A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A Ferenczy János utca és a Mező utca találkozása 1938-ban

Hozzászólok
A Ferenczy János utca és a Mező utca találkozása egykor

A fotón a mai Ferenczy János utca és a Mező utca találkozása látható Rados Tamás OSB felvételén 1938-ban. A Ferenczy János utcát ekkor - 1934-től - gróf Klebelsberg Kuno utcának hívták. A kép jobb oldalán látható épületben, mely ma a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának ad otthont, a felvétel készítésekor a Szent József-intézet működött. Az intézetről további bejegyzéseket a fotó feletti Szent József-intézet címkére kattintva találnak.

Az intézmény elnevezésénél a korabeli képeslapok párhuzamosan használják a Szent József Intézet illetve a Szent József-intézet írásmódot. Honlapunkon bejegyzéseinkben utóbbit használjuk.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1938
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1938
Évszámos térképre
3306-1067
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. november 7.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Még az '50-es évek végén is itt találkoztak reggelente a Táncsics utcai tehenek az Új-teleki utcaiakkal, hogy együtt vonuljanak a bécsi-dombi legelőkre. Majd a délutáni órákban - érzékeny búcsú után - innen ballagtak hazafelé az istállójuk felé. (Hogy honnan tudták hol laknak?...)

Friedrich Rezső képe

Mi meg, ugye Péter, balra vettük az utunkat hazafelé... (Mező utca 14.)

Horváth Péter Pál képe

Üdv Rezső!
Hát amikor nem hátulról, a kertek alatt...

Tarcsai Mária képe

Nem minden tehenet hajtottak erre. A mi házunkban is "lakott" egy tehén, a Schuh poncichter család jószága volt. Az Újteleki utcán jött reggel a csorda és haladt az Ógabona tér irányába. A tehenek már a kapuban vártak és szép sorban csatlakoztak a csordához. Az Ógabona térnél jobbra fordultak, be a Lackner Kristóf utcába és fel a Patak utcán, onnan a Bécsi dombra. Sokszor kísértük el a csordát különösen a nyári iskolai szünetben. Legtöbbször a kiserdő utáni viszonylag sík területen legeltek. Most bezzeg áthatolhatatlan dzsungel, ösvényekkel, sitt lerakó helyekkel stb. A régi védettsége odavan..... késő délután (még világosban) ugyanezt az utat tették meg visszafelé, és a saját otthonuknál a tehenek leváltak a csoportról. Való igaz, hogy sosem tévesztették el.... Egy óra múlva mehettünk a friss tejért Schuh nénihez...

Both István képe

1955-től 1959-ig szemben, a két utca elágazásában lévő, Mező utca 17. szám alatti lakóépület második emeletén laktunk. A fotó jobb oldalán hátrébb látható épületben működött a Kellner Sándor általános iskola.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nem kevered a Deák téri suli nevével? Vagy egykor ezt is hívták így?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Milyen sok a Mező utcai errefele... A dédszüleim és a nagyszüleim is ott laktak, talán a 18-ban, most nem emlékszem pontosan a házszámra, de a Gombóc-ház oldalán, valahol középen. És az '50-es években tuti, mert anyukám kislányként nagyon sok Mező utcai fotón szerepel. Még a végén kiderül, hogy kicsi ez a város....:)

Horváth Péter Pál képe

Hát csak majdnem a keveredés, mert 1971-ben lett a Deák téri Kellner. A " jobbak" a régi Kellnerbe jártak, ha nem jöttek a tehenek...

Horváth Péter Pál képe

Vajon mi lehet a jobb oldali deszkakerítés mögött?

Horváth Péter Pál képe

Ja, még egy érdekesség, kb. 1885-1990 között itt volt Sopron belső határának egyik sarokpontja.

Friedrich Rezső képe

A "talán a 18-ban" tényleg "talán", mert a Gombóc-vár, a páratlan oldal...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Aztán persze rájöttem, mivel unokaöcsémék a túloldalon laknak és ők egy páros számú házban... :)

Friedrich Rezső képe

Én "csak" az 1963-1970 "tartományban volta "Mező utcai"...

Tarcsai Mária képe

Éppen ma egy hete jártam ere a déli órákban és láttam, hogy teljes renoválás alatt áll a Gombócvár. A belseje szét van kapva, az ablakon keresztül az eget látni. Remélem ugyanolyan állapotban állítják helyre.

Both István képe

Kedves Móni! Nem tévedtem, valóban a Kellner volt, oda jártam 4. osztálytól a 8. osztályig. Tacsihoz szólva, sajnos már az '50-es években is nagyon rossz állapotban volt a Gombócvár. A második emeleten minden esős napon beáztunk, a konyhánkat padig dúcok "díszítették". Gyerekként azonban testvéremmel együtt jól éreztük magunkat ebben a házban és az udvarán.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Én vagyok túl fiatal...:)

Tarcsai Mária képe

Móni, ez egy relatív fogalom. Volt idő, mikor a munkahelyemen én voltam a legidősebb, ugyanakkor a baráti társaságomban a legfiatalabb. Ott mindenki letacskózott, a munkahelyemen meg mindenkit lelőttem, aki le mert nénizni engem :).... Na, ezt add össze.....

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Egyet kell, hogy értsek.:)

Both István képe

Így van, csak helyeselni tudok és ez a jó, ezért vagyunk mi, "öregek", akik a még meglévő emlékeinkből adhatunk át valamit a fiataloknak. A Mező utcai ismerősökhöz még annyit fűzök, hogy velünk szemben lakott a Márkus család. Három gyermekük volt: Feri, Pisti, és Bandi, akikkel baráti kapcsolatunk alakult ki.

Tarcsai Mária képe

Lehet, hogy a Várfalnál mi még háborúztunk is egymással? Mivelhogy ilyen is volt...... mi voltunk a várvédők, a kintiek meg az ostromlók.... (Újteleki utcai csapat kontra Vitnyédi utcai csapat) nagyon jó szórakozás volt. Szerencsére nagyobb kárt nem tettünk egymásban.

Both István képe

Kedves Tacsi! A Várfalnál sokszor játszottunk, de a csatára nem emlékszem. Lehet, hogy itt, de lehet hogy a Rózsa utcában találkoztunk. Évekig jártam vissza a barátomhoz a Rózsa utca 10-be.

Horváth Péter Pál képe

Miután a a NET-en ismét előkerült a szemben látható "Gombócvár" épületről az infohiány, ide is beírom, amit már egyszer régen megosztottam: a népnyelven „Knedlburg”-ként (Gombócvár) emlegetett Mező u. 27. sz. épület, melynek terveit Handler Ferdinánd készítette. Nagelreitter Boldizsár kőműves pallér részére. A tervek egy egyszerű lakóházat mutatnak. Különlegességet csupán az ad az épületnek, hogy a kivitelezésnél különböző méretű égetett agyaggolyók százait falazták be az épület párkányába, ablakainak szemöldök párkányába és mindenhová, ahol csak díszíteni lehetett ...

Tarcsai Mária képe

Éppen tegnap fotóztam le a frissen renovált gombócvárat, szép l ett, bár erősen hiányoljuk a névadó gombócokat! Kép itt:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210553471568784&se...