A Honvédfőreáliskola épületei

Hozzászólok
A Honvédfőreál épülete - ma egyetem

A színezett képeslapon három nagy középület fordul majdnem délkeletnek. Tőlük északnyugatra volna az éppen elnevezett Erzsébet-kert, jobbra tovább a Déli vasút pályája mutat Szombathely felé, aztán a város következik, ahonnan a képeslapon szemlélhető épületek már a "síneken túli városrész". Előttünk a fasorral jelzett Honvéd út indul a Lőverek irányába. A fotós a sűrű növényzet között kanyargó nevesincs-ösvényről nézi a Honvédfőreáliskolát. Tervezője a Nagy-Magyarország határain túl is jól ismert Alpár (Schökl) Ignác, a késői historizmus mestere (1855-1928). A józsefvárosi reáliskola után kőművestanoncnak jelentkezett, hogy fizikailag is kiismerje a szakmát, aztán egyetemen tanársegéd és berlini építészek mellett fejlesztette tudását. 1888-tól önálló tervező. Legalább 130 jelentős alkotását tartják számon, köztük az Ezredéves Kiállítás épületeit. Érdekes, hogy honvédfőreált hármat is tervezett, méghozzá mindet 1897/98-ban. A pécsit lebontották, a nagyváradiról nincs adatom, az önkényes sorrendben harmadikkal a mai Nyugat-magyarországi Egyetem büszkélkedhet. Írt róla Kubinszky Mihály is.
A főépület és a jobb szélső tömb között a szállodának indult szivarkapapírgyár sejlik föl. A színező önálló alkotásának látszik.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1902
Évszámos térképre
1328-2546
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A bejegyzés létrehozása: 2014. október 15.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Az előtérben a Szegély út (ma Mikoviny utca) ...

Garay András képe

A pécsi Hadapród Iskola ( Zrínyi ) épülete nem lett lebontva, hanem átépítették a Pécsi Orvosi Egyetem központi épületéve 1965-1970 között. Tulajdonképpen visszaállítható lenne a gyönyörű eklektikus homlokzata a mai "modern" helyett.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a pontosítást itt is.