A Festőház

Keresés az archívumban

A Festőház
Eredeti méret

Az 1958. évben megjelent Soproni Szemle 136. oldalán mint az 1904-ben lerombolt Soproni Festőház főhomlokzata jelenik meg. Máshol 1905 az évszám. Itt az oldalon levő felső felvétel alighanem a ház hátsó fertálya. Kár, hogy a körülvagdosott reprókról így hiányzik minden írásbeli felvilágosítás. A sopronanno.hu eredeti felvételt közöl, s erről olvasható, hogy a fotót 1899-ben ezüst éremmel tüntették ki Nizzában, s küldője Kummert L. Sopron. Az Interneten további képeslapokat találtam ezen név alatt, sőt már "utóda" is feltűnik. Egy másik közlésben a Szélmalom utca 13-as ház "ma is Wasserhaus néven szerepel".

A Festőházban az Ikva vizét használták fel a kékfestők és más posztósok termékeik festésekor a vízszükséglet kielégítésére, beosztás szerint, s akasztották ki a végeket a fent látható rudakra száradni. Németül Färber Haus. A Wasserhausról legújabb kori hirdetésekben találkoztam mint svájci kantonokban épült lakótelepekkel. A szót magát hiába kerestem a középkortól máig szótárakban, lexikonokban.

A környezetet jól ábrázolja a Tűzvész a franciák árnyékában c. 2007-ben készített pályamunkám XV. sz. Tábláján Hasenauer gondos helyszínrajza. A patak éles kanyarjában, a Färber (sic!) Haus előtt volt a lóúsztató. (Pályamunkám kézbe vehető a városi könyvtárban is.)

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1898 körül
Szerző
1898
2798-1272
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2014. szeptember 3. 21:20

Egy nagyszerű kép a Festőház nyugati (Ikvára néző) homlokzatáról a Major közből készítve.

Both István | 2014. szeptember 5. 11:55

A facebookon Rezső kérdéséhez (Blauer Montag) és Móni megjegyzéséhez kapcsolódva itt is beiktatom amit az interneten találtam: "Eredetileg középkori francia szokás volt a Bolondok Ünnepe, melynek sajátos szertartásait a templomban tartották Szent István napján (december 26.), Szent János napján (december 27.) és az Aprószentek napján (december 28.).
Ezeknek az ünnepeknek hazai meghonosodásáról írja Borsodi Bevillaqua Béla:
Ennek maradványa a német diákság „Bolondok Fejedelme” választása („Ich bin der Fürst von Thoren”) és a selmeczi „Seres Szamár” estéje, valamint a „Balek”. A „Bolondok” francia neve „Les Bleus” (Blőd, Bluff, Blöff), a német Plave, Plowe, a magyaros Plabun; innen ered a lőcsei „Plabun Montag”, a Blauer Montag. A névnek a kékhez semmi köze. „Ins Blaue hineinreden” azaz bolondot beszélni. A szokás, mint Heverdel Hétfő, Szentheverdel Napja, Korhely Hétfő élt magyar céhi életünkben. A Mesterlegény hétfőn délelőtt nem dolgozott. A vasárnapi céhi borozáson elrontott gyomrát serrel és savanyú korhelylevessel kúrálta.
A céhi fegyelem alól a „hét végén” (Week-end!) felszabadult Legény nem tudott azonnal visszatérni a rendes kerékvágásba. A Céhek és a Hatóságok üldözték a szokást, melynek délelőtti serezésein mindenféle céhbéli Legény együtt volt. Ezen alakultak ki az elmúlt századok kivonulásai (Streicherei, Strike)." Forrás: serteperte.blog.hu

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. szeptember 5. 12:30

István, nagyon szépen köszönöm!

Friedrich Rezső | 2014. szeptember 5. 13:55

Érdekes a dolog, mert én innen informálódtam, ahol sokkal praktikusabb magyarázatok olvashatóak: a fodrászok, múzeumok, vendéglősök hétvégi munkavégzése kerül első soron szóba. A volt NDK-ban még az utolsó évekig szokásban volt a pékségek hétfői zárva tartása. A "kék" szín említése is más összefüggésben kerül magyarázatra: a bőjti-hétfők templomi oltárai kék /violett/ takaróval lettek leterítve...aztán szóba kerül a kékfestők témája is, továbbá egy jiddis szófordulat is.
http://de.wikipedia.org/wiki/Blauer_Montag

Both István | 2014. szeptember 6. 11:34

Kedves Rezső! A Wikipédián én is megnéztem (egyébként valóban többféle magyarázata van), de nekem az általam idézett volt "szimpatikusabb".

Hollósy-Gecseg Attila | 2014. október 25. 10:31

Szerintem könnyen lehet, hogy a "Wasserhaus" elnevezés egyszerűen arra utal, hogy víz közelében állt az épület. Létezik Esslingenben egy Wasserhaus, ami igazából egy gát, ill. Zürichben a Wasserkirche nevét szintén arról kapta, hogy egy szigeten állt.

Patrix | 2022. január 19. 13:41

Örvendetes hír, hogy 2021. dec. eleje óta ismét látható a Festőköz német neve is (Färbergassl). Vagyis, az eddig egynyelvű magyar utcanévtáblák most már kétnyelvűek.

A bejegyzés létrehozása: 2014. szeptember 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.