A Haller-villa 1890 körül

Keresés az archívumban

A Haller-villa 1890 körül
Eredeti méret

Dr. Lenck Kálmán 1887-ben építette romantikus hangulatú villáját az akkori Indóház, ma Kossuth Lajos utca 17. szám alatt. Nem sokkal azt követően készült a most bemutatott felvétel, melyen még nem takarják fák az impozáns épületet, így lehetőségünk van úgy megcsodálni a mesebeli kastélyokat idéző családi otthont, ahogy talán sosem tehettük még.

A villaépület később a Hilibi-Haller család tulajdonába került, így a mai napig Haller-villaként emlegetjük, bár az építtetőt nem feledve a köztudatban a Lenck-villa elnevezés is él még.

Tekintettel arra, hogy a városban áll(t) még egy, a Lenck család tulajdonában lévő villaépület - melyet később múzeumként hasznosítottak -, honlapunkon a most bemutatott épülettel kapcsolatos további bejegyzéseket a Haller-villa címke alatt találják. A Lenck-villa címére kattintva Lenck Emil 1890-ben épült otthonáról és annak későbbi sorsáról találnak bejegyzéseket.

Az államosítás után a villa a Művelődésügyi Minisztérium üdülője lett, majd magánkézbe kerülve panzióként működött tovább. Ismereteink szerint napjainkban nem látogatható.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1890 körül
Szerző
1890
2560-2530
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2020. június 24. 12:49

Hallerék ekkor még Erdélyben éltek, így helyesebb - Dr. Lenck Kálmán villáját látjuk a képen. Később Haller lett a tulajdonos, az már egy másik történet.
A másik villa sosem volt a Lenck család tulajdona. Lenck Emilé volt, majd kárpótlásként egy cégé. Így került később városi tulajdonba ...

Kótai Mónika - szerkesztő | 2020. június 24. 14:59

Véleményem szerint a kérdést a bejegyzés egyértelműen tisztázza.

Horváth Péter Pál | 2020. június 24. 22:34

Miután a "fotó" az idő szelete, ezért Dr. Lenck Kálmán szomorúan tekint le ránk ...

A bejegyzés létrehozása: 2020. június 24.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.