A Hajnal tér az 1970-es évek elején

Hozzászólok
A Hajnal tér az 1970-es évek elején

Bujtás Imre felvételéhez a Sopron anno Facebook oldalán számos hozzászólás érkezett. Íme néhány töredék arról, miként emlékeznek az olvasóink a Hajnal térre:

"Baloldalt az ÁFÉSZ élelmiszer áruház (ma is megvan) felette látszik a Karmelita templom, jobboldalt a Rák-patak egy kis kőhídja. Most is majdnem így néz ki." /Tarcsai Mária/.

"A bolt, ahol mindent meg lehetett kapni.Percekig álltál a kirakat előtt, nézted a motorokat ,rádiókat,hifiket stb. És cső a patak felett, amin vagy sikerült átmenni vagy a patakban landoltál."/Vánkus András/

"Itt még a Koli (Kolostor-domb) jól látható, még lekaszálták a füvet. A fűzfától jobbra abban a kis épületben mérte ki egy öreg úr a TSZ tejét, se kályha, se világítás nem volt csak olajlámpa.Később itt volt a tejes bolt Simon néni mérte ki a tejet a kannába." /Moser Aranka/

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1971
Évszámos térképre
950-3007
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. április 23.

Hozzászólások

Román Jenő képe

Engem is sokszor küldtek abba a pöttöm épületbe a tejeskannával....a tejest úgy emlékszem Sebert bácsinak hívták.

Friedrich Rezső képe

Az az áruház, anno, sokkal jobb volt, mint Sopronban bármelyik. Főként iparcikkek terén. Sokszor itt igazi "hiánycikkek" (ismerős a kifejezés?) is elérhetők voltak!

Fekete Csaba képe

Igen drága megboldogult édesapám volt a bolt vezetője a nyitástól a rendszerváltásig. (1989-ben ment nyugdíjba) Az idősebb korosztály máig is emlegeti, ha megtudják, hogy a fia vagyok :-)

Friedrich Rezső képe

Nagyon tiszteltük és szerettük...

Fekete Csaba képe

Némi kétely támadt bennem az évszámot illetően, mert Magyarországra 1973-ban érkeztek az első Dacia szállítmányok, nagy tömegben meg inkább az évtized végétől. Persze az sem kizárt, hogy a képen egy "originál" Renault R12 látszik, de ez szerintem kevésbé valószínű.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Csaba, a kép küldője írta a dátumot.

Fekete Csaba képe

Persze, tudom, és természetesen csak jobbító szándékkal írtam, nem akartam senkit kritizálni!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Csaba, semmi gond. Talán elnéz errefele Csaba - a képküldős Csaba - és elmondja, hogy csak tipp az évszám, vagy biztos benne, hogy édesapja '71-ben fotózta a képet.

Harkai László képe

Kedves Mónika!

Ezzel a képpel (is) pontosan úgy vagyok,mint a várkerületi,, Stark'' ABC építéséről közölttel! Tudni illik ehhez is személyes élmények fűznek,ezért próbálok segíteni a keletkezésének idejével kapcsolatban!A (hivatalosan) Sopron és Vidéke ÁFÉSZ 42.számú áruházában 1973,január 10.-én kezdtem el dolgozni,magát az üzletet 1972.december 5.-én adták át a nagyközönség részére,tehát a képnek mindenképp 1971 után kellett készülnie! Rengeteget tudnék ezekről az időkről mesélni...

Fekete Csaba képe

Kedves László, engem nagyon érdekelnének a meséid :-) Ahogy említettem, apám is itt dolgozott, de szégyenszemre fogalmam sem volt, pontosan mikor nyitott az áruház. Őszintén szólva 1970-re tippeltem volna. De ez esetben jól sejtettem, hogy a kép valamivel későbbi. A Dacia alapján legalább 1975-80 közötti lehet szerintem.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Csatlakozom, én is szívesen olvasom a történeteket és a kép küldőjét is értesítem, hogy csatlakozzon és mondja el, mi a helyzet a dátummal.

Harkai László képe

Most,hogy ismét a kezdőlapra került ez a kép,jöjjön néhány régi emlék.Az áruház nyitása előtt itt üzemelt boltból raktár lett,mivel vagy anyagi,vagy tervezési problémák folytán kezdettől fogva azok kevésnek bizonyultak!Épültek ugyan forfa lapokból készült szükség tároló helyiségek,de ezek is hamar kicsinek bizonyultak! Na szóval: A jelenlegi posta volt a Kőrösi féle élelmiszer bolt,amiben aztán főként hűtőket,és tűzhelyeket tároltunk. A következő,balra haladva a jelenlegi(?) Hajnalka presszó helyén állt az általunk csak régi boltnak hívott ,volt iparcikk üzlet,amiben a főnök a Fekete Lajos bácsi volt.Helyettes a Mici néni,a Siklósi Vili,akit mindenki érdekes módon csak Rudinak nevezett,és a Hordós Gyuszi,aki sajnos már nem él.Ide úgy emlékszem,új áruk nem érkeztek soha,a régi maradékot raktároztuk ott.Mellette volt az ún. Bella udvar,ahol főként kerékpárokat(magyar és szovjet)tároltunk. Nem mellesleg a Bella Ernő bácsi,a ház tulajdonosa volt a nevezetes Vasfüggöny-bontó határőr tiszt Bella Árpád édesapja!A következő volt a Molnár-udvar,ahol gázcső,idomacél,és hasonló anyagok voltak elhelyezve.Ezzel szemközt volt a lejjebb említett Simon-féle tejbolt,ahol radiátorok,, laktak''.A buszmegálló után,már az Ady Endre út végé helyezkedett el az a már nem emlékszem milyen (volt) profilú üzlet,amiben robogókat tároltunk.Ezzel szemben helyezkedett el egy már szintén nem tudom milyen bolt,amiben fürdőszoba berendezések-mosdó,wc csésze,és hasonlók- voltak. A párhuzamos Bánfalvi úton elhelyezkedő,volt kultúrház épületében-vagy mellette?-volt a Csányi néni vezette zöldség bolt,aminek szintén fajansz áruk,és csempék tárolása jutott osztályrészül!Legvégülre maradt a malom-udvar,ahol fürdőkádak,valamint bádogos termékek vártak beépítésükre.Mindezeket ugyebár akkoriban (is) zárni kellet,mégpedig nem a ma divatos zárakkal,amiknek meglehetősen méretes kulcsaik voltak!Utánaszámolni is sok mennyit kellett ezekből magunkkal hordani egy ilyen ,,külső körletes'' kanyar során!Az volt csak a szép,amikor egy valamelyikünk elvitte ezeket,és a másikunknak is dolga támadt valamelyik raktárban,még szép,hogy elkerültük nemegyszer egymást!
Sok év múltán aztán ,,sikerült'' teljesen tönkre tenni ezt a nagyszerű (munka) helyet,de ez már egy másik történet!Az,hogy ez kinek,minek köszönhető fedje jótékony homály!Most,hogy szájmenésem lett,csak úgy törnek fel belőlem az emlékek!Na,egyelőre ennyit,ha nem is röviden...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves László, köszönöm és jöhet még sokszor ennyi is! :)

Harkai László képe

A második mondatból kimaradt az összes szó. (bolt)

Horváth Péter Pál képe

A zöldséges bolt a kultúrháztól a Hajnal tér felé volt.

Harkai László képe

Péter,ha nem is szó szerint,de én is ezt mondtam!

Horváth Péter Pál képe

László, kérdésként olvastam, ezért megerősítettem.

Harkai László képe

,,Ezzel szemben helyezkedett el egy már szintén nem tudom milyen bolt,amiben fürdőszoba berendezések-mosdó,wc csésze,és hasonlók- voltak.''-Akkor a mai nappal,illetve a főoldali fotónak köszönhetően ez a kérdés is megoldódott,ez volt tehát a Halász féle vegyesbolt.

Talabér Csilla képe

Igen, a Csányi néni féle zöldséges bolt kicsit arrébb volt a Kultúrháztól, egy nagy házban, ott volt a telefonfülke is :) (A Kultúrháztól a Hajnal tér felé még volt a Budaiék - később Kárpáti néniék - háza, a kiskápolnával szemben, ez kicsit "kiugrott" az utcasíkból, aztán jött egy nagy ház, asszem, Mériéké, utána meg jött a Csányiék háza, annak a Hajnal tér felőli oldalán volt a zöldséges bolt.)
Az iparcikk bolttól kicsit még arrébb (be a tér "sarka" felé) volt a húsbolt, ilyen lépcsős bejárattal.
Nekem az olyan furcsa, hogy a mostani posta lett volna a Kőrösi-bolt.... az emlékeimben egy kicsit még feljebb rémlik, most elcsodálkoztam.
A tejbolt kb. szomszédságában később fagyizó is volt :)
Jajdejó így visszaemlékezni. Mikor 1977-ben elkezdtem dolgozni az Áfésznál, akkor igazából már csak a 42-es volt Bánfalván, úgy tudom. És tényleg mindenfélét lehetett kapni egy helyen...
Nemrégiben jártunk éppen a környéken, és ahogy Nagycenken mentünk át, jöttek fel bennem az emlékek, 25-ös áruház, 14-es vendéglő (ott is Fekete volt a vezető, asszem, Fekete Imre, ha jól emlékszem...) Mintha ma lett volna......... döbbenet.

Harkai László képe

Érdekes,hogy a legutolsó hozzászólás óta is eltelt csaknem két esztendő,ennek ellenére továbbra is Hajnal tér-1971 a bejegyzés címe...Nem akartam gonoszkodni!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A gonoszkodás előrevisz, ha jószándék vezérli. :)
A helyzet két dologra világít rá: a szerkesztő leterhelt (de azért igyekszik), a Sopron anno-n évekre visszamenőleg meg lehet keresni a hozzászólásokat.
Egyébként hol is van az a 71?:))
(Köszönöm!)

Bujtás Csaba Imre képe

Kedves Mónika! Az élet kiszámíthatatlansága miatt (és amiatt,hogy nem figyeltem a gmail postafiókomat :) ) csak most olvashattam 2014. jan. 11. 14:34 kelt leveledet. Nagy pardon és kismedve! Tehát : A fényképet Édesapám készítette,Édesanyám és jómagam szereplünk rajta. A dátummal kapcsolatban:valóban téves az általam megadott 1971-es évszám. Sajnos nem tudom ,mikor készült pontosan a kép,de annyit elmondanék,tisztelt Bíróság :) ,hogy e képen még nem vagyok szemüveges. 10 éves koromban lett szemüvegem,'66-ban születtem,tehát Harkai László szerint 1972 dec.5.-e után de 1976 április 23.-a (szemüveges születésnapi fotóm van! ) előtt őszi időszakban készülhetett a fotó. Ennél pontosabban sajnos... A műszaki áruházzal kedves emlékem,hogy az abban az időben divatos és keresett Simson S51 típusú kismotort itt sikerült vásárolnom. A belvárosinak tekinthető IKVA áruházban már nincs,elfogyott,sosem volt válaszok után Bánfalván csak azt kérdezték,melyiket kérem? Semmi suskus,csúszópénz,ájtatos szemforgatás. Ez is sokat elmond az akkori dolgozókról,vezetésről,kedves Fekete Csaba !

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Csaba! A levél meg nem nézésére mailben fogok reagálni, ami a dátumot illeti, tulajdonképpen most jól szerepel, hiszen az 1970-es évek eleje a feltüntetett időpont.

Pesti István képe

Akkor jártam iskolába (a bánfalvi alsó tagozatba), amikor a szomszédban építették az áruházat. Nagy élmény volt belógni délutánonként, amikor a munkások már elmentek. Mindenkinek volt otthon néhány marék apró mozaikkockája, amivel az épület egyes burkolatait készítették. A családunknak áldás volt az ABC, mert csak csak néhány métert kellett megtenni a vásárláshoz. Minden ott dolgozót név szerint ismertünk, sőt a szomszédaink lánya is ott dolgozott. Örök emlék.