annyit jelentetett, hogy üveges bort is lehetett vásárolni.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek
Forrás: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1965
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Diebold Károly
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

A fotó készítője: Diebold Károly (Kari bácsitól /dr. Friedrich Károly/kaptam a fotót.)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Rezső, ez saját képeslap.

Friedrich Rezső képe

Bocs, akkor nekem egy "nem képeslap" hátú változat van meg, Karibácsitól...ráadásul kisebb is mint a képeslapok formátuma.

Tarcsai Mária képe

Még azt is hozzá lehet tenni, ha ég a lámpa a borkimérés felett ,akkor pillanatnyilag nyitva van, ha nem ég a lámpa akkor nincs nyitva. Ez a szokás a mai napig fennáll....

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a kiegészítést.