A Magyar Művelődés Háza II.

Keresés az archívumban

A Széchenyi tér a kaszinó épületével
Eredeti méret

A kaszinó 1872-ben átadott épületét 1942-ben vásárolta meg a Soproni Magyar Egyesület, ezzel megakadályozva, hogy az épület a Volksbund kezére jusson. A Sopronvármegye című lap 1942. június 11-i száma így írt az eseményről:

"Hőgyészy Pál főispán ötesztendős főispánságát őszinte és szívből fakadt ragaszkodással nemrégiben ünnepelte az egész megye és a Civitas Fidelissima minden polgára. [...] Főispánunk gyors egymásutánban két olyan gyönyörű újabb ajándékkal lepte meg Sopront, amely örök időre felvéste főispánunk nevét városunk történelemkönyvének legszebb, legragyogóbb lapjára. Az első gyönyörű ajándék a Soproni Magyar Szövetség életre hívása volt. A másodikat a mai napon kapta kézhez Sopron város magyar társadalma és mindkettőnek értéke nemzeti szempontból egyenesen felbecsülhetetlen. Arról van szó, hogy Hőgyészy Pál főispán mint a Soproni Magyar Szövetség elnöke megvásárolta a Kaszinó épületét, melyből rövidesen soproni Magyar Művelődés Háza lesz."

A közadakozásból megvásárolt épületre később Hárs György tervezte meg a feliratot, mely ma is látható az épületen.

A bejegyzést illusztráló képeslapon még a felirat nélkül látható az épület. Érdekesség azonban, hogy a fotó bal oldalán látható Újhelyi-házon jól kivehető a Sopronvárosi Forgalmi Bank R.T. felirat egy része, mely arra utal, hogy a felvétel 1926 előtt készült, ekkor számolták ugyanis fel a bankot. Nevének kezdőbetűi ma is láthatóak az épületen, a jelenleg ismét egy banknak otthont adó helyiség bejárata felett.

A Kapcsolódó bejegyzésben már a Magyar Művelődés Háza felirattal látható az egykori kaszinó épülete.
A Kapcsolódó dokumentumban, honlapunk Dokutárában Hárs József cikke olvasható az épület elnevezésének történetéről. Az írás odf formátumban letölthető.
A Kapcsolódó irodalom linkre kattintva pedig Becht Rezső írása olvasható a témához kapcsolódóan.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1920-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Kapcsolódó irodalom
Kapcsolódó dokumentum
Szerző
1923
5704-2173
Évszámos térképre

Hozzászólások

Both István | 2014. november 13. 19:36

Hőgyészy Pál, Pali bácsi a nagybácsim volt. A ma már nem létező Deák tér 65. szám alatti lakásukban születtem. Rekedtes hangján sokszor mesélt nekem a gyermekvilág dolgairól. Érdekes tény az, hogy főispáni tevékenységét Sopron történelmének kutatói egymástól eltérően ítélik meg.

A bejegyzés létrehozása: 2013. november 11.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.