A Gombócvár és Szent Sebestyén

Keresés az archívumban

A Szent József Intézet és a Gombócvár
A Szent József Intézet (jobbra) és a Gombócvár (balra) a mai Ferenczy János utcából fotózva (Zsabokorszky Jenő felvétele 1930 körül)
1
Eredeti méret
A Mező utca 27-es számú ház
A Mező utca 27-es számú ház az 1970-es években (G.Nagy Béla felvétele)
2
Eredeti méret
A Mező utca 27-es számú ház kapuja
A Mező utca 27-es számú ház kapuja az 1970-es években (G.Nagy Béla felvétele)
3
Eredeti méret
Szent Sebestyén szobra
Szent Sebestyén szobra mielőtt restaurálás után visszakerült volna eredeti helyére (a szerző felvétele, 2018)
4
Eredeti méret
A megújult szobor
A megújult szobor (a szerző felvétele, 2018)
5
Eredeti méret

Fejemben napi teendőim dobpergésére trappoltam a Mező utcán, mikor hirtelen Szent Sebestyénbe botlottam. Majdnem szó szerint. A 27. számú ház lelkiismeretes, lokálpatrióta tulajdonosa buzgó szeretettel tette rendbe a házát díszítő szentet. Ez a köznyelven Knedlburgként emlegetett jó kis Gombócvár őrzi a népi építészet romantikus emlékeit.

A terveket 1874-ben Handler József építész adta be, de fia Ferdinánd is közreműködött a rajzok elkészítésében. Az építtető és kivitelező Nagelreitter Boldizsár kőművesmester, mivel sajátját alkotta meg, több helyen eltért az eredeti elképzelésektől. A ház szerkezete megtartotta arányait, de sok kis kézzel formált, égetett és persze ehetetlen gombóckákat varázsolt az épület ablakpárkányaira és beépítette mindenhová, ahol szerinte szépen mutatott.

Most a nyilakkal átlőtt, szenvedő Szentről is néhány szót, hisz igazából az ő földre szállása állított meg.

Szent Sebestyén vértanúsága az egyik legismertebb. Legendája szerint Diocletianus és Maximianus társcsászárok testőrtisztje volt, és 290 táján szenvedett vértanúságot hitvallásáért. A szabad ég alatt egy karóhoz kötözték és lenyilazták, de hite a halál felett is diadalt aratott. Felépült sebeiből. Sajnos másodszor is elítélték, és ekkor halálra botozták. Évszázadokon át a legkedveltebb szentek egyike volt. A pusztító járványok, pestis, kolera, tífusz idején mint segítőszenthez imádkoztak hozzá oltalomért. Számos kézműves céh és egyesület választotta védőszentjének. A művészetben gyakran ábrázolták vértanúságát, mintegy tiszteletet mutatva patrónusuk felé.

Nos, jó volt látni a tulajdonos felelősségét és törődését. Azt, hogy őrzi a múltat a jelennek és jövőnek. A ház kapujának két oldalát díszítő kis fülkéből Mária és József szobrai sajnos eltűntek, de ő azt is újraálmodja majd és visszahelyezi méltó helyükre.

Nagyon jó, hogy ilyen nagyszerű emberek élnek Sopronban! Csendes odaadással teszik a dolgukat. Köszönet és tisztelet érte!

(A szerző megjegyzése: Winkler könyvének 206.oldalán Handler Nándor közreműködésével készült házak között sorolja fel az épületet, de Mező u. 25. számon és a mi kőművesünket Nagleiter Boldizsár néven említi. Hihetném, hogy ez a szomszéd ház, de más Mező utcát nem említ.)

Zsabokorszky mérnök jellegzetes feliratokkal ellátott képeslapjaiból összeállított, folyamatosan bővülő sorozatunkat ide kattintva nézhetik meg.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1930 köül és 1970 körül
Forrás

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 27/2001. önkormányzati rendelete Sopron, Belváros és kapcsolódó történeti városrészek Szabályozási Tervéről és Helyi Építési Szabályzatáról, 3.sz melléklet
Tompos Ernő: Handler Ferdinánd építész és családjának többi építész tagjai. S.Sz.:1962/1.
Winkler Gábor: Sopron építészete a 19.században Bp. Akad.K., 1988.
Winkler Gábor: Sopron 19. századi építészeti emlékeinek védelméről S.Sz.:1974/3.
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium Csokonai Kiadó, 1997.

1930
1970
A bejegyzés létrehozása: 2021. június 30.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.