A Lackner Kristóf utca a 20. század elején

Hozzászólok
A Lackner Kristóf utca a 20. század elején

A régi lovassági laktanya elbontása után 1896-ban nyílt meg Sopron új utcája, a Lackner Kristóf utca. Már nem sokkal a századforduló után két városi jelentőségű épület, a Törvényszék illetve a Kereskedelmi és Iparkamara állt az ekkor még egészen rövid utcában, melyet 1910-ben meghosszabbítottak a káposztásföldek irányába. A most bemutatott képeslapon az utcának azt az oldalát láthatjuk, ahol lakóházakat - és 1911-ben mozit is - emeltek, szemben a már említett jeles épületekkel.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1904
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. július 8.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A kinagyított képen nehezen felismerhetően, de a Habsburg főhercegek jellegzetes, kétoldalt összecsomózott hermelin palást háttér elé helyezett, aranygyapjas érdem renddel körülölelt, pajzs alakú címere látható. Az alsó sorban talán Erzherzog Otto, azaz Ottó főherceg (Ottó Ferenc József 1865 - 1906 a "szép Ottó") felirat látható. Ő 1893 és 1896 között volt a városban állomásozó 9. lovasezrednek soproniak által is kedvelt parancsnoka. Bár a Pejacsevich házban lakott, de parancsnoksága alatt bontották el a Lackner Kristóf utca megnyitásakor a régi lovassági laktanyát. Lehet, hogy erre emlékezve került erre a házra ez a tábla?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Örülök, hogy észrevette ezt a táblát, érdekes lenne tényleg megfejteni, mi áll rajta pontosan és miért került oda. Vajon publikált erről valaki valamit valamikor?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Nincs nyoma, nem emléktábla. Valószínűleg a házban működő Bergmann Imre asztalos reklámtáblája, aki Habsburg Ottó Ferenc József főherceg udvari szállítója lehetett. (A cs. és kir. udvari szállítója cím szigorú feltételekhez, engedélyhez és komoly összeg befizetéséhez volt kötve, de főhercegi udvari beszállító címet már lazábban vették. "Szép Ottó" meglehetősen könnyű életmódot folytatott, lehet, hogy így kerülhetett furcsa és ritka módon egy reklámtáblára a főhercegi címer.)