A Gruber-ház

Hozzászólok
A Gruber-ház

"A házat 1773-ban építtette Herbst János patikus mint az Arany korona gyógyszertárat. Ekkor nyilván csak a Várkerület felé néző homlokzat és a Hátsó-kapuban hozzá csatlakozó rész épült ki, a Belváros felé eső homlokzat csak a XVIII. század utolsó éveiben készülhetett. 1866-bán a patika néhány házzal odébb költözött a mai Várkerületen; a házat pedig Gruber Alajos üveges vette meg, aki később Vermes néven, mint üvegfestő volt ismeretes. 1930 táján a házban bank létesült, így a földszintet átalakították. (Csatkai Endre-Dercsényi Dezső:Sopron és környéke műemlékei)

Később itt működött az Omnia/Várkapu kávéház, napjainkban ismét bank található az épületben.

Érdemes még megfigyelni a szemközti Müller Paulin - házon a fekete elefántot, mely még az eredeti elefánt. Ezt - 1930 körül történt eltávolítása óta - a múzeumban őrzik, helyén másik fekete elefánt áll, ami sajnos nem pontos mása az eredetinek.

---
Dávid Ferenc hozzászólásban egészítette ki bejegyzésünket. Sorait itt is közreadjuk, illetve a hozzászólások között is olvashatók.

"Gruber Alajos készítette a Szent Mihály-templom színes üvegablakait id. Storno Ferenc kartonjai és Wilfing József festői munkája segítségével. Ezeket az 1862-1864 között készült ólmozott üvegablakokat hosszú ideig nem láthatta a soproni közönség, mert háborús sérüléseik után a maradékok ládába kerültek. 2012-2014-ben restaurálta őket Balogh Eszter soproni üvegfestő.
Gruber Alajos másik munkája a bécsi utcai Keresztelő Szent János-templom színes üvegablakainak kivitelezése. Ezeket ifj. Storno Ferenc kartonjai alapján készítette 1889-ben. Ezek is sérültek, de nagyobb részt ma is láthatók." (Dávid Ferenc)

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1920-as évek
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1925
6038-2032
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.

Hozzászólások

Tarcsai Mária képe

Kár, hogy a mellette álló földszintes ház a "Filó" üzlettel nem látszik.Izgalmas lenne.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Van olyan is, csak nincs még fent. Mit árultak Filóék?

Tarcsai Mária képe

Rövidáru üzlet volt.

Horváth Péter Pál képe

Filo Frigyes - Rövid és Divatáru /Férfi- Női Divatáru ('30-as évek)

Friedrich Rezső képe

Most fedeztem fel, hogy egykori otthonunk földszintjén, anno, órás "működött"...Hátsókapu 6.

Horváth Péter Pál képe

Hermannseder József....

Dávid Ferenc képe

Gruber Alajos készítette a Szent Mihály templom színes üvegablakait id. Storno Ferenc kartonjai és Wilfing József festői munkája segítségével. Ezeket az 1862-1864 között készült ólmozott üvegablakokat hosszú ideig nem láthatta a soproni közönség, mert háborús sérüléseik után a maradékok ládába kerültek. 2012-2014-ben restaurálta őket Balogh Eszter soproni üvegfestő.
Gruber Alajos másik munkája a bécsi utcai Keresztelő Szent János templom színes üvegablakainak kivitelezése. Ezeket ifj. Storno Ferenc kartonjai alapján készítette 1889-ben. Ezek is sérültek, de nagyobb részt ma is láthatók.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm szépen a kiegészítést, bemásolom a bejegyzésbe is, mint frissítést.

Horváth Péter Pál képe

A jobboldalon egy "jópofa" olló látható. A '20-as években Durst Adolf - borbély szembeötlő reklámja , a képen viszont, már Durst Antal látható a cégtáblán, mellette képkereskedés, a ház tulajdonosai Vermes Gusztáv örökösei, a kép inkább a harmincas évekből.

sós károly képe

Néhány megjegyzés: Gruber Alajos sosem volt ismeretes Vermes néven, mint üvegfestő. A szóban forgó Vermes , Gruber Alajos másodszülött fia volt. A teljes nevén- Gustav Gruber Vermes -ként ismert fiatalember,azonban tényleg híres üvegfestő lett. Győr-Moson-Sopron megye templomai bővelkednek alkotásaiban, de szép számmal találhatóak jelzett ablakai a mai Felvidéken is. (Pozsony, Körmöcbánya,Garamszentbenedek,stb). Az apa cégét később valóban átvette a fiú,és így a céget is átkeresztelték a nevére. A FRISSÍTÉSHEZ : Nem Gruber Alajos készítette a Szent Mihály templom ablakait, hanem Wilfing József. Bár kétségtelen tény, hogy a Gruber név is megjelenik az üvegablakon. A Keresztelő Szent János templom 1889-es építésekor viszont, Gruber Alajos már jócskán a hetvenes éveit taposó "bácsi" volt. Szóval, itt is a fia környékén kellene kutakodni. Egyébiránt a Szent Mihály temetőben található Gruber-családi sír feliratai, évszámai rendelkezésre állnak minden komoly kutatónak, ott a helyszínen.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Károly, a frissítés előtti szöveget -ahogy azt az Ajánlott irodalom linknél jeleztem is - Dr. Csatkai Endre Sopron és környéke műemlékei című könyvének II. , 1956-os kiadása alapján írtam. Az adatok ebből a könyvből származnak. A frissítés utáni rész Dávid Ferenc művészettörténész írása.

sós károly képe

Tisztelt Kótai Mónika. Dr. Csatkai Endre és Dávid Ferenc is a magyar művészettörténet legnagyobb ikonjai, de az üvegfestészet története, náluk és - egyébként mindenki másnál is - egy kevésbé fontos mostohagyerek volt és maradt. Így az ezzel kapcsolatos írások, legtöbbször megelégednek pár egyszerű tőmondattal és néhány téves évszámmal.
Tisztelettel:Sós Károly (www.Templomablak Anno )

Németh Szabó László képe

Idén pedig a Keresztelő Szent János üvegablakai is restaurálásra kerültek, ha jól tudom, szintén Eszter munkája. Nagyon szép lett.

Horváth Péter Pál képe

Ebben az időszakban (1920-30), az elefánt - Heitler Gyula cipőkereskedését reklámozta...

Pluzsik Tamás képe

Találtam egy ehhez kapcsolódó "reklám üveg-diapozítívot", szívesen mellékelném, de nem tudom hogyan lenne lehetséges...?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Tamás, nekem tudod mailben elküldeni és én felteszem, miután egyeztettünk róla. kotaimonika kukac sopronanno.hu
Szerintem folytassuk ott. Köszönöm!

Harkai László képe

A Filo-féle rövidáru üzletre gyermekkoromból már a Torna utcai Szabadság(Elite)mozi melletti házra emlékezem!Ma ha minden igaz Belencsák késes üzlete.

Tarcsai Mária képe

Hát az később lehetett, mert 1960-ban, mikor Soproni Iparcikk és Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat megszűnt, még mindig Filo üzletként működött, bár a vállalatunk kebelén belül.