A kórház 1919-ben

Hozzászólok
A kórház 1919-ben Gantner Antal felvételén

Az 1919. június 23-án átadott Erzsébet Kórház építését 1910-ben kezdték el és elkészülését jelentősen akadályozta az első világháború. A katonaság által több évig használt létesítményt a háború után nehézkesen sikerült a városnak visszaszerezni. Dr. Király Jenőt 1918-ban nevezték ki igazgatónak, aki 4 évtizeden át a kórház sebész-főorvosa volt. Emberi és szakmai kiválóságát az is jelzi, hogy a soproniak napjainkban is megannyi történetet osztanak meg egymás között a nagyszerű orvosról. Emlékét a róla elnevezett utca is ápolja.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1919
Kapcsolódó kiadvány: 
Kép keletkezésének éve: 
1919
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A fotó készítőjének életrajza: Gantner Antal
A bejegyzés létrehozása: 2014. szeptember 26.

Hozzászólások

Both István képe

Érdekes, hogy a felvétel olyan helyről készült, ahonnan a kórház mögött a Kuruc dombtól a Széchenyi térig látható a város. Ha jól ítélem meg, balra a Domonkos templom tornyai, majd középen a Szent György templom tornya és a Tűztorony is látható.

Horváth Péter Pál képe

Valóban, ezek láthatóak, sőt még a Széna térre is belátni. A képet a GySEV vasúti töltéséről készítették, és dokumentálja, hogy annak idején a kórház területe kisebb volt, nem ért ki a Lóki sorig. A Győri út melletti harmadik épület, a későbbi bővítés után épült.

Kovács Péter képe

Sajnos a térképre nem tudom rátenni, ez a rész már nincs rajt a térképen!

Horváth Péter Pál képe

Nyugodtan ráteheted az 1925-ösre, mert az ott látható alaprajz ezt az állapotot tükrözi. Az 1911-es térképen, csak mint Bergäckert tüntették volna fel.