A Magyar utca 1970-ben

Hozzászólok
A Magyar utca 1970-ben
A Magyar utca 17-19. kapuja 1970-ben
A Magyar utca 1970-ben a Kőfaragó tér irányába

G.Nagy Béla fotósorozata 1970. március 15-én készült a Magyar utca 17-19. számnál, az Ingatlankezelő Vállalat az ünnep alkalmából fellobogózott telephelyénél.

Érdemes egy pillantást vetni a második fotón látható kapura, melyen felül, a jobb oldalon a 699-es szám látható, jelölve, hogy 1868 előtt, mielőtt még elkezdődött volna Sopronban a házak utcák szerinti sorszámozása, ez az épület - pontosabban az akkori Kis utca 2-es számú ház (ma Pócsi u.) - kapta a 699-es sorszámot, melynek hátsó kapuja volt a második felvételen látható kapu.

A házakat folytatólagosan már 1766-tól számozták Sopronban, ám „A mai értelemben vett házszámozás az 1868. évhez kötődik. Nemcsak az államszervezetnek, hanem a egyéneknek is fontos volt, hogy szerződéseikben, üzleti levelezésükben, a választási névjegyzékek, az adózók listáinak összeállításában stb. félreérthetetlen jellemzőket adjanak meg.” (Hárs, SSz 1990/2)

A városban ma is több helyen láthatóak még a házak kapui felett a korábbi „házszámok”, így például a Szent György u. 11. – Lenck-ház – kapuja felett a 12-es szám, mely 1784-1868 között volt a ház sorszáma, a Szent György u. 24-es számú ház bejárata felett a 109-es szám, melyet a ház 1810-1868 között „viselt” vagy a Széchenyi tér 21-es számú ház Várkerület felőli oldalán a 209-es szám, ami ugyan rövid ideig, kb.1850-1868 között volt a ház száma. (Thirring)

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1970. március 15.
Forrás: 

Hárs József: Utcáink nevei az utóbbi százhúsz évben - Soproni Szemle, 1990/2

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1970
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: G. Nagy Béla
A bejegyzés létrehozása: 2015. augusztus 30.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Pedig tényleg egyszerű. A kapu nem a két mellette levő házhoz tartozott. A Pócsi utca (Kis utcza) 2. sz. telkének hátsó kapuja, mely régebben a 699-es számot viselte. Érdekes viszont a kapu mögötti épület - a századelő érdekes építészeti alkotása, melyről még nem láttam képet a honlapon...

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, megnéztem és valóban, bár fura, hogy miért a hátsó kapu kapta a számot, bár nyilván a Kis utcai homlokzaton is volt anno számozás.
A kapu mögötti épület alatt nem tudom, mit értesz? Sempronia? Bár az picit odébb volt.

Horváth Péter Pál képe

A fűszer nagykereskedő raktárépületére gondolok...

Wohner Viktor képe

Kedves Kótai Mónika szerkesztő asszony!

Igen, a"SEMPRONIA"-ra való utalás megalapozott, mert Ifj. Forster Gusztáv az Ükapám, az ilyen nevű szivarkahüvely-, és szivarszipkagyárat alapította. Az Ő tulajdona volt a Schármár Károly építész úr által tervezett raktárépület.

Wohner Viktor képe

Tisztelt Horváth Péter Pél úr!
Az Ön által említett épület Schármár Károly építész úr kezemunkáját dícséri. És igen, valóban, a kor (1921) egy korszakalkotó és szokatlanul új formájával járult hozzá a városkép kialakításához. Semmiképp sem szabad kihagyni, hogy Schármár Károly úr számos, kiemelkedő épülettel "ajándékozta" meg Sopron várost. Az épület terveit nem mellesleg az Ükapám részére, Ifj. Forster Gusztáv megrendelése alapján készítette.