A M. Kir. 7. Honvéd Tábori Tüzérezred Tisztikara az 1942-43. évi Orosz Szovjet elleni háborúban

Hozzászólok
A M. Kir. 7. Honvéd Tábori Tüzérezred Tisztikara az 1942-43. évi Orosz Szovjet elleni háborúban

A M. Kir. 7. Honvéd Tábori Tüzérezred Tisztikara az 1942-43. évi Orosz Szovjet elleni háborúban. Ezen, az egy padlás rejtett zugából előkerült tablón szereplő urak között talán olvasóink is találnak ismerős neveket. A család számára, akik egykor birtokolták a képet, szomorú apropója volt a tablónak, hiszen "Eltűnt 1942. aug." jelzéssel szerepel rajta Dr. Szentgyörgyi Károly, a család egyik tagja, aki egykor a Mikoviny utcában lakott. A hátramaradt fotóanyag és dokumentumok feldolgozásával és közre adásával igyekszünk az ő és szerettei emlékét megőrizni az utókornak. (ld. lentebb)

Amennyiben a képen szereplő katonákról rendelkeznek információkkal, kérjük, osszák meg velünk. Köszönjük.

A tabló kis képei a fotó jobb oldalán lévő ikonra kattintva, majd a kurzort a kép fölé húzva nagyban is megtekinthetők. Ha így nagyítják a képet, a nevek is kiválóan olvashatók lesznek.

A tabló egészében, nagyban a képre kattintva nézhető meg.

A "Fényképek egy padlásról" címke segítségével egy soproni padlás rejtett zugában talált fotókat fogunk össze, azzal a céllal, hogy a külön-külön publikált képek ezáltal egyben is kigyűjthetők legyenek. Így próbáljuk meg virtuálisan egyben tartani a gyűjteményt. A felvételek a Szentgyörgyi család archívumából maradtak az utókorra.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1943
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1943
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: ifj. Lobenwein Harald
A bejegyzés létrehozása: 2019. augusztus 26.

Hozzászólások

Németh György képe

A legfelső sorban balról a hatodik, itt "Hettyey"-ként feliratozott Hetyei Laci bácsit kiváló műveltségű, gondolom fiatal éveiben is nagyszerű emberi tulajdonságokkal megáldott embernek volt szerencsém idős korára megismerni. A tablón lévő fotó kivitele eltér a többi tiszt fényképétől, aminek az lehet az oka, hogy tudomásom szerint nem sokkal a frontra indulásuk előtt, a közös fotózás után, házassága miatt került a vezérkartól Sopronba . Magamat idézni talán nem egészen ildomos, de akit érdekel a Sopron Anno Dokutár oldalán 44. szám alatt megjelent irományból olvashat háború utáni sorsáról.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves György, Köszönöm, lehet, hogy érdemes lenne majd tennünk egy linket és egy magyarázatot a Dokutáras íráshoz, hiszen mégiscsak kapcsolódik ez a tabló és az Ön írása.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Balogh Kovács Endre t. fhdgy. a jeles városi főmérnök Balogh Kovács Sándor fia.
Pröhle Jenő t. fhdgy. a Liceum tanára. Háború után 1947-1950-ig a közben Berzsenyi nevét felvett gimnázium igazgatója. (Mint diákja találkoztam vele)
Sopronyi-Thurner Ferenc t. hdgy. a híres polgármester második fia.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Miklós!