A Gruber-ház és a Müller Paulin-ház korabeli képeslapon

Keresés az archívumban

Várkerületi részlet
Eredeti méret

Az 1918-ban postázott képeslapon Sopron két jelentős épülete látható; mindkettő a Hátsókapu és a Várkerület találkozásánál. A lap jobb oldalán a köznyelvben a felvételen is látható Gruber Alajos üzletéről Gruber-házként elnevezett épület látható (Hátsókapu 3.), melyet korábban - s tán még a mai napig is - Patikaházként is ismerhetünk. A kép jobb oldalán figyelmet érdemel még Durst Antal borbélymester üzlete is.

A másik saroképületben, az egykori tulajdonosról P-müller/Pémüller háznak nevezett épületben (Hátsókapu 8.) működött Müller Paulin fűszerkereskedése. A neves kereskedő élete során nemcsak önnön vagyonának gyarapodását tartotta szem előtt, így a városért folytatott tevékenységeként például alapítványt is létrehozott a szegénysorsúakért, illetve házát is Sopronra hagyta. Megbecsülése jeléül a város a mai Hátsókaput 1897-ben Müller Paulin utcává nevezte át, ezt nevet az utca 1947-ig viselte. A nagylelkű kereskedő emlékét ma a várkerületi homlokzaton látható MP monogram őrzi.

Mindkét említett épületről további fotók és érdekes információk - többek között a Gruber-ház részletes története -olvashatók a lap feletti vonatkozó címkékre kattintva.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1905
2853-1716
A bejegyzés létrehozása: 2021. október 31.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.