A Hűségzászló a Széchenyi téren

Keresés az archívumban

A Hűségzászló a Széchenyi téren
A Hűségzászló a Széchenyi téren (képeslap)
1
Eredeti méret
A Hűségzászló a Széchenyi téren
A Képes Pesti Hírlap 1932. május 7-i számának címlapja
2
Eredeti méret

“A felkelő harcok és a Népszavazás emlékére" 1932-ben avatták fel a Széchenyi tér keleti oldalán a Hűségzászlót, a Mechle Béla által tervezett és kivitelezett talapzaton dr. Molnár Gyula (1882-1962) Harc című domborművével. A zászlórúd tetejére egy Seifert Géza tervei alapján készült, Renner Gyula műhelyében öntött, turulmadarat formázó szobor került.

A helyi sajtó már a hivatalos avatást megelőzően elismerőn nyilatkozott a város új büszkeségéről:

"A Hűség Zászlója tegnap délután elkészült. Megállapíthatjuk róla, hogy úgy a szobrászati része, mint a reliefje nagyon sikerült alkotás. Az emlékmű a maga összhangzatos egészében egyik nevezetessége, egyik vonzó szépsége lesz városunknak. A hely is nagyon jól van megválasztva hozzá. Eleinte azt hittük, hogy a Domonkosok templomának kettős tornya el fogja nyomni. Ez az aggodalom azonban felesleges volt. Az emlékmű ezen a helyen, a nagy házak környezetében is impozáns és büszkesége mindazoknak, akik létesítésében bármi módon közreműködtek.” (Soproni Hírlap, 1932. május 1.) (Hárs József: Soproni Olvasókönyv )

Sopron új köztéri műalkotásának híre a város határain túl is sajtónyilvánosságot kapott, a május 5-én megtartott ünnepélyes avatásról a Képes Pesti Hírlap három felvételt is közreadva, címoldalán számolt be.

1956-ban a turult eltávolították, helyére a kor politikai ízlésének megfelelően vörös csillag került. Az eredetivel megegyező és napjainkban is a zászlórudat ékesítő turul szobrot, Faragó János alkotását 1997 decemberében helyezték fel a Hűségzászló csúcsára.

A Népszavazás évfordulójának centenáriumi évében (2021) a Hűségzászló, megannyi városi ünnepség színhelye, továbbra is mementóként áll a téren, lassan 25 esztendeje eredeti formájában.

A korabeli címlapot az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930-as évek vége
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Képes Pesti Hírlap, 1932. május 7.
A hűség zászlaja in Hárs József: Soproni olvasókönyv - Cikkgyűjtemény 1874-1944, Sopron, 2003. p.36.
Nagy Márta: Sopron napja - Helyén áll a száműzött turulmadár, Kisalföld, 1997. december 13.

Szerző
1937
A bejegyzés létrehozása: 2021. augusztus 27.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.