A Gruber-ház és a Müller Paulin-ház korabeli képeslapon

Hozzászólok
Várkerületi részlet

Az 1918-ban postázott képeslapon Sopron két jelentős épülete látható; mindkettő a Hátsókapu és a Várkerület találkozásánál. A lap jobb oldalán a köznyelvben a felvételen is látható Gruber Alajos üzletéről Gruber-házként elnevezett épület látható, melyet korábban - s tán még a mai napig is - Patikaházként is ismerhetünk.

A másik saroképületben, az egykori tulajdonosról P-müller/Pémüller háznak nevezett épületben, működött Müller Paulin fűszerkereskedése. A neves kereskedő élete során nemcsak önnön vagyonának gyarapodását tartotta szem előtt, így a városért folytatott tevékenységeként például alapítványt is létrehozott a szegénysorsúakért, illetve házát is Sopronra hagyta. Megbecsülése jeléül a város a mai Hátsókapu utcát 1897-ben Müller Paulin utcává nevezte át, mely nevet az utca 1947-ig viselt. A nagylelkű kereskedő emlékét ma a várkerületi homlokzaton látható MP monogram őrzi.

Mindkét említett épületről további fotók és érdekes információk - többek között a Gruber-ház részletes története -olvashatók a lap feletti vonatkozó címkékre kattintva.

A képeslap a Magyar Kereskedelmi és vendéglátóipari Múzeum tulajdona.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1905
2853-1716
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. július 2.