A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A Haas és Fiai gyára és a sörgyár

Hozzászólok
A Haas és Fiai gyára és a sörgyár

A Haas Fülöp és Fiai - K. K. Privilegisierte Teppich und Möbelstoff-Fabrik vormals Philip Haas und Söhne A. G. - cég az 1900-as évek döntött úgy, hogy Sopronban szőnyeg- és bútorszövet gyárat alapít. Elképzelésükről 1906 őszén kezdtek tárgyalásokba Töpler Kálmán polgármesterrel, majd a megbeszélések sikerének köszönhetően 1907 végén meg is kezdődhetett a Franz Sobotka bécsi mérnök által tervezett gyár kivitelezése. A Baross úton a lovassági laktanya és a sörgyár közti területen elhelyezkedő épületekben 1909 márciusában indult meg a termelés.

Ekkorra már az eredetileg csak a Déli pályaudvarig közlekedő villamos pályáját az Ötvös utcában 1902 végén megszüntetett szárnyvonal síneinek felhasználásával egészen a sörgyárig meghosszabbították, így biztosítva az összeköttetést a belváros és a gyárak között.

A most bemutatott képeslap egyik érdekessége, hogy minkét említett gyár épületei láthatók rajta - igaz, a Haas-cég nevéből egy i-betű lemaradt - míg a másik, hogy a feliratok éppen fordítva kerültek a lapra, hiszen a sörgyár felett látható a Haas-féle vállalat neve, míg az ő gyárépületeik felett a serfőzde neve.

A később több néven is ismert gyárról itt találnak további bejegyzéseket.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1909 és 1923 között
Kapcsolódó bejegyzés: 
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Dávidházy István: 50 éves a Soproni Posztó- és Szőnyeggyár, Soproni Szemle, 1959/3. p.79-80.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1915
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. március 14.