A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A Dunántúli Turista Egyesület

Hozzászólok
Muck - messzelátó

A Dunántúli Turista Egyesületet (DTE) 1903-ban alapították. Az egyesület legfőbb céljának az idegenforgalom fellendítését tartotta. Már 1906-ban komoly lépést tettek a cél elérésnek érdekében, amikoris a Nyíresen felavatták a Schiller János tervei alapján készült Muck-messzelátót.1911-ben jelent meg az egyesület tiszteletbeli elnökének, dr.Thirring Gusztávnak a Sopron és a Magyar Alpok című "úti kalauza", mely az addigi legátfogóbb leírást nyújtotta a városról és környékéről. A DTE 1924-ben építette meg a szánkópályát, melynek végében már akkor melegedő házikót is nyitottak. Ezt kibővítve 1927.június 12.-én adták át a DTE elnökéről elnevezett Hatvan Ferenc turistaházat, melyet később több ízben bővítettek. 1937-ben a Muck-messzelátó mellett dr. Pineczich István ügyvédről és országgyűlési képviselőről elnevezett menedékházat avattak. Az egyesület a háború után megszűnt.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1906
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Kubinszky Mihály: Idegenforgalmi létesítmények a Lőverekben-Soproni Szemle-2001/3

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1906
1931 turista térképre
3810-4993
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 1.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Külön öröm számomra, hogy a Soproni Hegység és a természetjárás is szerepel a Sopron anno honlap témái között. Na, ide sok képet tudok majd ajánlani, mert 1958. óta szervezett természetjáró vagyok.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Várom!!:)

Sáros Viktor képe

Csatlakozom Mónikához. Én is szívesen látnám itt az e témába illő fényképeit.

Ősz Zoltán képe

Még valamikor a '70-es évek elején voltunk ott rádiózni a Sopron Városi Rádió Klubbal kitelepülésen (Polni Den), akkor már csak a tégla torony állt csonkán, a terasz részén volt felépítve a sátrunk, de az őrsön aludtunk. Ez még keményen a vasfüggöny ideje volt, mai napig érdekes emlékem.