A Hattyú fogadó épülete egykor

Keresés az archívumban

A Hattyú fogadó épülete
Eredeti méret

Csatkai Endre a Soproni Szemle 1966/3. számában így írt az egykori Hattyú fogadóról:

"1887-ben még üzemelt a fogadó. A Forster családé volt ekkoriban a ház, átépítették és fűszeresboltot nyitottak benne, a boltajtót két hatalmas gigászfigurával övezték, a homlokzat tornyára pedig egy bádoghattyút szereltek, a régi megszűnt fogadó emlékeképpen."

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum archívumának felvételén még nem láthatók a fentebb említett és egyébként ma is az üzlet bejáratát szegélyező szobrok.

Az épületről további felvételek találhatók honlapunkon a fotó feletti "Hattyú fogadó" címkére kattintva.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1800-as évek vége
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Csatkai Endre: A soproni vendégfogadók a 16/19. században;Soproni Szemle 1966/3.

Szerző
1898
3716-2257
Évszámos térképre

Hozzászólások

Wohner Viktor | 2017. augusztus 10. 18:21

Az épületben az első kereskedő Bienefeld Bernát úr volt, akitől Ükapám, ifj. Forster Gusztáv átvette a tevékenységét.

Horváth Péter Pál | 2017. augusztus 10. 19:34

Binenfeld Bernát Sopron Kis u. 1-ben (a szemben lévő ház) volt Fűszer- és gyarmatárú-kereskedő (1892) a Kis u. 2-ben (1885-től a fogadó mellett) id. Forster Gusztáv vendéglője volt (korabeli iratok) ...

Wohner Viktor | 2017. augusztus 10. 19:54

Tisztelt Horváth Péter Pál Úr! Köszönöm szépen a kiigazítást!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. augusztus 13. 16:32

Kedves Viktor, a családi adattárban esetleg van annak nyoma, hogy ifj. Forster Gusztáv mikor érkezett Sopronba? Mert ha ez az évszám 1889, akkor feltételezhető, hogy ahol ez az évszám szerepel, ott hiteles lehet az az adat is - egy 1930-ban megjelent könyvről van szó-, hogy a gyárat 1905-ben alapította. Minthogy a kötet még életében jelent meg, nyilván ezt a két évszámot hitelesnek tekinthetjük. Meg tudna ebben erősíteni?

Wohner Viktor | 2017. augusztus 13. 17:59

Kedves Mónika!
Ifjabb Forster Gusztáv, az Arad megyei Borosjenőn született még 1866-ban, Etelka húga is ugyanott, 1867-ben. Ezt követően valamikor (még pontosítás érdekében, kutatás tárgyát képező adat) érkezett a Család Sopronba. De a legjobb tudomásom szerint Forster család 1877-ben biztosan Sopronban élt. Véleményem szerint, Mónika, a birtokában lévő adatok valódiak.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. augusztus 13. 18:03

Köszönöm, azt hiszem, akkor reálisan az adatok. A család érkezéséről nincs adatom, "csak" arról, hogy Sopronban érkezése előtt ifj. Forster merre járt, s csak arról, hogy ő mikor érkezett ide. Lassan-lassan összeáll a mozaik.:) Kérem, írjon majd, ha lesznek újabb adatok.

Jakatics Árpád | 2017. augusztus 14. 11:44

Két hete, hogy kamasz unokámmal együtt az élelmiszerboltban jártam. Fekete őrölt borsot kellett volna vennünk, de nem volt. Ekkor azt mondtam, hogy Forster úr, a gyarmatáru-kereskedő bizonyára forog a sírjában. És ezek után – bölcs nagyapaként (aki fél évszázada már nem soproni lakos) – kénytelen voltam némi emlékezésbe fogni: amikor én is ilyen legényke voltam…
…akkor is Forsternek hívták a házat (boltot), noha már rég államosították…
…akkor is ott álltak őrt az erőt sugárzó titánok…
…a torony tetején ott büszkélkedett a bádoghattyú…
Aztán a Győri út felé haladva megálltunk még a Magyar utca közepén a tiszteletre méltó kapubejáratnál, és találgattuk, mit jelent vajon a fent jobb oldalt egy kör alakú „pajzsban” elhelyezett 699-es szám. Én helyrajzi számra tippeltem. (Ebben megerősít most valaki?)
Most, hogy az épület gazdagodó szakirodalmát olvasgatom, kezdek emlékezni arra is, hogy annak idején még láttam a vastraverzre szerelt cégfeliratot is, és ez pont olyan stílusjegyeket viselt, mint a kapu tetején ma is ott lévő fémhálós, cirádás dísz.

Jakatics Árpád | 2017. augusztus 15. 11:22

Kedves Mónika! Köszönöm a linken hozzáférhető magyarázatot.

A bejegyzés létrehozása: 2017. augusztus 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.