A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A Gruber-ház

Hozzászólok
A Gruber-ház

"A házat 1773-ban építtette Herbst János patikus mint az Arany korona gyógyszertárat. Ekkor nyilván csak a Várkerület felé néző homlokzat és a Hátsó-kapuban hozzá csatlakozó rész épült ki, a Belváros felé eső homlokzat csak a XVIII. század utolsó éveiben készülhetett. 1866-bán a patika néhány házzal odébb költözött a mai Várkerületen; a házat pedig Gruber Alajos üveges vette meg, aki később Vermes néven, mint üvegfestő volt ismeretes. 1930 táján a házban bank létesült, így a földszintet átalakították. (Csatkai Endre - Dercsényi Dezső: Sopron és környéke műemlékei)

Később itt működött az Omnia/Várkapu kávéház, napjainkban ismét bank található az épületben.

Érdemes még megfigyelni a szemközti Müller Paulin házon a fekete elefántot, mely még az eredeti elefánt. Ezt - 1928-ban történt eltávolítása óta - a múzeumban őrzik, helyén másik fekete elefánt áll, ami sajnos nem pontos mása az eredetinek.

---
Dávid Ferenc hozzászólásban egészítette ki bejegyzésünket. Sorait itt is közreadjuk, illetve a hozzászólások között is olvashatók.

"Gruber Alajos készítette a Szent Mihály-templom színes üvegablakait id. Storno Ferenc kartonjai és Wilfing József festői munkája segítségével. Ezeket az 1862-1864 között készült ólmozott üvegablakokat hosszú ideig nem láthatta a soproni közönség, mert háborús sérüléseik után a maradékok ládába kerültek. 2012-2014-ben restaurálta őket Balogh Eszter soproni üvegfestő.
Gruber Alajos másik munkája a bécsi utcai Keresztelő Szent János-templom színes üvegablakainak kivitelezése. Ezeket ifj. Storno Ferenc kartonjai alapján készítette 1889-ben. Ezek is sérültek, de nagyobb részt ma is láthatók." (Dávid Ferenc)

--
2023-ban a bank bezárása után az üzlethelyiség üresen áll.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1920-as évek
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1925
Évszámos térképre
6038-2032
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Kár, hogy a mellette álló földszintes ház a "Filó" üzlettel nem látszik.Izgalmas lenne.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Van olyan is, csak nincs még fent. Mit árultak Filóék?

Tarcsai Mária képe

Rövidáru üzlet volt.

Friedrich Rezső képe

Most fedeztem fel, hogy egykori otthonunk földszintjén, anno, órás "működött"...Hátsókapu 6.

Horváth Péter Pál képe

Hermannseder József....

Dávid Ferenc képe

Gruber Alajos készítette a Szent Mihály templom színes üvegablakait id. Storno Ferenc kartonjai és Wilfing József festői munkája segítségével. Ezeket az 1862-1864 között készült ólmozott üvegablakokat hosszú ideig nem láthatta a soproni közönség, mert háborús sérüléseik után a maradékok ládába kerültek. 2012-2014-ben restaurálta őket Balogh Eszter soproni üvegfestő.
Gruber Alajos másik munkája a bécsi utcai Keresztelő Szent János templom színes üvegablakainak kivitelezése. Ezeket ifj. Storno Ferenc kartonjai alapján készítette 1889-ben. Ezek is sérültek, de nagyobb részt ma is láthatók.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm szépen a kiegészítést, bemásolom a bejegyzésbe is, mint frissítést.

Horváth Péter Pál képe

A jobboldalon egy "jópofa" olló látható. A '20-as években Durst Adolf - borbély szembeötlő reklámja , a képen viszont, már Durst Antal látható a cégtáblán, mellette képkereskedés, a ház tulajdonosai Vermes Gusztáv örökösei, a kép inkább a harmincas évekből.

sós károly képe

Néhány megjegyzés: Gruber Alajos sosem volt ismeretes Vermes néven, mint üvegfestő. A szóban forgó Vermes , Gruber Alajos másodszülött fia volt. A teljes nevén- Gustav Gruber Vermes -ként ismert fiatalember,azonban tényleg híres üvegfestő lett. Győr-Moson-Sopron megye templomai bővelkednek alkotásaiban, de szép számmal találhatóak jelzett ablakai a mai Felvidéken is. (Pozsony, Körmöcbánya,Garamszentbenedek,stb). Az apa cégét később valóban átvette a fiú,és így a céget is átkeresztelték a nevére. A FRISSÍTÉSHEZ : Nem Gruber Alajos készítette a Szent Mihály templom ablakait, hanem Wilfing József. Bár kétségtelen tény, hogy a Gruber név is megjelenik az üvegablakon. A Keresztelő Szent János templom 1889-es építésekor viszont, Gruber Alajos már jócskán a hetvenes éveit taposó "bácsi" volt. Szóval, itt is a fia környékén kellene kutakodni. Egyébiránt a Szent Mihály temetőben található Gruber-családi sír feliratai, évszámai rendelkezésre állnak minden komoly kutatónak, ott a helyszínen.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Károly, a frissítés előtti szöveget -ahogy azt az Ajánlott irodalom linknél jeleztem is - Dr. Csatkai Endre Sopron és környéke műemlékei című könyvének II. , 1956-os kiadása alapján írtam. Az adatok ebből a könyvből származnak. A frissítés utáni rész Dávid Ferenc művészettörténész írása.

sós károly képe

Tisztelt Kótai Mónika. Dr. Csatkai Endre és Dávid Ferenc is a magyar művészettörténet legnagyobb ikonjai, de az üvegfestészet története, náluk és - egyébként mindenki másnál is - egy kevésbé fontos mostohagyerek volt és maradt. Így az ezzel kapcsolatos írások, legtöbbször megelégednek pár egyszerű tőmondattal és néhány téves évszámmal.
Tisztelettel:Sós Károly (www.Templomablak Anno )

Németh Szabó László képe

Idén pedig a Keresztelő Szent János üvegablakai is restaurálásra kerültek, ha jól tudom, szintén Eszter munkája. Nagyon szép lett.

Horváth Péter Pál képe

Ebben az időszakban (1920-30), az elefánt - Heitler Gyula cipőkereskedését reklámozta...

Pluzsik Tamás képe

Találtam egy ehhez kapcsolódó "reklám üveg-diapozítívot", szívesen mellékelném, de nem tudom hogyan lenne lehetséges...?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Tamás, nekem tudod mailben elküldeni és én felteszem, miután egyeztettünk róla. kotaimonika kukac sopronanno.hu
Szerintem folytassuk ott. Köszönöm!

Harkai László képe

A Filo-féle rövidáru üzletre gyermekkoromból már a Torna utcai Szabadság(Elite)mozi melletti házra emlékezem!Ma ha minden igaz Belencsák késes üzlete.

Tarcsai Mária képe

Hát az később lehetett, mert 1960-ban, mikor Soproni Iparcikk és Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat megszűnt, még mindig Filo üzletként működött, bár a vállalatunk kebelén belül.