A Déli vasút indóháza és az étterem

Keresés az archívumban

A Déli vasút indóháza és az étterem
Eredeti méret

"A XIX. század vége felé főleg a fekete-fehér, majd a színes kőnyomással (litográf eljárással) készült képek váltak népszerűvé. A Postaügyi Világunió (UPU) 1878-as kongresszusán szabványosította a levelező- és a képes levelezőlapok méretét is, így a lapok méretét 140x90mm-ben határozták meg a régi 122x85mm helyett. Továbbá a díjszabást is egységesítették, amit a levéltarifa felében határoztak meg. Ebben az időkben jelentek meg a „Gruss aus….” (Üdvözlet….-ből) lapok is, melyek általában litográf eljárással készült lapok voltak, ahol a különböző díszítőelemekkel együtt az adott település nevezetességei (általában mozaikos elrendezésben) láthatóak. A század vége felé jelentek meg először a fényképek alapján készített tájképes lapok, valamint a művészi képeslapok is. Hazánkat 1896-ig külföldi, főleg német és osztrák kiadók látták el képes levelezőlappal." (Forrás)

A Déli vasút indóháza és az étterem egy 1908-ban postázott mozaiklapon.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1905

Hozzászólások

tamás tremmel | 2022. január 28. 18:57

A Déli vasút állomás egy szép épület volt mindig, de amikor mi bevonultunk katonának :nagyon nem akartunk:innen indult a vonat Lentibe akkor már nem volt olyan szép,már nem kívülről.hanem úgy általában az akkori fiataloknak Sopronba ez 1970 es évek elejére gondolok.De akkor nagy forgalma volt mer még sok ember dolgozott a környékbe sok gyár működött.Sorolhatnám sotex,fésűs.öntöde,állami gazdaság, sörgyár,és még sok más cég. Lehetne hasznosítani most is :Elővárosi vonalnak: talán jó lenne.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2022. január 29. 10:45

Szerintem ebből már állomás sosem lesz, ha jól sejtem, már rég magántulajdonban van.

tamás tremmel | 2022. január 29. 17:56

Óhatatlanul arra gondolok,hogy már történtek: csodák: például Ágfalvi úti lakópark vagy a Jereván vagy maga Sopron városának nagysága .Külterületekből városrészek születtek én így gondolom.

A bejegyzés létrehozása: 2022. január 28.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.