A Gruber-ház

Keresés az archívumban

A Gruber-ház
Eredeti méret

"A házat 1773-ban építtette Herbst János patikus mint az Arany korona gyógyszertárat. Ekkor nyilván csak a Várkerület felé néző homlokzat és a Hátsó-kapuban hozzá csatlakozó rész épült ki, a Belváros felé eső homlokzat csak a XVIII. század utolsó éveiben készülhetett. 1866-bán a patika néhány házzal odébb költözött a mai Várkerületen; a házat pedig Gruber Alajos üveges vette meg, aki később Vermes néven, mint üvegfestő volt ismeretes. 1930 táján a házban bank létesült, így a földszintet átalakították. (Csatkai Endre - Dercsényi Dezső: Sopron és környéke műemlékei)

Később itt működött az Omnia/Várkapu kávéház, napjainkban ismét bank található az épületben.

Érdemes még megfigyelni a szemközti Müller Paulin házon a fekete elefántot, mely még az eredeti elefánt. Ezt - 1928-ban történt eltávolítása óta - a múzeumban őrzik, helyén másik fekete elefánt áll, ami sajnos nem pontos mása az eredetinek.

---
Dávid Ferenc hozzászólásban egészítette ki bejegyzésünket. Sorait itt is közreadjuk, illetve a hozzászólások között is olvashatók.

"Gruber Alajos készítette a Szent Mihály-templom színes üvegablakait id. Storno Ferenc kartonjai és Wilfing József festői munkája segítségével. Ezeket az 1862-1864 között készült ólmozott üvegablakokat hosszú ideig nem láthatta a soproni közönség, mert háborús sérüléseik után a maradékok ládába kerültek. 2012-2014-ben restaurálta őket Balogh Eszter soproni üvegfestő.
Gruber Alajos másik munkája a bécsi utcai Keresztelő Szent János-templom színes üvegablakainak kivitelezése. Ezeket ifj. Storno Ferenc kartonjai alapján készítette 1889-ben. Ezek is sérültek, de nagyobb részt ma is láthatók." (Dávid Ferenc)

--
2023-ban a bank bezárása után az üzlethelyiség üresen áll.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1920-as évek
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1925
6038-2032
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2013. március 25. 07:45

Kár, hogy a mellette álló földszintes ház a "Filó" üzlettel nem látszik.Izgalmas lenne.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2013. március 25. 08:46

Van olyan is, csak nincs még fent. Mit árultak Filóék?

Friedrich Rezső | 2014. október 17. 13:48

Most fedeztem fel, hogy egykori otthonunk földszintjén, anno, órás "működött"...Hátsókapu 6.

| 2014. október 17. 19:41

Gruber Alajos készítette a Szent Mihály templom színes üvegablakait id. Storno Ferenc kartonjai és Wilfing József festői munkája segítségével. Ezeket az 1862-1864 között készült ólmozott üvegablakokat hosszú ideig nem láthatta a soproni közönség, mert háborús sérüléseik után a maradékok ládába kerültek. 2012-2014-ben restaurálta őket Balogh Eszter soproni üvegfestő.
Gruber Alajos másik munkája a bécsi utcai Keresztelő Szent János templom színes üvegablakainak kivitelezése. Ezeket ifj. Storno Ferenc kartonjai alapján készítette 1889-ben. Ezek is sérültek, de nagyobb részt ma is láthatók.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. október 18. 17:19

Köszönöm szépen a kiegészítést, bemásolom a bejegyzésbe is, mint frissítést.

Horváth Péter Pál | 2014. október 18. 21:54

A jobboldalon egy "jópofa" olló látható. A '20-as években Durst Adolf - borbély szembeötlő reklámja , a képen viszont, már Durst Antal látható a cégtáblán, mellette képkereskedés, a ház tulajdonosai Vermes Gusztáv örökösei, a kép inkább a harmincas évekből.

| 2014. november 4. 00:01

Néhány megjegyzés: Gruber Alajos sosem volt ismeretes Vermes néven, mint üvegfestő. A szóban forgó Vermes , Gruber Alajos másodszülött fia volt. A teljes nevén- Gustav Gruber Vermes -ként ismert fiatalember,azonban tényleg híres üvegfestő lett. Győr-Moson-Sopron megye templomai bővelkednek alkotásaiban, de szép számmal találhatóak jelzett ablakai a mai Felvidéken is. (Pozsony, Körmöcbánya,Garamszentbenedek,stb). Az apa cégét később valóban átvette a fiú,és így a céget is átkeresztelték a nevére. A FRISSÍTÉSHEZ : Nem Gruber Alajos készítette a Szent Mihály templom ablakait, hanem Wilfing József. Bár kétségtelen tény, hogy a Gruber név is megjelenik az üvegablakon. A Keresztelő Szent János templom 1889-es építésekor viszont, Gruber Alajos már jócskán a hetvenes éveit taposó "bácsi" volt. Szóval, itt is a fia környékén kellene kutakodni. Egyébiránt a Szent Mihály temetőben található Gruber-családi sír feliratai, évszámai rendelkezésre állnak minden komoly kutatónak, ott a helyszínen.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. november 4. 17:21

Kedves Károly, a frissítés előtti szöveget -ahogy azt az Ajánlott irodalom linknél jeleztem is - Dr. Csatkai Endre Sopron és környéke műemlékei című könyvének II. , 1956-os kiadása alapján írtam. Az adatok ebből a könyvből származnak. A frissítés utáni rész Dávid Ferenc művészettörténész írása.

| 2014. november 4. 22:10

Tisztelt Kótai Mónika. Dr. Csatkai Endre és Dávid Ferenc is a magyar művészettörténet legnagyobb ikonjai, de az üvegfestészet története, náluk és - egyébként mindenki másnál is - egy kevésbé fontos mostohagyerek volt és maradt. Így az ezzel kapcsolatos írások, legtöbbször megelégednek pár egyszerű tőmondattal és néhány téves évszámmal.
Tisztelettel:Sós Károly (www.Templomablak Anno )

Németh Szabó László | 2015. május 24. 10:12

Idén pedig a Keresztelő Szent János üvegablakai is restaurálásra kerültek, ha jól tudom, szintén Eszter munkája. Nagyon szép lett.

Horváth Péter Pál | 2016. június 13. 19:24

Ebben az időszakban (1920-30), az elefánt - Heitler Gyula cipőkereskedését reklámozta...

| 2018. január 24. 20:16

Találtam egy ehhez kapcsolódó "reklám üveg-diapozítívot", szívesen mellékelném, de nem tudom hogyan lenne lehetséges...?

Kótai Mónika - szerkesztő | 2018. január 24. 20:19

Tamás, nekem tudod mailben elküldeni és én felteszem, miután egyeztettünk róla. kotaimonika kukac sopronanno.hu
Szerintem folytassuk ott. Köszönöm!

Harkai László | 2018. június 8. 18:59

A Filo-féle rövidáru üzletre gyermekkoromból már a Torna utcai Szabadság(Elite)mozi melletti házra emlékezem!Ma ha minden igaz Belencsák késes üzlete.

Tarcsai Mária | 2018. június 9. 20:17

Hát az később lehetett, mert 1960-ban, mikor Soproni Iparcikk és Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat megszűnt, még mindig Filo üzletként működött, bár a vállalatunk kebelén belül.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.