A Kecske-templom felújítása az 1960-as évek végén

Hozzászólok
Kilátás a Tűztoronyból
A Kecske-templom felújítása

Az első képen a Bencés-templom hajóján még színes kerámia cserép van. Az Esterházy palotát, Templom utca 2., restaurálják. A falkutatás során találták meg azt a kék színt, amilyenre ezután a homlokzatot festették. A második képen a Bencés-templom szentélye látható restaurálás közben.
A templomot id. Storno Ferenc 1888-1894 között restaurálta. Ekkor került a hajó fölé a színes kerámia cserép. Az 1970-es években Sedlmayr János restaurálta a templomot. A színes kerámia cserepeket eltávolította, viszont a Templom utca felé a megtalált eredeti gótikus homlokzatot helyreállította. A kerámia cserepek eltávolításáról és Storno Ferencről Dávid Ferenc művészettörténész a következőket írta:

"Azért szedette le a színes kerámiacserepet Sedlmayr János, mert túlságosan 19. századiasnak ítélte. Nemcsak Storno beavatkozását véltük a középkori templomoktól idegennek, hanem a tetőcserép különös hangsúlyát is az építészeti összképben. Storno teljesítményét ma nagyobbra becsüljük, mint akkor. Ma 19. századi művészként, akkor pedig nem eléggé figyelmes restaurátorként tekintettünk rá. Ha ma állnánk ilyen dilemma előtt, talán többet törnénk a fejünket azon, hogy ne tekintsük-e önálló értéknek. 19. század végi emlékekre kerültek a cserepek, akkori színes kompozíciók hiányzó elemei pótlására."

---
A bejegyzés közzététele után Facebookos oldalunkon Schuller Balázs hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Központi Bányászati Múzeum épületét 1979 és 1981 között restaurálták, így a képek készítésének dátuma is vélhetően erre az időre tehető. - A szerk.

---
Miután továbbra sem sikerült hitelt érdemlően kideríteni a színes cserepek eltávolításának idejét, a bejegyzés szerzője Dávid Ferenchez fordult, aki arról tájékoztatta, hogy a templomot 1983 táján újították fel, szemben a korábban feltételezett 1970-es évekbeli időponttal. Ennek azonban ellentmond a Kapcsolódó bejegyzésben látható felvétel, mely 1976-ban készült és ezen már nem láthatóak a színes cserepek. Más források azonban egy 1968-70-as felújítást is említenek, ezek szerint a cserepeket ekkor távolították el a épületről.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1969
4299-1893
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kovács Péter
A fotó készítőjének életrajza: Kovács Péter
A bejegyzés létrehozása: 2014. október 31.

Hozzászólások

Kovács Péter képe

Schuller Balázsnak köszönöm a pontosítást! Én csak arra emlékeztem, hogy a diák a
70-es évek végén készültek a Tűztoronyból.

Horváth Péter Pál képe

A fotók '75 előttiek ...

Kovács Péter képe

Lehet!