A „kiscsemege” a Várkerületen

Hozzászólok
A „kiscsemege” a Várkerületen - néhányan a dolgozók közül
A „kiscsemege” a Várkerületen - néhányan a dolgozók közül
A „kiscsemege” a Várkerületen - a dolgozók egy csoportja
A „kiscsemege” a Várkerületen - eladóhölgy
A „kiscsemege” a Várkerületen - a kínálat

2014 márciusában kaptunk először felvételeket Igler Lászlótól az egykori várkerületi „kiscsemegéről”, mely a Várkerület 106. szám alatt működött. A képekről – bejegyzésünk első három felvétele - nagyon kevés adat állt rendelkezésünkre, mígnem 2015. augusztusában G.Nagy László az édesapja, G.Nagy Béla emlékére létrehozott Facebookos oldalon meg nem osztotta azokat a felvételeket, amiket az üzletben dekoratőri feladatokat ellátó G.Nagy Béla készített. (Bejegyzésünk negyedik és ötödik felvételei.)

A népszerű közösségi oldalon az egyik fotón szereplő hölgy, Czisztler Istvánné Margit önmagára ismert és a következőket írta: „.Ezt az üzletet a Budapesti Csemege Kereskedelmi Vállalat üzemeltette. Ez a bolt része, ilyen volt a bolt egész területe, mint egy kirakat. … A boltvezető Igler László volt abban az időben. 1968 - 1973-ig. Mivel pesti csemege volt … lehetett jégrudat kapni. … A boltot azért hívták „kiscsemegének”, mert 1967 októberében nyílt meg a nagy ABC bolt, az első nagyáruház Sopronban."

Horváth Péter Pál az üzletről a következő adatokat közölte: „A bolt a háború előtti Meinl Gyula bolt utódjaként, szovjet tulajdonban volt 1952-ig, majd államosítás után a Csemege Kereskedelmi Vállalat vette át. A nagy ABC (szintén Csemege K.V.) megnyitása után „kiscsemegeként” prémium termékeket forgalmazott.( A köznyelv továbbra is „Meinli”-ként ismerte.) 1973-ban bezárt és a szomszédos üzlettel átalakítás után, a Csemege K.V. valutás üzletága Intertourist boltja lett belőlük.”

Reméljük, hogy a sok hasznos információ mellé az első három felvételen látható minél több egykori dolgozót sikerül azonosítani. Ha így lesz, a képaláírásokat folyamatosan frissítjük.

---
Olvasóink hozzászólásaival mostanra közel teljes lett a kép, úgy tűnik, majdnem minden szereplőt sikerült azonosítani. A nevek listája a hozzászólásokban olvasható.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek vége - 1970-es évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1969
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2015. augusztus 13.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Szuper! Akkor minden tisztázódott...tényleg "Kis-csemege"-ként is hívtuk.

Harkai László képe

A teljesség igénye nélkül,vagyis az emlitetteken kívül akit még én felismerni vélek:
Az első kép jobb szélén Zrínyi Miki,azaz Miklós,mert már akkor sem engedte tegezni magát!
A másodikon jobb szélen Igler Laci,aki később az ÉKV 3-s ABC-ben főnököm volt,a harmadikon Bödör és Zrínyi között Szinai Feri bácsi,bal alsó sarok Kovacsics Jancsi.Mellette -bennük nem vagyok biztos-a második hölgy talán Hajtó Margit,a negyedik talán Cziffra Évi,és a hatodikben Csuporné Marika nénit,adminisztrátorunkat vélem felismerni!Mondjuk van még egy-két ismerősnek tűnő,vagy olyan,akinek a neve nem jut eszembe! Első nekifutásra ennyi...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a kiegészítést!

Harkai László képe

Ja,igaz is: itt végre pontosan jelent meg a (Stark) ABC megnyitási időpontja!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nekem úgy rémlik, hogy az ABC-ről szóló bejegyzéseknél is szerepel.

Harkai László képe

Valószínűleg,de ez a link sem pontosan tükrözi a valóságot:http://sopronanno.hu/bejegyzes/a-stark-abc-a-varkeruleten-i

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Miért ne tükrözné? A szövegben nem szerepel, hogy ekkor nyílt meg az üzlet. Ahogy az sem, hogy a kép nyitáskor készült volna.

Harkai László képe

Távol álljon tőlem a kötekedésnek még a gondolata is: ,,2013-ban,50 év után bezárt..." .Bocsánat!

Sáfrány Györgyné Zsuzsa képe

A kép a régi Meinl-ben készült a hatvanas évek elején majdnem az összes dolgozó rajt van és én ismerem névszerint Őket mert két képen az Édesanyám is rajt van aki ott dolgozott.Csoportkép fehér köpenyben:balról jobbra Kocsis István boltvezető helyettes,Stark Endre boltvezető,Szabóné,Bödör István,előtte az Édesanyám Szabó Józsefné Irénke,mögötte Páár Márti,mellette Csay Gabriella,Zrinyi Miklós és az Irénke néni sajnos az aszony neve nem jut eszembe Ő az édesség pultba volt.Másik fehérköpenyes kép balról jobbra.Németh Kálmán,Kati a vezeték neve nem jut az szembe,Schlögl Kálmán bácsi,Horváth lajos,Csay Gabriella,Igler Laciés a Kovács sajnos a keresztneve nem jut eszembe.Az alatta levő csoportkép balról jobbra azt hiszem Feri,Marika,a két lánynak a neve nem jut eszembe mellette a Sottán Teri,Lovasné,takarásba a Passzinger Hugi,előtte a Csupor marika néni,mellette az Édesanyám,utánna a Végh Pisti,majd a Stark Endre,Csay Gabi,Páár Márti,Szalai Éva,Németh kálmán,Horváth Lajos,Szinay Feri bácsi,Bödör István.Schlögl Kálmán bácsi és a Kocsis Pityu bácsi.

Sáfrány Györgyné Zsuzsa képe

Ha hozzá vesszük a Harkai László név felsorolását akkor teljes a lista és a Ferire rosszul emlékeztem Ő a Kovacsics Jancsi valamint a két hölgy akinek a nevére nem emlékeztem az a Hajtó Margit és a Cziffra Éva.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Zsuzsa, nagyon köszönöm a sorait! Azt hiszem, itt az idő kicsit aktualizálni a bejegyzést, amit a hétvégén meg is fogok tenni!