A Kétágú

Keresés az archívumban

A Kétágú
Eredeti méret

Ahogy a Bencés- vagy Nagyboldogasszony-templom a soproniaknak csak Kecske-templom, úgy a Domonkosok által a Széchenyi téren emelt Domonkos-templom egyszerűen csak “A kétágú”. A közbeszédből lassan talán jobban kikopik ez az elnevezés, mint a Fő téri templom “beceneve”, de a régi soproniaknak még mindig egyértelmű igazodási pontot jelent a kéttornyú templom ilyenfajta elnevezése. Kicsit talán szeretünk is büszkék lenni rá, talán szeretjük is vele próbára tenni ismerőseinket, vajon tudják-e, hova kell menniük, ha a Kétágúhoz hívjuk őket találkára. Reméljük, sokáig él még majd a köztudatban ez az igazi soproni elnevezés az újabb generációk és a városunkba újonnan érkezettek körében is. Mert ez is egy darabka Sopron. Anno.

Önök ismernek hasonló “soproniságokat", épületek, helyek különös elnevezését? Ha eszükbe jut ilyen, kérjük, írják meg nekünk kommentben. Köszönjük!

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1920-as évek
Szerző
1923

Hozzászólások

Kótai Mónika - szerkesztő | 2021. április 4. 16:52

Gondolatok honlapunk Facebook oldaláról:

A Végfordulat és német neve: Rückherzu, az utcának kinéző Ógabona tér, a hídnak elsőre ki nem néző Ikvahíd (Spitalbruck), az utcaként számozott Deák tér és a Tökönlőtt a kedvenc sopronikumaim, amiket szoktam mesélni. A vasúti érdekességek közül már sokat elbontottak az elmúlt tíz évben, de a Batsányi zöldségesbódé poén még. - Capras David

Gagarin játszótér(Ókai u.), Paplak (Orsolya tér), nagy ABC -Palaczkné Németh Henrietta

Dómtemplom- Szent György-templom Németh Lajos

"Hatcsöcs”-Három lánytestvér borkimérése volt a Rákóczi u.-Hátulsó u.- Iskola köz sarkán. Gyurátz Edit

A bècsi utcai templom nekünk Jozefinum-templon volt- Leeb Anikó

Jézus Szíve plébánia - Szürkék - Giczy Katalin

És néhány saját: régi piac, Bolondvár, Szilvavár, piros kör.

A bejegyzés létrehozása: 2021. március 11.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.