A Magyar Művelődés Háza

Keresés az archívumban

A Magyar Művelődés Háza
Eredeti méret

A kaszinó 1873-ban átadott épületét 1942-ben vásárolta meg a Soproni Magyar Egyesület, ezzel megakadályozva, hogy az épület a Volksbund kezére jusson. A Sopronvármegye című lap 1942. június 11-i száma így írt az eseményről:

"Hőgyészy Pál főispán ötesztendős főispánságát őszinte és szívből fakadt ragaszkodással nemrégiben ünnepelte az egész megye és a Civitas Fidelissima minden polgára. [...] Főispánunk gyors egymásutánban két olyan gyönyörű újabb ajándékkal lepte meg Sopront, amely örök időre felvéste főispánunk nevét városunk történelemkönyvének legszebb, legragyogóbb lapjára. Az első gyönyörű ajándék a Soproni Magyar Szövetség életre hívása volt. A másodikat a mai napon kapta kézhez Sopron város magyar társadalma és mindkettőnek értéke nemzeti szempontból egyenesen felbecsülhetetlen. Arról van szó, hogy Hőgyészy Pál főispán mint a Soproni Magyar Szövetség elnöke megvásárolta a Kaszinó épületét, melyből rövidesen soproni Magyar Művelődés Háza lesz."

A közadakozásból megvásárolt épületre később Hárs György tervezte meg a feliratot, mely ma is látható az épületen.

A Kapcsolódó dokumentumban, honlapunk Dokutárában Hárs József cikke olvasható az épület elnevezésének történetéről. Az írás odf formátumban letölthető.
A Kapcsolódó irodalom linkre kattintva pedig Becht Rezső írása olvasható a témához kapcsolódóan.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1942 után
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Kapcsolódó irodalom
Szerző
1942
3049-2020
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.