A Déli pályaudvar peronjai

Keresés az archívumban

A Déli pályaudvar
Eredeti méret

A korabeli képeslapon a Déli pályaudvar peronjai láthatók. Erre a pályaudvarra érkezett 1884-es soproni látogatása során I. Ferenc József is, melyről Dávidházy István a következőket írta:

"Az Oedenburger Zeitung 1884. május 29-i, csütörtöki száma napi hírben tudatja olvasóival, hogy Őfelsége a király budapesti tartózkodása befejeztével reggel fél hétkor érkezik kíséretével Bécsbe. Ugyanezen lapszám Helyi Hírek rovatában hivatalos helyről vett értesítés alapján jelenik meg a szombat-vasárnapi soproni királylátogatás programja. A királyt és kíséretét hozó délivasúti különvonat pontban fél nyolckor érkezik meg Sopronba. Ezt megelőzően egy lovastestőr század, az udvari gazdasági különítmény, négy hintó és 25 ló már csütörtökön 5 óra 30 perckor ugyancsak délivasúti különvonattal útnak indult Bécsből Sopronba."

A Déli vasút soproni állomásáról további képek és információk a képeslap feletti címkére kattintva érhetők el, míg az Ajánlott link alatt az idézett forrás teljes egészében elolvasható - benne a látogatás részletes programjával - , a Kapcsolódó bejegyzésekben pedig az a díszkapu is látható, melyen a király áthajtatott egykor.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Dávidházy István: I. Ferenc József Sopronban 1884. május 31–június 1.

Szerző
1910
435-1448
Évszámos térképre

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. március 25. 18:13

Amikor I. Ferenc József 1893-ban átutazóban ezen az állomáson kiszállt és az újság (Oe.Z. 1893 09. 16.) szerint tízezres lelkes tömeg láttán a köszöntő bizottságtól megkérdezte vajon a legutóbbi itt tartózkodása óta a város és a lakóssága ennyire megnőtt, még mindig nem egészen a képen látható épített környezet fogadta. Viszont még beérkezés előtt a vonatból megcsodált egy szép új épületet, a város saját pénzén megépített csapatkórházat, amiért elismerését fejezte ki.

Kovács Péter | 2018. március 25. 23:02

Dávidházy István. A Sotexban és később a Latexban Szombathelyen is együtt
dolgoztam Vele a Gyártmányfejlesztésen.

A bejegyzés létrehozása: 2016. december 21.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.