A Hillebrand-ház udvara egykor

Hozzászólok
A Hillebrand-ház udvara 1963-ban
A Hillebrand-ház udvara 1962-ben
A Hillebrand-ház udvara 1962-ben
A Hillebrand-ház udvara 1980-ban
A Hillebrand-ház udvara 1981-ben

Az 1840-ben városunkba érkező Hillebrand Vince a mai Várkerület 85. szám alatt alapította meg rum-és likőrgyárát, melynek termékei számtalan kiállításon nyertek díjakat, a cégtulajdonos családot pedig udvari szállítóvá tették. A dicső időszakra a fennmaradt katalógusok és a homlokzaton napjainkban is látható, a különböző kiállításokon elnyert érmek másolatai emlékeztetnek.

A II.világháború után az egykori gyár épületét államosították, bár a család tagjai egy ideig még az utcafronti lakásban éltek.

1951-ben költözött az udvari rész egyik lakásába az akkor még gyerek Fücsök Ferenc, akitől bejegyzésünk fotóit kaptuk. Ferenc 1963-ig, családja az 1980-as évek közepéig élt a házban, mindössze az 1981-es felújítás idejére költöztek el váltólakásba.

A már említett komolyabb felújítás előtt az egykori gyár területe – így az udvar egyik teljes szárnya – üresen állt, ahogy Ferenc visszaemlékezett, többek közt a szomszédos áruház (Várkerület-Ötvös utca sarok, egykori Royal kávéház) illetve városi gyárak raktáraként szolgált.

Az udvar hátsó traktusában garázsokat alakítottak ki, a másik felén pedig megtartották a még a Hillebrand család tulajdonlásának idején kialakított két lakást.

Ferenc fotói 1962 és 1981 között mutatják az udvart, mely jelenleg is éppen felújítás alatt áll. A várhatóan a nyár második felére elkészülő udvarról készült felvétellel terveink szerint a későbbiekben frissítjük bejegyzésünket.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1962-1981 között
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1963
1981
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. június 9.