A Kádfürdő

Keresés az archívumban

Az egykori Kádfürdő
Eredeti méret

Sopron egykori fürdőházát 1836-ban építették a mai Ferenczy János utca és Kossuth Lajos utca sarkán. (A Ferenczy János utcát ezért 1866-tól Fürdő utcának, majd 1886-tól Fürdőház utcának hívták.) Az épületben még a II.világháború után is fürdő működött, ekkor már Kádfürdő néven, melyre sokan emlékeznek ma is. A mai fiatalok szótárából viszont talán már teljesen hiányzik az a szó, hogy kádfürdő, mi több, valószínűleg azt sem tudják, milyen célt szolgálhatott egy ilyen intézmény.

A Sopron anno facebook oldalának felhasználói így emlékeztek vissza az egykori soproni Kádfürdőre, melyet G.Nagy Béla felvétele az 1970-es években örökített meg:

Both István:"Sok lakásban - mint nálunk is - csak egy vízcsap volt és a lépcsőházban közös WC -, ezért fontos funkciója volt az épületnek. Az 1950-es években szüleimmel rendszeres látogatójuk voltunk."

Friedrich Rezső:" Sokáig voltam "törzsvendég"... jegyet a bejárat után lehetett váltani. A földszinten voltak a tusolók. balra a férfi, jobbra a női. Az emeleten voltak a szobányi fürdők: nagy kád, előre kisikálva a lelkiismeretes személyzet által, mindig forró víz, tükör, pad... rövid várakozás után, sorra került az ember. Nem minden lakásban volt még fürdőszoba /IKV bérlakások/, ezért nálunk alap volt a kádfürdő látogatása. Úgy emlékezem, hogy a /közös/ tusoló 1,50-be a kád 2,50-be került, de ez nem biztos."

Schöberl Erzsébet: "Nemcsak a régi bérházakban, sok családi házban sem került kialakításra fürdőszoba az építés idején. Anyósomék a 70-es évek elején a hatalmas konyha egy részét alakíttatták át fürdőszobává."

Erzsébet Schwendenwein:"Nekünk nem volt fürdőszobánk az 1960-as években, így mi is a kádfürdőbe jártunk minden szombaton. Emlékszem a Zuhanyzó-jegy : 2-ft a "-személyes kádfürdő: 4-ft. Megvártuk amíg a hajunk megszáradt ,utána mentünk haza, De abban az időben ez nem számított szégyennek."

Az épülettel kapcsolatban érdekesség még, hogy 1995-ben - ekkor már irodák működtek itt - Káspár Hermina adományaként a Kossuth Lajos utcai homlokzaton helyezték el Sz. Egyed Emma alkotását, Kossuth Lajos emléktábláját.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1970-es évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1971
3441-2102
Évszámos térképre

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) | 2014. július 11. 16:16

Szerettem ide járni! Hangulata volt! Igen így van! A zuhany alatt sokáig álltam. Már sokszor szóltak, hogy fejezzem be a fürdést! Annyira élveztem! Még télen is ide bicikliztem 2 forintért lezuhanyozni! Valóban vizes fejjel mentem haza! A női zuhanyzó ablakai a Ferenczy J. utcára néztek. Akkor az emeleten volt!

Moser Aranka (Pauliné) | 2015. január 16. 18:40

Akkoriban ennél jobb dolgot nem is lehetett volna kitalálni! Imádtam itt lenni a zuhany alatt!

A bejegyzés létrehozása: 2014. július 11.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.