A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

A Löffelholtz-ház

Hozzászólok
A Löffelholtz-ház

Az evangélikus konventház, Szent György utca 14. A házat sokan Löffelholtz-házként is ismerik, hiszen a korábban a házat birtokló Eggenberg hercegné halálakor az épületet az evangélikus egyházra hagyta, amely aztán annak a Löffelholtz bárónénak adta el, aki Jókai Mór Lőcsei fehér asszony című regényében is szerepet játszik. A báróné szomszédja a 16-os számú Erdődy-palotában nem kisebb személy volt, mint Széchenyi György. A ház 1734-ben - több, mint két évszázadra - az evangélikus egyház tulajdonába került, 1740-től Evangélikus Konventház lett.

Az épület kapcsán valószínűleg sokak emlékében él még az 1970-es évek elején itt működött italmérés majd a későbbi népszerű étterem, a Rondella is.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1960
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1960
Évszámos térképre
6126-2251
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. március 29.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Az emeleten "működött" az evangélikus gyülekezeti terem + lakások a lelkészeknek. Úgy 1965 táján itt ismertem meg feleségemet az "ifjúsági kör"-ben...Többen is vagyunk, akik itt találtak párt maguknak egy életre!

Tarcsai Mária képe

Egy ideig ide jártam ebédelni. Szerettem, mert patinás, kellemes hely volt, szép forgalommal, remek volt a forralt boruk is. Nem értem, hogy miért szüntették meg?
Ennek a háznak az udvarán sok fényképet készítettem, mert annyira tetszik a hangulata.

Kovács Péter képe

Jó kis vendéglő volt! Az udvarban a 80-as évek elején olasz fagylaltozó működött.
Az udvaron át lehet menni az Új utcára. (11.sz. ház) Itt van a középkori zsinagóga
is, ami nem látogatható. Az udvaron készült dián a fagylaltozó, és a zsinagóga
gótikus ablakai látszanak. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4204003745672&set=o....

Harkai László képe

Ne feledkezzünk meg a szintén itt működött Konvent,vagy Haladás borozóról(kiskocsmáról) sem!Hatalmas kártyacsaták zajlottak itt,mi több a kisteremben az akkori ,,nagymenők'' játszottak nagy tétekben,nem volt ritka az asztalt beborító százforintosok látványa!Persze mindez csak stikában belesve,hiszen kevesek kiváltsága volt ott lenni!

Friedrich Rezső képe

"Evangélikus konvent"-ház volt, innen a neve. Aradiék üzemeltették a borozót...Aradiék egyébként abban a lebontott családi házban laktak, amelyik az Állomás utca- Erzsébet utca találkozásánál állt a kanyarban.