A gázgyár szolgálati lakása

Hozzászólok
A gázgyár szolgálati lakása a Táncsics utcában

Bognár Gábornétól kaptuk ezt a felvételt, melyről így írt:"A gázgyári lakás a mi szoba ablakunkból készült, édesapám fényképezte Gátas Ferenc, de hogy pontosan mikor azt nem tudom. Ha jól emlékszem a hatvanas évek közepe felé építhették eléje azt a földszintes épületet irodáknak, ezzel szerinte teljesen tönkre téve a látványt. Tudtommal ma is áll az épület, csak nem látszik az utca felől."

A képhez kapcsolódóan a gázgyárról Horváth Péter Pál írt egy rövid összefoglalót honlapunknak:

"Az 1863-ban Debrecenben megvalósult gázgyár mintájára, Sopron városa is elhatározta gázgyár létesítését.1865-ben több ajánlat is érkezett. Az egyik vállalkozó céggel tárgyalásokat is kezdtek, ekkor állt nyilvánosság elé Flandorffer Ignác a terveivel. Mint bor-és fűszerkereskedő Bécsben tartott fenn irodát, ezt látogatván, ismerkedett meg a gázvilágítás előnyeivel valamint a gázgyártó vállalkozás hosszútávú jövedelmezőségével. Ezért vállalkozókat keresett részvénytársaság alapításához. Az engedélyezések és az előkészületek után, 1866. július 23-án megindultak az építési munkálatoka Somfali út 12. alatt. A várossal 1866 dec.5-én írták alá a szerződést és december 31-én már üzemben volt a gyár. A gyár Somfalvi úti bejáratánál építették meg az üzemvezető lakását 1866-ban, melynek tervtől eltérő alápincézése többlet költséget jelentett.(Így viszont itt volt az irattár, később a KISz szervezet klubhelyiségei - 1960-as évek). Előnyös volt a gázgyár elhelyezése, mert Flandorffer Ignác irodájához közel létesült, aki annyira szívén viselte a gázgyár működését, hogy 64 éves koráig (1881) naponta meglátogatta az üzemet. Flandorffer telephelye, irodája Somfalvi út 5-7. alatt volt, és a villája az Amália udvarban állt, a telek Kossuth utcai végében."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1950-es évek
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Baumann:A soproni gázmű története Soproni Szemle 1981/1

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1952
4645-1924
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. március 13.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Én annyit tudok ehhez hozzátenni, hogy mivel édesapám 42 évig (+10 nyugdíjasként) ÉDÁSZ-os volt, rengeteget jártam az üzemben, dolgoztam nyári munkán, de az emlékeim szerint, a '60-as években a Köves igazgató úrék lakták. Ő az ÉDÁSZ vezetője volt abban a korszakban. Jártam is az épületben...

Dr.Luksander Antalné képe

Örömömre szolgált ez a kép, mert ebben az épületben látta meg a napvilágot a férjem 1961-ben, mint Köves Ferenc első kisunokája.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

1.) Amennyire előnyös volt a gázgyár helyének kijelölése Flandorffer Ignác számára, annyira volt az uralkodó ÉNY szélirány miatt előnytelen a város levegőtoisztasága szempontjából. (Ezt az ipartelepítési hibát később is elkövették)
2.) A kép bal oldalán látható un. üzemi épületet Winkler Oszkár tervezte 1939-ben.