A Magyar Hirdető Vállalat soproni kirendeltsége

Hozzászólok
Városház u. 8.
Képkivágás az első képből
Dr.Friedrich Károly a Mahir kirendeltsége előtt
Soproni térképrészlet
Egy Mahir  kiadvány borítója
Részlet a Mahir kiadványából
Magyar Hirdető reklámja egy kiadványukban

"A Tervgazdasági Tanács 1949-ben úgy döntött, hogy Állami Hirdető Vállalat elnevezéssel - az általános centralizáció jegyében - országos hatáskörű intézményt állítanak fel, amely az ország 120 helységében foglalkozott főként politikai plakátok kihelyezésével, valamint közterületi reklámokkal és sajtóhirdetésekkel." (hvg)

A Soproni kirendeltséget a Városház utca 8. szám alatt alakították ki. A vállalat a város számos pontján rendelkezett fali reklámtáblákkal és a "régi" jellegzetes alakú, kerek hirdetőoszlopokkal. A Lenin körúton - ma Várkerület - , valamint egyéb helyeken, tölcséres hangszórókon (pléhjancsikon) keresztül - naponta többször hangos reklámokat adtak le, illetve hirdetményeket közöltek. A soproni Városi mozi államosítása után annak legendás igazgatóját, Dr.Friedrich Károlyt nevezték ki 1949 októberétől a Magyar Hirdető Vállalat kirendeltségvezetőjévé. Innen a városhoz került üdülőhelyi előadónak, majd a Megyei Idegenforgalmi Hivatal főelőadója lett 1957-ben, de Sopron iránti szeretete, tenni akarása az 1956 után Mahir tevékenységén is tetten érhető volt, melynek szép példája az 1967-ben kiadott utcajegyzék, mely az utcák felsorolása mellett, teljes körű idegenforgalmi információkat (közlekedés, szállás, fürdők, éttermek, kulturális kínálat stb.) egyszerűsített térképet, sőt még egy rövid kivonatot is tartalmazott Sopron város történelméből.

---
Friedrich Rezsőnek köszönhetően bejegyzésünk egy olyan felvétellel bővült, melyen Dr. Friderich Károly látható a Mahir kirendeltsége előtt. (3.kép)

Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1967
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: G. Nagy Béla
A bejegyzés létrehozása: 2015. január 11.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Kari bácsi után, felesége (Magdolna, "Duci néni") vitte tovább az irodát, nagyon sokáig. Amíg az első/második képen látható házban laktak, addig a lakásuk volt egyben a MAHÍR soproni irodája is. Onnan közvetítették a hangos-híradót. Amikor május elsején a felvonulások megkívánták a hangosbeszélős közvetítést, akkor az is onnan került a város hangszóróira.

Friedrich Rezső képe

Kis epizód: a háború utáni "ínséges" időkben, miután a mozit államosították, Kari bátyám plakátragasztóként dolgozott, az akkor már a felesége vezetése alatt álló irodánál. Édesapám is besegített anno...