A Katolikus konventház

Hozzászólok
A Katolikus konventház

A Katolikus konventház (Várkerület 25.) ahol egy képzőművészeti emlék és a gasztro-nosztalgia találkozik. Ebben a házban az emeleti feljáró hátsó falát ugyanis egy Dorfmeister Istvánnak tulajdonított festmény díszíti -melyet 1925-ben Storno Kálmán átfestett - , ugyanakkor régi szép emlék a soproniaknak a házzal kapcsolatban, hogy egykor itt működött a Gulyás csárda nevű kisvendéglő illetve a Gangl étterem is.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1932
Évszámos térképre
4200-1080
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 13.

Hozzászólások

Both István képe

A Konvent-házhoz tartozik a konvent-átjáró, ami az Ikva fölötti hídon keresztül a Rózsa utcába vezet. Gyermekkoromban az 1950-es években kissé rejtelmesnek tűnt számunkra, de azért átjártunk rajta. Ismereteim szerint ma is létező átjáróról van szó.

Tarcsai Mária képe

Az átjáró ma is megvan, de valamilyen rejtélyes okból egy ideje zárva van. Pedig fontos gyalogos átjáró lenne.

Harkai László képe

Az elmúlt héten a Rózsa utca felőli kapun át bejutottam az ott lévő hídhoz,mert meg akartam valamiről bizonyosodni,de nem jártam teljes sikerrel!Tehát át nem próbáltam jutni a Várkerület felé,ezért nem tudom,zárva van-e a vendéglő felőli bejárat.Amiért odamentem: a Műhl Ali bácsi Ikva- parti munkálkodását meg örökitő egyik fotó a kísérő szöveg szerint a Festő-közi hídról készült,ami számomra nem volt egyértelmű!Szerintem inkább az általam felkeresett hídról,gondoltam első látásra,de már ebben sem vagyok biztos!Pedig a hatvanas évek közepén rengetegszer cikk-cakkoztunk a patak felett.A korombeliek tudják miről beszélek.A Festő-köz melletti Rejpál-házban születtem és gyerekeskedtem,ezért is bosszant annyira,hogy nem tudok rájönni,mi az igazság!Mindezeket természetesen nem akadékoskodási célzattal írtam!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

László, semmi gond, a fotó maga jelölte meg a helyet, de ideirányítom és akkor meg tudják beszélni a dolgot.

Both István képe

Az 1960-as években volt olyan időszak, amikor esténként lezárták az átjárót.

Both István képe

Harkai László bejegyzéséhez kapcsolódva megnéztem a Műhl Aladárról készült képet. Én 1970-ben fotóztam az Ikvát a Konvent-átjáró hídjának Rózsa utcai végétől. Az Ikva folyásának irányában a kép jobb oldalán magasan elhelyezett kerítés, majd magas tűzfal és bokros Ikva parti terület látható. Megítélésem szerint a Műhl Aladárról készített kép a Festőköz előtti hídról készült.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

István, a fotó készítőjének továbbítom a felmerült kérdéseket és reméljük, kiderül az igazság.

Both István képe

Pontosítanom kell. Testvérem egyik 2008-ban készült fotója és "showmystreet.com" segítségével felismerhető a helyszín, elsősorban az Ikva jobbra kanyarodó íve.. A Műhl Aladár kép nem a Festőköz előtti hídról, hanem a hídtól lefelé az Ikva bal oldali partján néhány métert előrehaladva állt a fotós a kép elkészítésekor. (Valójában a Mühl Aladárról készült képnél lenne helye a bejegyzéseinknek, de itt vetődött fel a kérdés.)

Kovács Péter képe

Both Istvánnak igaza lehet! A kép a Festőközi híd felől készült. Hiszen a háttérben a
baloldalon a Konvent hídra rávezető rész látszik, a híd már nem. Nem emlékszem,
hogy lemásztam-e a hídról, amikor a képet készítettem. De a fotó irányából valóban
ez látszik valószínűnek, hogy a patak bal oldalán pár métert haladtam. Ha a hídról
készült volna a fotó, tényleg magasabban lettem volna. Elnézést, régen volt, az emlékek halványodnak.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péter, akkor miként módosítsam ezt a mondatodat?: "A dia, melyen Mühl Aladár látható munka közben, a 70-es évek elején készült a Festőköznél a hídról."

Kovács Péter képe

Csak bonyolult megfogalmazást tudok adni: Készült az Ikva partjáról, A Festőközi híd felől.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, átírom.

Kótai Mónika - szerkesztő képe
Kovács Péter képe

Köszönöm!

Both István képe

Kedves Péter! Emlékezetem tekintetében hasonló "cipőben" vagyok. Köszönöm a visszaigazolást.

Horváth Péter Pál képe

A képen Labach Györgyné kalapkereskedő boltja látható (a bejárat mellet nagyszerű "stüßivadász kalapok" ábrázolásai ) - Várkerület 26.
Valóban az ötvenes évektől a Gulyáscsárda csábította a vendégeket ugyanebbe az üzlethelyiségbe, de a nem hithű vallásosak csak a "konventként" emlegetették fröccsivás okán célba vett műintézményt.
Sajnos a rendszerváltozás kori tulajdonosváltozásnak áldozatul esett a faburkolatú helység teljes berendezése ( akárcsak a Gambrinus-é, az olajos padlóval együtt). Prágában járva a "nagy múltú" vendéglők láttán, nosztalgiával gondolok a soproni hasonlókra, melyekből egynek sincs már nyoma sem (na jó valamennyire a Gambrinus még létezik.)

Harkai László képe

Péter,a 26-os házszám gondolom még a múlt század eleji lehet,mert már nagyon régen ez a páratlan oldal!

Horváth Péter Pál képe

Valóban, a Lenin körút óta (1949)