A Fekete sas

Keresés az archívumban

Az egykori Fekete sas fogadó épülete
Eredeti méret

Az épületben működő fogadó 1739-ben Oroszlán, később Arany oroszlán néven szerepel a krónikákban. A hely arról volt "nevezetes", hogy "laza személyek gyülekezete" látogatta, ráadásul még táncmulatságokat is tartottak itt. A sorozatos botrányok után a tulajdonos 1780-ban eladta a házat Hellbich Józsefnek, aki az átépítés után a fogadót Fekete sasra keresztelte át. A Fekete sas a a 20. század elején megszűnt, így a róla korábban elnevezett Fekete sas tér neve is Sas térre változott.

Csatkai Endre így írt az 1700-as évek végén történt névváltoztatás kapcsán: "Lényegében mindegy volt, hogy az állatok királyának, vagy a madarak királyának cégére alatt issza le magát a sárga földig a teremtés koronája."

A homlokzaton később elhelyezett emléktábláról ide kattintva olvashatnak.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1964
Kapcsolódó bejegyzés
Forrás

Csatkai Endre: A soproni vendégfogadók a 16/19. században - Soproni Szemle, 1966/3.

Szerző
1964

Hozzászólások

Harkai László | 2018. szeptember 25. 20:03

Érdekes,a képen látható tej.illetve húsbolt helyén ma Fekete Sas,míg a Rózsa utca elején Oroszlán néven üzemel(t) vendéglátó egység.Mindkettőre illett a ,,laza személyek gyülekezete''jelző,illetve a sárga földig történő leivás esetének fennforgása!Utóbbiról első kézből származó információm vannak,hiszen(hogy,hogy nem)itt is dolgoztam hajdanán!A képen viszont a legszebb a Skoda Felicia kabrió!

Harkai László | 2019. november 2. 22:06

Nem mellesleg ez a kabrió az akkoriban a képen látható húsboltot üzemeltető Wittman Feri bácsi tulajdonát képezte!

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 20.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.