A Magyar Királyi Honvéd Főreáliskola a Felkelő úton

Hozzászólok
A Magyar Királyi Honvéd Főreáliskola a Felkelő úton
A Magyar Királyi Honvéd Főreáliskola a Felkelő úton
Emléktábla az intézmény emlékére

Amikor az 1930-as évek második felében a mai József Attila, akkor még Felkelő úton álló intézményről ez a képeslap készült, az iskolát még mint honvéd főreliskolát tartották számon a homlokzaton látható felirat tanulsága szerint, noha a lap felirata a korábbi nevelőintézet elnevezést jelzi. Mikor pedig Kórocz Balázs elsőéves növendék 1942-ben postázta a képeslapot egykori tanárának, a katonaiskola már a Magyar Királyi Rákóczi Ferenc Honvéd Gyalogsági Hadapródiskola nevet viselte- ahogy ezt a kisdiák precízen fel is jegyezte aláírása mellé.

Tekintettel az intézmény rendkívül gazdag történetére és a fennmaradt dokumentumok jelentős számára, a működése során számos nevet viselő iskola múltjának részletes bemutatását meg sem kíséreljük honlapunkon, mindössze röviden emlékezünk meg az egykorvolt intézményről, melynek ma már csak a képen látható - jelentősen átépített - épülete áll. Amennyiben szívesen elmerülnének a Hadapródiskola történetében, Cseresnyés Géza egykori növendék tudományos alapossággal megírt kötetét ajánljuk figyelmükbe.

Honlapunkon az intézményről itt olvashatnak.

A képeslap szövege a fotó jobb oldalán lévő ikonra kattintva, majd a kurzort a kép fölé húzva nagyban is megtekinthető. Ha így nagyítják a képet, a növendék sorai kiválóan olvashatók lesznek.

Az intézmény emlékét a képen látható, napjainkra jelentősen átalakított épületen emléktábla őrzi, ld. 3.kép.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek vége
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Cseresnyés Géza: Katonaiskolák a hűség városában, Bp. 1995.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1938
Évszámos térképre
3068-2966
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Bárdics József
A bejegyzés létrehozása: 2019. április 25.