A Kisuszoda 1975-76-ban

Hozzászólok
A Kisuszoda 1975-ben
A Kisuszoda 1975-ben
A Kisuszoda 1975-ben
A Kisuszoda 1976-ban
A Kisuszoda 1976-ban
A Kisuszoda 1976-ban

Bujtás Imre fotósorozatán az egykori Kisuszoda vagy Sportuszoda látható 1975 és 1976 nyarán. Az uszoda helyén ma lakóházak állnak. Az uszoda részletes története a kapcsolódó bejegyzésben érhető el.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1975-76
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1975
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. július 28.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Kicsi, koszos, néha zsúfolt, volt, de imádtam oda járni...az első fiunknak is még volt "szerencséje" látni. /Azon a kötélen akár én is lóghatnék...(utolsó kép)/

Both István képe

Az 1950-es években Rózsa utcai gyerekként itt tanultam meg úszni. A nagy trambulinról azonban csak egyszer mertem leugrani. A város egyik kedvelt uszodája volt, kár érte.

Tarcsai Mária képe

Imádtam a Sportuszodát. Édesapám cégének szakszervezete (Postaigazgatóság) ingyen uszodajegyeket adott a gyermekes alkalmazottainak. Az egész nyarat ott töltöttem, addig maradtam a vízben, amíg vacogni nem kezdtem. Milliószor leugrottam a nagy trambulinról,műugró mégsem vált belőlem, bár egyik fiú pajtásomból az lett. Fiam és keresztlányom is itt töltötte a gyermekkorát,

Déne4s Józsefné képe

Délelőtt Zigi bácsi úszni tanított-ebéd után visszamehettünk(karunkon a pecséttel)

Tarcsai Mária képe

Zigi bácsi nem a Lőver uszodában volt úszómester? Csak azért kérdem, mert nekem úgy rémlik!

Friedrich Rezső képe

De, jól tudod! Itt a gondnok (a pénztáros néni férje) szokott úszást oktatni, mert ő volt az úszómester is egyben. Ők laktak fenn a házban is...a neve nem jut eszembe. (Tóni bácsi???) Nagyon szigorú nézése volt, de arany szíve...
Mindezt kérdésessé teszi, hogy a 6-os képet felnagyítva, tényleg a Zigi bá'-t vélem felfedezni...

Tarcsai Mária képe

Valóban, de könnyen lehet, hogy a hatodik kép az előtte-lévőkkel ellentétben a Lőver uszodában készült. A kabinsor is arra hajaz...

Horváth Péter Pál képe

A képek a kisusziban készültek, mert a Lőver usziban nem volt korlát. A kisusziban Avar Sámuel volt a mindenes (a pénztáros Kati néni, ott is laktak), a Sigi bácsi az egyesületben edző volt. A 70-es évek végén valóban a Lőver usziban volt úszómester, meg is kergette néha, a renitens fiatalokat - záróra előtt engedett csak ugrálni a lábtengó magasított bírói székéről a medencébe.

Friedrich Rezső képe

KÖSZ Péter!!! Samu bácsi volt, tényleg!
/Tényleg...ezt Te hogy csinálod???? Mármint, hogy mindent tudsz!/

Horváth Péter Pál képe

Áááá, keveset tudok, csak sokat kérdezek. Viszont "jól" kérdezni, tudni kell.....

Kovács Péter képe

Engem Zigi bácsi tanított úszni a Kis uszodában, 1951-ben.

Bujtás Csaba Imre képe

Az 1.,3.,6. képen én vagyok a "főszereplő" .:) Valamennyi kép a kisuszodában készült. Az úszásoktató pedig valóban "Zigi" bácsi volt,erre határozottan emlékszem!

Friedrich Rezső képe

A 6-os képen egyértelműen a Zigibá' látható, tehát ő is "munkálkodott" a Kisusziban... (mert a mögötte látható kabinsor biztosan a patak parti részen állt)

Glász Dóra (Moosné) képe

A 60-as évek végén, 70-es évek elején mi is gyakran látogattuk a Sport uszodát. ( Emlékszem egy vaskorlátos hídon kellett átmenni, a bejárat feletti félköríves táblán ez állt: SPORT USZODA)
Nyaranta, reggeli után átmentünk a Patak utcából az usziba, déli harangszó után- Ódor bácsitól-kértünk egy pecsétet az alkarunkra, hogy ebéd után visszamehessünk. Haza szaladtunk, gyorsan bekaptuk az ebédet és szinte zárásig ott lubickoltunk. Víz csere ritkán volt, a víz hamar sűrű, sötétzöld lett, de minket nem zavart. Ódor bácsi, aki szintén a Patak utcában lakott (14) akkoriban ő volt a pénztáros, úszómester- szóval mindenes- tanította a gyerekeket úszni. Mint azt az utolsó kép is mutatja, volt egy parafa lapokból összeállított, derékra csatolható öv, melynek zsinórját az úszómester fogta, a medence szélén sétált fel-alá, a gyerek meg tempózott.
A bátyám ott tanult meg úszni. (Én meg a Latorca folyóban Munkácson.) Jaj, azok a régi szép emlékek!!!

Friedrich Rezső képe

Kicsi a világ! Ha tényleg a Patak utca 14-ben lakó Ódor (Pista) bácsi került szóba, akkor el kell mondanom, hogy ő édesanyám sógora volt!
Mozdonyvezető volt, pipázott, náluk öltöztem át, ha az usziba mentem, Linus néni finom mákosrétest (meg sok mást) tudott sütni...szerettem őket! Azt, hogy úszást tanított volna, most hallom először...(de ez 1970 után akár lehetett is)
Avar Samu bácsi volt az úszómester, gondnok, ahogy fentebb már szó volt erről!
(Édesanyám, első, elhunyt férje, Reiszweber György volt. Linus néni pedig Reiszweber lány)

Eva Reisweber képe

Tényleg kicsi a vilàg! Reiszweber György,édesanyja elhunyt férjének,az édesapjànak,(szintén R.György),testvérének:R.Jozsefnek a leszàrmazottai a csalàdom.Elég sok fényképem van,a mi àgunk Reisweber lànyairol a soproni uszodàkban,a Tomalomnàl stb.Van olyan képem is amelyiken a György àg fiataljai is vannak kb.az 1930-as évek elején. Odor Istvàn és R.Linus is fent van a csalàdfànkon.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Éva, Ha úgy gondolja, hogy megosztaná velünk a képeket és a emlékeit, kérem, jelezze és megkeresem emailben. Köszönettel: Kótai Mónika

Eva Reisweber képe

Kedves Monika,Természetesen és örömmel hiszen a célunk ez,ugye?

email cimem: eva.reisweber@wanadoo.fr.

Üdvözlettel Eva Reisweber

Eva Reisweber képe

Helyesbitenem kell: pillanatnyilag érvényes email cimem a következö:

eva.valroy@wanadoo.fr

Bàr a mailt megkaptam,de technikai probléma miatt nem tudok arrol a cimröl vàlaszolni.
Kérek erre a cimre egy jelzést,hogy vàlaszolni tudjak.
Köszönettel
Eva Reisweber

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Éva, Továbbítottam a levelemet a megadott címre.

Eva Reisweber képe

Kedves Monika,megkaptam köszönöm.

Eva Reisweber képe

Kedves Monika,megkaptam köszönöm.

Friedrich Rezső képe

Vettem... kösz!

Friedrich Rezső képe

Kedves Eva! Az én édesanyám pedig az ifjabb Reiszweber György felesége, majd özvegye volt. Az ő férje volt a GySEV-en rézműves, aki 1942 körül hunyt el és két gyermeket (féltestvéreimet, Zsuzsanna /1936/ és Györgyöt /1940/ ) hagyta árván. Az özvegye (Weisbeck Zsuzsanna) 1948-ban ment hozzá édesapámhoz kalandos fordulatok után,majd születtem én...tehát valahol messziről rokonnak számítunk. Ódoréknál rendszeresen voltam vendég szüleimmel, majd még a feleségemmel is. Linus néni és Pista bácsi kedves emlék. De volt még az R. Erzsébet (Bözsi néni) aki a Kovács Rezső úriszabó felesége lett, Fegyvertár utca 2. Na, ilyen kicsi a világ...

Eva Reisweber képe

Kedves Rezsö, köszönöm a gyors vàlaszt,nagyon örülök neki! Különben gyorsan àtnéztem a még készülöben lévö csalàdfànkat és vannak Weisbeck és Friedrch nevek melyek feltevésre vàrnak,mert még nem volt igazàn ismert szàmomra minden adat és kapcsolat.Most màr többet értek.Összesen négyszer voltam Sopronban,csodàlatosan szép vàros.Nagyon vissza kellene mennem,folytatni a levéltàrban a kutatàsaimat.Na meg természetesen gyönyörködni a vàrosban.
A mi R.Jozsefünk Sopronban született 1871-ben,apja R.Jozsef Wien ?1830-32,anyja Czeiszer Zsofia 1841 Felsöpulya;7 gyermekük volt: Lajos,Jozsef, György,Rozàlia,Mària,Johanna és Paula.
Most itt megàllok,mert hiv a kötelesség,de igérem és természetesen,ha érdekli és igényli,folytatni fogom.

Üdvözlettel

Eva Reisweber

Friedrich Rezső képe

Írtam priviben, kösz a mailcímet!!!!

Eva Reisweber képe

Kedves Rezsö,az email-t megkaptam,de nem tudok arrol a cimröl pillanatnyilag vàlaszolni.
Az alàbbi cimre kérnék egy email-t,hogy vàlaszolni tudjak.

eva.valroy@wanadoo.fr

Üdvv. Eva Reisweber

Kovács Péter képe

Kedves Éva! Nekem volt Reisweber György nevű osztálytársam az általános iskolában.
Ő ki a képben? 1947.től jártam a Petőfi térre. A Batsányi utcában laktunk.

Kovács Péter képe

Most látom, Friedrich Rezső már válaszolt is a kérdésemre, csak a korábbi bejegyzéseket nem
olvastam el figyelmesen.

Glász Dóra (Moosné) képe

Mi a Patak u. 12-ben laktunk. (Szüleim most is ott élnek.) Ódor bácsi- ha jól emlékszem - nyugdíjasan néhány évig a kisusziban dolgozott. Általában a pénztárba volt. Majd érdeklődöm a bátyámtól, hogy őt ki tanította ott úszni.
Más: Nagyapám: Jakab István a Lackner K. utca és Ógabona sarkán levő IBUSZ, ill. NYIB-ben dolgozott. Sokszor hallottam Friedrich Kari bácsi nevét elhangzani beszélgetésekben. Többször is bevitt nagypapa a munkahelyére, néhány ott dolgozó hölgy nevére is emlékszem : Horváth Magdi néni és Angyalka néni. ( Nagypapa egyik lába nem hajlott térdbe egy fiatalkori baleset miatt, s ezért jellegzetes, sántikáló járása volt.)

Friedrich Rezső képe

Amit el tudok képzelni, az az időbeni csúszás emlékeinkben...én a Pista bácsi (még) aktív korában jártam usziba és hozzájuk is gyakrabban. '70 után már a nejemmel éltem, majd első fiunkkal ( 1976-77?) még voltunk a Kisuszodában, aztán megszűnt. Amikor nyugdíjas lett, mi már nem olyan gyakran találkoztunk, illetve lazább lett a kapcsolat. Tehát előfordulhat, hogy nálam ezért nincs pontos információ ezekről az évekről. (Aztán, sajnos, nagyon gyorsan eltávoztak közülünk mindketten.)

Lakatos Árpád képe

Kár, hogy már nincs meg. Én szint pont lemaradtam róla, igaz gyerekkoromban az Ibolya úton laktunk, így eleve a Lővér uszi volt közel, főleg hátul a ,,kertek alatt''.
Pedig megnéztem volna ezt is, na meg most látványos lenne, háttérben a Tűztoronnyal és más belvárosi látványosságokkal.
(Igaz, a Lővér Fürdőben a korábbi felújítása óta sem jártam, főleg mivel még '87 körül elköltöztünk Csengery utcába, onnantól inkább a Tómalomra jártunk anyuval :) )