A Deák téri időjelző és a tervezője

Keresés az archívumban

A Deák téri időjelző korabeli képeslapon
A Deák téri időjelző korabeli képeslapon
1
Eredeti méret
Az időjelző tervezője, Jaluschka Lajos
Az időjelző tervezője, Jaluschka Lajos
2
Eredeti méret

Dr. Printz Ferenc a Szépítő Egyesület elnöke 1911. március 28-án fordult beadvánnyal a városi tanácshoz annak tárgyában, hogy a Deák téren időjelző házikót állíthassanak fel. Minthogy az építkezés nem a város költségvetését terhelte, nem gördítettek akadályt a megvalósítás útjába, s széles városi összefogással felépülhetett a Jaluschka Lajos városi főmérnök által tervezett kis tornyocska a sétatéren.

Az 1880-ban Lövőn született Jaluschka úr nevére kevéssé emlékszik az utókor, noha egykor Sopron város neves polgára, számos tisztség viselője volt.

Soproni középiskolai tanulmányai majd a Műegyetem elvégzése után 1910-ben lépett Sopron város szolgálatába, egészen pontosan a mérnöki hivatal dolgozója lett, majd Sopron város főmérnöke. Mindössze egy éve dolgozott a városban, mikor az időjelző házikó építésének ötletét Panuska József, a Szépítő Egyesület pénztárosa felvetette.

Az I.világháborúban hadnagyként, majd főhadnagyként szolgált, 1921-től pedig már ismét Sopron városáért dolgozott mint a Vízmű igazgatója, - nevét később Jámborra magyarosítva - egészen 1946-ig. A két háború között a Városszépítő Egyesület alelnöki tisztét is betöltötte.

Az időjelző házikó tervét 1988/4. számában közölte a Soproni Szemle, a kiadvány a Kapcsolódó és ajánlott linkre kattintva érhető el. Ugyanitt egy másik linkre, a Soproni Vízmű Zrt. oldalára kattintva az egykori igazgató kézjegye is megtekinthető.

A házikóról további képeslapok és fotók érhetők el a képeslap feletti "Időjelző" címkére kattintva.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1920-as évek
Forrás

Szabó Jenő: A Soproni Városszépítő Egyesület története, Soproni Szemle, 1983/2.
Várkúti János: Kiegészítések Sopron meteorológiai múltjához, jelenéhez / I. A Május 1. téri (volt Deák téri) „Időjelző házikó”, Soproni Szemle, 1988/4.
Halász H.Imre szerk. : Soproni és Sopronmegyei fejek, 1930.
Portré: Halász H.Imre szerk. : Soproni és Sopronmegyei fejek, 1930.

Szerző
1920
1825-2057
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 1.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.