A Lackner Kristóf utca a 20. század elején

Keresés az archívumban

Címke
A Lackner Kristóf utca a 20. század elején
Eredeti méret

A régi lovassági laktanya elbontása után 1896-ban nyílt meg Sopron új utcája, a Lackner Kristóf utca. Már nem sokkal a századforduló után két városi jelentőségű épület, a Törvényszék illetve a Kereskedelmi és Iparkamara állt az ekkor még egészen rövid utcában, melyet 1910-ben meghosszabbítottak a káposztásföldek irányába. A most bemutatott képeslapon az utcának azt az oldalát láthatjuk, ahol lakóházakat - és 1911-ben mozit is - emeltek, szemben a már említett jeles épületekkel.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Szerző
1904

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2021. július 15. 14:24

A kinagyított képen nehezen felismerhetően, de a Habsburg főhercegek jellegzetes, kétoldalt összecsomózott hermelin palást háttér elé helyezett, aranygyapjas érdem renddel körülölelt, pajzs alakú címere látható. Az alsó sorban talán Erzherzog Otto, azaz Ottó főherceg (Ottó Ferenc József 1865 - 1906 a "szép Ottó") felirat látható. Ő 1893 és 1896 között volt a városban állomásozó 9. lovasezrednek soproniak által is kedvelt parancsnoka. Bár a Pejacsevich házban lakott, de parancsnoksága alatt bontották el a Lackner Kristóf utca megnyitásakor a régi lovassági laktanyát. Lehet, hogy erre emlékezve került erre a házra ez a tábla?

Kótai Mónika - szerkesztő | 2021. július 9. 20:07

Örülök, hogy észrevette ezt a táblát, érdekes lenne tényleg megfejteni, mi áll rajta pontosan és miért került oda. Vajon publikált erről valaki valamit valamikor?

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2021. augusztus 22. 18:10

Nincs nyoma, nem emléktábla. Valószínűleg a házban működő Bergmann Imre asztalos reklámtáblája, aki Habsburg Ottó Ferenc József főherceg udvari szállítója lehetett. (A cs. és kir. udvari szállítója cím szigorú feltételekhez, engedélyhez és komoly összeg befizetéséhez volt kötve, de főhercegi udvari beszállító címet már lazábban vették. "Szép Ottó" meglehetősen könnyű életmódot folytatott, lehet, hogy így kerülhetett furcsa és ritka módon egy reklámtáblára a főhercegi címer.)

A bejegyzés létrehozása: 2021. július 8.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.