A Déli vasút indóháza és az étterem

Hozzászólok
A Déli vasút indóháza és az étterem

"A XIX. század vége felé főleg a fekete-fehér, majd a színes kőnyomással (litográf eljárással) készült képek váltak népszerűvé. A Postaügyi Világunió (UPU) 1878-as kongresszusán szabványosította a levelező- és a képes levelezőlapok méretét is, így a lapok méretét 140x90mm-ben határozták meg a régi 122x85mm helyett. Továbbá a díjszabást is egységesítették, amit a levéltarifa felében határoztak meg. Ebben az időkben jelentek meg a „Gruss aus….” (Üdvözlet….-ből) lapok is, melyek általában litográf eljárással készült lapok voltak, ahol a különböző díszítőelemekkel együtt az adott település nevezetességei (általában mozaikos elrendezésben) láthatóak. A század vége felé jelentek meg először a fényképek alapján készített tájképes lapok, valamint a művészi képeslapok is. Hazánkat 1896-ig külföldi, főleg német és osztrák kiadók látták el képes levelezőlappal." (Forrás)

A Déli vasút indóháza és az étterem egy 1908-ban postázott mozaiklapon.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1905
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2022. január 28.

Hozzászólások

tamás tremmel képe

A Déli vasút állomás egy szép épület volt mindig, de amikor mi bevonultunk katonának :nagyon nem akartunk:innen indult a vonat Lentibe akkor már nem volt olyan szép,már nem kívülről.hanem úgy általában az akkori fiataloknak Sopronba ez 1970 es évek elejére gondolok.De akkor nagy forgalma volt mer még sok ember dolgozott a környékbe sok gyár működött.Sorolhatnám sotex,fésűs.öntöde,állami gazdaság, sörgyár,és még sok más cég. Lehetne hasznosítani most is :Elővárosi vonalnak: talán jó lenne.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Szerintem ebből már állomás sosem lesz, ha jól sejtem, már rég magántulajdonban van.

tamás tremmel képe

Óhatatlanul arra gondolok,hogy már történtek: csodák: például Ágfalvi úti lakópark vagy a Jereván vagy maga Sopron városának nagysága .Külterületekből városrészek születtek én így gondolom.