A Hillebrand-ház udvara egykor

Keresés az archívumban

A Hillebrand-ház udvara 1963-ban
A Hillebrand-ház udvara 1963-ban. Az udvar jobb oldalán lakások, szemben pedig garázs látható.
1
Eredeti méret
A Hillebrand-ház udvara 1962-ben
A Hillebrand-ház udvara 1962. februárjában. A bal oldali épületrészben - a képen - volt egykor a rum-és likőrgyár. A képen látható kutat elbontották, egy másik udvari kút ma is látható, műemléki védettséget élvez.
2
Eredeti méret
A Hillebrand-ház udvara 1962-ben
Gépjárműjavítás az udvaron, az egykori gyár előtt.
3
Eredeti méret
A Hillebrand-ház udvara 1980-ban
Az udvar egy részlete 1980-ban, nem sokkal a teljes felújítás előtt. Szemben a kapualj, jobb oldalon udvari mellékhelyiség látható, illetve két körtefa, melyeket a felújításkor kivágtak.
4
Eredeti méret
A Hillebrand-ház udvara 1981-ben
Az 1981-es felújítás egy pillanata, ekkor alakítottak ki lakásokat az egykori gyár területén - a kép jobb oldalán.
5
Eredeti méret

Az 1840-ben városunkba érkező Hillebrand Vince a mai Várkerület 85. szám alatt alapította meg rum-és likőrgyárát, melynek termékei számtalan kiállításon nyertek díjakat, a cégtulajdonos családot pedig udvari szállítóvá tették. A dicső időszakra a fennmaradt katalógusok és a homlokzaton napjainkban is látható, a különböző kiállításokon elnyert érmek másolatai emlékeztetnek.

A II.világháború után az egykori gyár épületét államosították, bár a család tagjai egy ideig még az utcafronti lakásban éltek.

1951-ben költözött az udvari rész egyik lakásába az akkor még gyerek Fücsök Ferenc, akitől bejegyzésünk fotóit kaptuk. Ferenc 1963-ig, családja az 1980-as évek közepéig élt a házban, mindössze az 1981-es felújítás idejére költöztek el váltólakásba.

A már említett komolyabb felújítás előtt az egykori gyár területe – így az udvar egyik teljes szárnya – üresen állt, ahogy Ferenc visszaemlékezett, többek közt a szomszédos áruház (Várkerület-Ötvös utca sarok, egykori Royal kávéház) illetve városi gyárak raktáraként szolgált.

Az udvar hátsó traktusában garázsokat alakítottak ki, a másik felén pedig megtartották a még a Hillebrand család tulajdonlásának idején kialakított két lakást.

Ferenc fotói 1962 és 1981 között mutatják az udvart, mely jelenleg is éppen felújítás alatt áll. A várhatóan a nyár második felére elkészülő udvarról készült felvétellel terveink szerint a későbbiekben frissítjük bejegyzésünket.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1962-1981 között
Szerző
1963
1981
A bejegyzés létrehozása: 2017. június 9.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.